Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό

Γράφει η Μίνα Μαύρου
Ο Ιανός γέμισε από ανθρώπους της μουσικής, του πνεύματος, του θεάτρου το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 9 η ώρα το βράδυ! Οι πρωταγωνιστές σεμνοί και ιδιαίτερα ευγενείς με όλους εμάς που πήγαμε, για να μοιραστούμε τη γιορτή τους!

Ο Φίλιππος Πλακιάς και ο Δημήτρης Λέντζος ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις και, με τη βοήθεια του Θανάση Συλιβού και των Εκδόσεων Μετρονόμος, δημιούργησαν έναν ολόφρεσκο, καλοσμιλεμένο δίσκο τόσο στιχουργικά όσο και ενορχηστρωτικά, με τίτλο «Μολυβάκι μου Χαμπέ».

«Ο Πλακιάς γράφει αβίαστα πάνω σε λαϊκές φόρμες, σπάζοντας μουσικούς δρόμους, αναμειγνύοντας τις μελωδίες του με άλλες κλίμακες. Ο Λέντζος ανήκει στην παραδοσιακή σχολή των στιχουργών χωρίς την πρόθεση του εντυπωσιασμού, εντούτοις εντυπωσιάζει και στο τέλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε ''Ρε, πώς το σκέφτηκε…''». Με αυτά τα λόγια άνοιξε τη βραδιά ο μουσικοσυνθέτης-ερμηνευτής και νυν πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, ξεκαθαρίζοντας ότι παρίσταται με την ιδιότητα του πολύ καλού φίλου του Φίλιππου Πλακιά…

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: « Τον Φίλιππο τον γνωρίζω περισσότερο απ' ό,τι τον Δημήτρη. Είναι ένας πολύ διακριτικός, ευγενής και προικισμένος καλλιτέχνης που επέλεξε στον συγκεκριμένο δίσκο να είναι ο μουσικός! Παρέα με τους μοναδικούς στίχους του Δημήτρη Λέντζου αποδεικνύουν αυτό που τραγουδάει χρόνια τώρα ο Σαββόπουλος, ''Την ιστορία γράφουν οι παρέες''».

Από εκεί και έπειτα ο Φίλιππος Πλακιάς ανέβηκε στη σκηνή του Ιανού και μας παρουσίασε τα 10 τραγούδια του «Μολυβάκι μου Χαμπέ», όντας περιτριγυρισμένος από τους εξαίρετους μουσικούς: Νίκο Καινούργιο στην κιθάρα, Θανάση Σοφρά στο μπάσο, Δημήτρη Ρέππα στο μπουζούκι, Γιώργο Σχοινά σε πιάνο-ακορντεόν, Σπύρο Γλένη στα κρουστά και Παύλο Μπατσικούρα στο βιολί.

Ακούσαμε και τα 10 κομμάτια του δίσκου: «Μολυβάκι μου Χαμπέ», «Η ζυγαριά», «Γονική παροχή», «Στη σκοπιά», «Αγρός του Κεραμέως», «Κόκκινο δάκρυ», «Κορμάκι μου νησιώτικο», «Πιστοποιητικό γεννήσεως», «Τη βάρκα μου την πούλησα» και «Η τελετή».

Στο πλευρό του Φίλιππου Πλακιά στάθηκε, όπως και στο δίσκο, η Καίτη Κουλλιά. Δυστυχώς ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που συμμετέχει και εκείνος στο cd, δεν μπόρεσε να παραστεί, καθώς το Σάββατο έδινε συναυλία εκτός Αθηνών.

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς οι απαγγελίες του ταλαντούχου ηθοποιού Πέτρου Αποστολόπουλου (βραβείο Μάνος Κατράκης 2013-2014) στίχων του Δημήτρη Λέντζου αλλά και εδαφίων του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, ακριβώς μόλις πριν από το τραγούδι «Αγρός του Κεραμέως». Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος καλλιτεχνικού κόσμου: Ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, ο μουσικοσυνθέτης και λογοτέχνης Γιώργος Σταυριανός, η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή,ο εκδότης του Μετρονόμου Θανάσης Συλιβός, ο συγγραφέας Φώντας Λάδης, η εικαστικός Βάσω Αβραμοπούλου, η οποία και φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του δίσκου, η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, ο ερμηνευτής Πάνος Μπούσαλης, η ποιήτρια Βέρα Βασιλείου- Πέτσα, η ηθοποιός Άννα Μονογυιού και η συγγραφέας Κυριακή Μπεϊόγλου, σύζυγος του Φίλιππου Πλακιά.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλοτάξιδο!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια