Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει»

Με τα συνθήματα «Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει» και «Ούτε αμ ούτε εμ, άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ» επισκέφτηκε το Υπουργείο Πολιτισμού αντιπροσωπεία δημιουργών, μετά από την αυθόρμητη πρόταση της Λίνας Νικολακοπούλου στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Άλσος και τα τρία σωματεία των δημιουργών ενωμένα.

Το κοινό τους αίτημα, να αδειοδοτηθεί άμεσα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών ΕΔΕΜ, όπως είχε δεσμευτεί γραπτώς προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Οι δημιουργοί υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι η ολιγωρία του υπουργείου, άνοιξε την όρεξη σε επίδοξους μνηστήρες του ιδιωτικού τομέα, όπως τον Δημήτρη Μάρη, αλλά και σε άλλες ΑΟΔ (Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης) που μπαίνουν στο παιχνίδι προκαλώντας κατακερματισμό στην ήδη πληγωμένη αγορά.

την κατάμεστη από δημοσιογράφους και δημιουργούς αίθουσα του Άλσους, διακρίναμε μεταξύ άλλων τους: Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Νικολόπουλο, Σταμάτη Κραουνάκη, Νότη Μαυρουδή, Παρασκευά Καρασούλο, Λινα Νικολακοπούλου, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Κώστα Καλδάρα, Γιώργο Νταλάρα, Σωκράτη Μάλαμα, Ισαάκ Σούση, Διονύση Τσακνή, Θέμη Καραμουρατίδη, Οδυσσέα Ιωάννου, Ελένη Φωτάκη, Μυρτώ Κοντοβά, Μανόλη Φάμελλο, Διονύση Σαββόπουλο, Φοίβο Τασσόπουλο κ.α.

«Θα μιλήσω όρθιος όπως είμαι στα πάλκα» είπε ο πρόεδρος του σωματείου ΑΣΜΑ 450+ Φοίβος Δεληβοριάς, ξεκινώντας με αναδρομή των τελευταίων επτά ετών της ταλαιπωρίας τους. «Εμείς οι δημιουργοί, ενώ σπεύδουμε να τραγουδήσουμε αφιλοκερδώς βοηθώντας διάφορες κινήσεις, ποτέ δεν έχουμε ζητήσει κάτι. Εδώ και εφτά χρόνια παλεύουμε για έναν δικό μας ανεξάρτητο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης. Μετά από πιέσεις μας η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε ώστε, μετά το σκανδαλο ΑΕΠΙ, να μεταφερθούμε στην κρατική ΕΥΕΔ μεταβατικά. Ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά μας στον δικό μας ΟΣΔ την ΕΔΕΜ. Προεκλογικά είδαμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε εγγράφως πως θα στηρίξει το αίτημα μας που ήταν η άμεση αδειοδότηση του δικού μας οργανισμού. Πουθενά στον κόσμο δεν ελέγχουν το δικαίωμα ιδιώτες» είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Η εξέλιξη δεν ήταν όμως ευνοϊκή. «Ενώ η υπουργός Λίνα Μενδώνη στην αρχή μας είχε πει ότι θα μας στηρίξει, στην πορεία άρχισε να βάζει προϋποθέσεις την προσκόμιση εκ μέρους μας ενός Business plan. Παράδοξο αφού η ΕΥΕΔ ήταν κρατική υπηρεσία και θα μπορούσε να ελέγξει ανά πασα στιγμή τι συμβαίνει. Παρ'ολα αυτά το δεχτήκαμε. Έλα όμως που ξήλωσε μετά το ΔΣ του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου) και παραιτήθηκε και η διοικήτρια της ΕΥΕΔ και όλα καθυστέρησαν και η άδεια δεν ερχόταν. Όταν μάθαμε ότι αδειοδότησε ιδιώτη, ο χώρος άρχισε να διαμαρτύρεται βίαια. Θα μείνουμε για πάντα μπανανία;» αναρωτήθηκε ο τραγουδοποιός και απαριθμώντας ιστορικά τραγούδια στον επίλογο του κατέληξε ως εξής: «Θα κάνουμε κινητοποιήσεις. Θα οργανώσουμε ακόμα και τη σιωπή μας. Όταν η μουσική παύει να ακούγεται η σιωπή γίνεται εκκωφαντική».

Η Ελένη Γιαννατσούλια εκπροσωπώντας το σωματείο «Υπέρβαση» σε μια σύντομη αλλά συγκινητική παρέμβαση είπε: «Το υπουργείο κάνει αναγωγή του προβλήματος σε εμάς που είμαστε πένητες και πληγωμένοι».

