Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ

Photo: Μανώλης Νταλούκας
Photo: Μανώλης Νταλούκας

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην «χειροποίητη» ΒΑΒΕΛ στο Μαρούσι, κατά την παρουσίαση (Tετάρτη 26 Ιουνίου) του 6ου κατά σειρά βιβλίου του διευθυντή του Β' Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Πάνου Χρυσοστόμου, με τίτλο «Soundtrack», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φίλντισι».

Άτομα όλων των ηλικιών, λάτρεις του κινηματογράφου, λάτρεις της μουσικής, λάτρεις του ραδιοφώνου- ας μην ξεχνάμε τις καθημερινές «Ροκ Συναναστροφές» του Χρυσοστόμου- ήταν εκεί, στον χώρο της Ναταλίας Ρασούλη και του συζύγου της, Κωνσταντίνου Στεφανή,για να ανταμώσουν 22 συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής που ο συγγραφέας ευτύχησε να έχει απέναντί του σε κάποια στιγμή της ζωής του και να μάθει τόσα πολλά!

Σημειώσατε: Trevor Jones, Alan Menken, James Newton Howard, Γιάννος Αιόλου, Hans Zimmer, Michael Kamen, Νίκος Κυπουργός, Νicola Piovani, Alexandre Desplat, Μίκης Θεοδωράκης, Elliot Goldenthal, Νίκος Μαμαγκάκης, Philip Glass, Goran Bregovic, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Yann Tiersen, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Gabriel Yared, David Arnold, Mychael Danna, Wim Mertens και η μοναδική γυναίκα της παρέας, Ευανθία Ρεμπούτσικα.

«Άνευ φόβου και πάθους, δίχως τεχνάσματα ρωτάει για αυτά που εμείς θα θέλαμε να γνωρίζουμε για όλους αυτούς τους συνθέτες, αλλά δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να τους ρωτήσουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο συντονιστής της παρουσίασης, δημοσιογράφος Γιώργος Παπαϊωσήφ.

Mαθαίνουμε ότι ο Desplat ακούει Μάρκο Βαμβακάρη και Στελλάκη Περπινιάδη, ότι ο Piovani θεωρεί συχνά δύσκολο το να βρίσκεις κίνητρο να γράψεις τραγούδι, ότι ο Μαμαγκάκης καμιά φορά ντρεπόταν με το «Σ' αγαπώ» της Βάνου, ότι ο Trevor Jones νιώθει τρόμο μπροστά στη θέα του λευκού χαρτιού που πρέπει να αποτυπώσει τη μουσική του έμπνευση και ω, ναι!… τις σκέψεις-συναισθηματικές εικόνες που προκαλούν στο Μίκη Θεοδωράκη οι τίτλοι 8 ταινιών που έχει επενδύσει μουσικά…

«Ένα απλό σφύριγμα αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο του σινεμά, αναγνωρίζει το τραγούδι, αναγνωρίζει την ταινία και τη φτάνει στο σημείο της διαχρονικότητας». Η παραστατικότητα και ο ρεαλισμός του λόγου του Παπαϊωσήφ αναπόφευκτος, καθώς από το βάθος του χώρου της ΒΑΒΕΛ ακούμε τον Κώστα Θωμαϊδη να σφυρίζει το θέμα από την ταινία «Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι» και λίγο αργότερα τη γνωστή μελωδία από την ταινία «Νονός». Κλακέτα και πάμε, λοιπόν!

Οι φίλοι μουσικοί και ερμηνευτές παρόντες, για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, ότι δηλ. η βραδιά έχει κινηματογραφικό μουσικό χαρακτήρα!

Έτσι, η Αργυρώ Καπαρού με τον Πέτρο Σατραζάνη στο πιάνο μάς χαρίζουν το «Αστέρι μου, Φεγγάρι μου» σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη από τη «Φαίδρα» του Ντασέν, αλλά και «Στα λιμάνια» από την «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος στην κιθάρα, με την Ειρήνη Τουμπάκη στην ερμηνεία και τον Πέτρο Σατραζάνη στο πιάνο θυμάται τις εποχές που συνέθετε το «Ο Αχιλλέας αστροναύτης» στην ταινία του Κώστα Καπάκα, «Uranya», αλλά και το «Λευκό μου γιασεμί» στα «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, με τον Δώρο Δημοσθένους πίσω από το μικρόφωνο και το Νεοκλή Νεοφυτίδη στα πλήκτρα.

