Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό

Γράφει η Μίνα Μαύρου
Ο Ιανός γέμισε από ανθρώπους της μουσικής, του πνεύματος, του θεάτρου το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 9 η ώρα το βράδυ! Οι πρωταγωνιστές σεμνοί και ιδιαίτερα ευγενείς με όλους εμάς που πήγαμε, για να μοιραστούμε τη γιορτή τους!

Ο Φίλιππος Πλακιάς και ο Δημήτρης Λέντζος ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις και, με τη βοήθεια του Θανάση Συλιβού και των Εκδόσεων Μετρονόμος, δημιούργησαν έναν ολόφρεσκο, καλοσμιλεμένο δίσκο τόσο στιχουργικά όσο και ενορχηστρωτικά, με τίτλο «Μολυβάκι μου Χαμπέ».

«Ο Πλακιάς γράφει αβίαστα πάνω σε λαϊκές φόρμες, σπάζοντας μουσικούς δρόμους, αναμειγνύοντας τις μελωδίες του με άλλες κλίμακες. Ο Λέντζος ανήκει στην παραδοσιακή σχολή των στιχουργών χωρίς την πρόθεση του εντυπωσιασμού, εντούτοις εντυπωσιάζει και στο τέλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε ''Ρε, πώς το σκέφτηκε…''». Με αυτά τα λόγια άνοιξε τη βραδιά ο μουσικοσυνθέτης-ερμηνευτής και νυν πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, ξεκαθαρίζοντας ότι παρίσταται με την ιδιότητα του πολύ καλού φίλου του Φίλιππου Πλακιά…

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: « Τον Φίλιππο τον γνωρίζω περισσότερο απ' ό,τι τον Δημήτρη. Είναι ένας πολύ διακριτικός, ευγενής και προικισμένος καλλιτέχνης που επέλεξε στον συγκεκριμένο δίσκο να είναι ο μουσικός! Παρέα με τους μοναδικούς στίχους του Δημήτρη Λέντζου αποδεικνύουν αυτό που τραγουδάει χρόνια τώρα ο Σαββόπουλος, ''Την ιστορία γράφουν οι παρέες''».

Από εκεί και έπειτα ο Φίλιππος Πλακιάς ανέβηκε στη σκηνή του Ιανού και μας παρουσίασε τα 10 τραγούδια του «Μολυβάκι μου Χαμπέ», όντας περιτριγυρισμένος από τους εξαίρετους μουσικούς: Νίκο Καινούργιο στην κιθάρα, Θανάση Σοφρά στο μπάσο, Δημήτρη Ρέππα στο μπουζούκι, Γιώργο Σχοινά σε πιάνο-ακορντεόν, Σπύρο Γλένη στα κρουστά και Παύλο Μπατσικούρα στο βιολί.

Ακούσαμε και τα 10 κομμάτια του δίσκου: «Μολυβάκι μου Χαμπέ», «Η ζυγαριά», «Γονική παροχή», «Στη σκοπιά», «Αγρός του Κεραμέως», «Κόκκινο δάκρυ», «Κορμάκι μου νησιώτικο», «Πιστοποιητικό γεννήσεως», «Τη βάρκα μου την πούλησα» και «Η τελετή».

Στο πλευρό του Φίλιππου Πλακιά στάθηκε, όπως και στο δίσκο, η Καίτη Κουλλιά. Δυστυχώς ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που συμμετέχει και εκείνος στο cd, δεν μπόρεσε να παραστεί, καθώς το Σάββατο έδινε συναυλία εκτός Αθηνών.

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς οι απαγγελίες του ταλαντούχου ηθοποιού Πέτρου Αποστολόπουλου (βραβείο Μάνος Κατράκης 2013-2014) στίχων του Δημήτρη Λέντζου αλλά και εδαφίων του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, ακριβώς μόλις πριν από το τραγούδι «Αγρός του Κεραμέως». Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος καλλιτεχνικού κόσμου: Ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, ο μουσικοσυνθέτης και λογοτέχνης Γιώργος Σταυριανός, η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή,ο εκδότης του Μετρονόμου Θανάσης Συλιβός, ο συγγραφέας Φώντας Λάδης, η εικαστικός Βάσω Αβραμοπούλου, η οποία και φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του δίσκου, η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, ο ερμηνευτής Πάνος Μπούσαλης, η ποιήτρια Βέρα Βασιλείου- Πέτσα, η ηθοποιός Άννα Μονογυιού και η συγγραφέας Κυριακή Μπεϊόγλου, σύζυγος του Φίλιππου Πλακιά.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλοτάξιδο!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    «Μολυβάκι μου Χαμπέ»- Η παρουσίαση στον Ιανό
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Aφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη το νέο τεύχος του Μετρονόμου

    Αφιερωμένο στην πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι το νέο τεύχος του Μετρονόμου...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Χριστιάνα

    "Έφυγε" η τραγουδίστρια Χριστιάνα, σε ηλικία 68 ετών, το απόγευμα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Χρήστος Κυριαζής

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών άφησε ο μουσικός και τραγουδοποιός Χρήστος Κυριαζής, τα ξημερώματα της Τετάρτης (10/11)...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο συνθέτης Τάκης Μπουγάς

    Μεγάλη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του συνθέτη Τάκη Μπουγά, μέσω της προσωπικής του σελίδας...

    Συνέχεια

    Στην παρουσίαση του δίσκου «Τα μεταξεταστέα» στον ΙΑΝΟ

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Στο χώρο του καφέ του ΙΑΝΟΥ ξαναβρέθηκα μετά από πολύ καιρό το Σάββατο 16...

    Συνέχεια

    «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Φωτογραφίες: Σάκης Ψαρρός Στον «Κόμη»...

    Συνέχεια

    Ο Κώστας Μακεδόνας στην προβολή της κινηματογραφημένης συναυλίας, «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

    Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρευρέθηκε ο Κώστας Μακεδόνας, προκειμένου να παρακολουθήσει την προβολή του...

    Συνέχεια

    Η Κάλλας της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο

    Γράφει ο Μάρκος Δαμασιώτης Φωτογραφία: Μάρκος Δαμασιώτης «Έγραψα...

    Συνέχεια

    Η «ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ» του Κώστα Προβατά στο BOEM RADIO

    Επανέρχεται ραδιοφωνικά με την εκπομπή του, «ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ», ο συνεργάτης μας, Κωνσταντίνος Προβατάς...

    Συνέχεια

    Ο Μίκης του κόσμου όλου στην κρητική γη

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Από σήμερα είναι αναπαυμένος στην Κρητική Γη. Από σήμερα όλος ο κόσμος έμαθε τον...

    Συνέχεια