Ο Στάθης Δρογώσης, εκπρόσωπος του σωματείου Μέτρον, ξεκίνησε λέγοντας πως νιώθει σαν κάποιος σεναριογράφος να γράφει εφτά χρόνια μια σαπουνόπερα και πως ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις για την παράταση της ταλαιπωρίας. «Αυτά τα χρόνια είχαμε και διαφωνίες μεταξύ μας οι δημιουργοί, συγκρουστήκαμε. Σήμερα όμως ενωμένοι και μετά την είδηση ότι εκτός από τον Μάρη, διεκδικεί κι άλλος ΑΟΔ μερίδιο, έχουμε κοινό αίτημα». Ο τραγουδοποιός υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα οι στιχουργοί που δεν έχουν άλλο εισόδημα είναι στα όρια της εξαθλίωσης και της ζητιανιάς. Αργότερα τόνισε ότι η άδεια είναι το πρώτο βήμα καθώς μετά οι δημιουργοί θα κληθούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση.

«Η χρηματοδότησή σας είναι το σύνολο των ενεργών ρεπερτορίων σας που θα εισπράττει από την αγορά» απάντησε ο Ρήγας Αξελός πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Διόνυσος».

Η τοποθέτηση του Στάθη Δρογώση προκάλεσε την ερώτηση δημοσιογράφου, αν η ΕΔΕΜ των δημιουργών θα δεχόταν χρηματοδότηση από τον Δημήτρη Μάρη και την ΑΟΔ του. Τον λόγο πήρε ο Γιώργος Ανδρέου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπει κανένας νόμος να είναι ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Κάτω από την ομπρέλα ιδιώτη. «Το μόνο που είναι εφικτό, είναι να αναθέσουμε αν κρίνουμε ότι το επιθυμούμε, την είσπραξή μας σε κάποια εταιρεία».

Ο Γ. Ανδρέου πρόσθεσε πως η πολιτεία θα έχει τέραστια ευθύνη αν σπάσει την προστασία που τους παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία και επιτρέψει σε κάποιον ιδιώτη και την εταιρεία του να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. «Δείτε τι συμβαίνει σήμερα. Ο ιδιώτης που βρίσκεται πίσω από τη νέα ΑΟΔ είναι και εκδότης. Πως μπορεί να εισπράττει δικαίωμα κάποιος που είναι και χρήστης και εκδότης; Όταν έχει σύγκρουση συμφερόντων τι θα κάνει;». Ο Π. Καλατζόπουλος έδωσε ένα σχετικό παράδειγμα: «Θα μπορούσε κανείς να τον κατηγορήσει ότι ευνοεί πχ όποιον δημιουργό διαφημίζεται στα μέσα του.

«Εμείς στη Warner και την Universal ακολουθούμε το τοπικό ρεπερτόριο, γι'αυτό συνταχθήκαμε με την ΕΥΕΔ και την ΕΔΕΜ», είπε η εκδότρια Αγγελική Τσίκλου, υπογραμμίζοντας ότι είναι χιλιάδες οι ξένοι δημιουργοί που εκπροσωπεί η ΕΥΕΔ και οι οποίοι θα ακολουθήσουν στην ΕΔΕΜ αν και εφόσον η υπουργός την αδειοδοτήσει. Έδωσε μάλιστα με έναν μεταφορικό τρόπο την περίληψη της περιπέτειας των δημιουργών, προκειμένου να καταλάβουν οι δημοσιογράφοι το πολυπλόκαμο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων: «Η ΕΔΕΜ είναι αρραβωνιασμένη με την ΕΥΕΔ αλλά η υπουργός δεν τις παντρεύει με αποτέλεσμα να τη γυροφέρνουν μνηστήρες»

Οι δημιουργοί πριν πορευτούν προς το υπουργείο πολιτισμού, επανέλαβαν πως οι κινητοποιήσεις τους μόλις ξεκίνησαν.

Πηγή: tvxs.gr

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει»
    «Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει»
    «Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Απάντηση Λίνας Μενδώνη προς οικογένεια Θ. Μικρούτσικου

    Απάντηση προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου έδωσε, μέσω επιστολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα...

    Συνέχεια

    H οικογένεια Θ.Μικρούτσικου αρνείται τη δημοσία δαπάνη κηδεία του και ζητά αδειοδότηση της ΕΔΕΜ

    "Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε...

    Συνέχεια

    Εντυπωσίασαν οι μαθητές του Μάνου Πυροβολάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Μια ξεχωριστή βραδιά πρόσφεραν οι μαθητές του Μάνου Πυροβολάκη, πριν από λίγες ημέρες στον Πολυχώρο του...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

    Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 80 ετών, η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ.

    Συνέχεια

    Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ»

    Σε μια «Όμορφη πόλη» μεταμορφώνεται το πλατό του «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ»...

    Συνέχεια

    Αφιέρωμα στη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου από την «Αυλή των Χρωμάτων»

    Ένα αφιέρωμα στη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου παρουσιάζει η «Αυλή των Χρωμάτων» με...

    Συνέχεια

    O Μίκης Θεοδωράκης αποχαιρετά το Θάνο Μικρούτσικο

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ Μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού...

    Συνέχεια

    Τη Δευτέρα η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου από το Α΄ Νεκροταφείο

    Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 2.30 μ.μ. από το Πρώτο...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος

    Σε ηλικία 72 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Θάνος Μικρούτσικος, o οποίος έδινε μάχη με τον καρκίνο...

    Συνέχεια