Η Ναταλία Ρασούλη στην αρχή κατά μόνας, με τη συνοδεία του Νεοφυτίδη στα πλήκτρα, ως μία νέα Τζένη Βάνου τραγουδάει «Σ' αγαπώ» σε σύνθεση Νίκου Μαμαγκάκη από την ταινία του Νίκου Φώσκολου «Η λεωφόρος του μίσους», ενώ αργότερα, παρέα με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Στεφανή, μάς χαρίζουν το «Η αγάπη θέλει δύο» από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», σε μουσική πάλι του «εκρηκτικού Κρητικού» συνθέτη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρυσοστόμου στο βιβλίο του.

Μαμαγκάκης και Δημόπουλος και για τη συνέχεια από τον Λεωνίδα Μαριδάκη που με την κιθάρα του ερμηνεύει το «Αλητάκι μπατιράκι», ενώ αμέσως μετά το «Κι όλα αρχίζουν αλλιώς», σε μουσική έμπνευση Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον «Τσαλαπετεινό του Wyoming» του Δημήτρη Ινδαρέ.

«Το μοιρολόι της συγχώρεσης» του Δημήτρη Παπαδημητρίου από την ταινία του Γιώργου Κορδέλλα, «Η Ρόζα της Σμύρνης», ακούμε a capella λίγα λεπτά αργότερα από την Ειρήνη Τουμπάκη.

«Όταν έχουμε βιβλιογραφία με μουσική κινηματογράφου χαιρόμαστε ιδιαιτέρως» αναφέρει ο πολυτάλαντος Κώστας Θωμαϊδης και, παίρνοντας το μικρόφωνο, μας χαρίζει το «Δρόμοι παλιοί», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη από το «Serpico» του Sidney Lumet, το «Στράτα τη στράτα» από την ταινία « Άγγελοι χωρίς φτερά» του Κώστα Γεωργούτσου και «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», σε μουσική Θεοδωράκη από τη θρυλική ταινία «Συνοικία τ' όνειρο», σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη.

Κλεονίκη Δεμίρη στο τραγούδι και Πάνος Μάρκος στο πιάνο τιμούν τον συνθέτη Γιάννο Αιόλου, ταξιδεύοντάς μας στην ταινία του Φατίχ Ακίν «Solino» με το κομμάτι «Canto di Solino» αλλά και στην «Wintry Nostalgia» του Κώστα Αινιάν με το ομώνυμο τραγούδι, σε έμπνευση και πάλι Αιόλου.

Λίγο πριν από το τέλος η Ειρήνη Τουμπάκη, η Ναταλία Ρασούλη και ο Δώρος Δημοσθένους με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο ερμηνεύουν το «Rom», σε μουσική έμπνευση Νίκου Κυπουργού από την ομώνυμη ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ενώ για το κλείσιμο της βραδιάς, ο Δώρος Δημοσθένους αφιερώνει στον συγγραφέα Πάνο Χρυσοστόμου το «Siboney» του Ernesto Lecuona που ακούστηκε χρόνια μετά στην ταινία «2046» του Γουόνγκ Καρ Βάι.

Για επίλογο αυτού του ρεπορτάζ κρατάω τα λόγια του βετεράνου του μουσικού ρεπορτάζ Γιάννη Πετρίδη: «Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία στους νεώτερους να διαβάσουν αυτές τις συνεντεύξεις και να οδηγηθούν στα υπέροχα έργα τους».

Έχοντας κάνει την πρώτη συναρπαστική ανάγνωση και λίγο πριν από τη δεύτερη, εύχομαι από καρδιάς καλοτάξιδο!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Photo: Μανώλης Νταλούκας
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Έφυγε» ο Γιάννης Σπανός

    Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο δημοφιλής και κοσμοαγάπητος συνθέτης Γιάννης Σπανός. Έγκυρες πληροφορίες...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Ιγνατιάδης

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε τη σήμερα Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο συνθέτης, στιχουργός και πιανίστας Νίκος Ιγνατιάδης...

    Συνέχεια

    Bραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο για το PLANO της Άννας Στερεοπούλου

    Το ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερου Μουσικού Βίντεο κέρδισε το PLANO, το τελευταίο Οπτικο-Ακουστικό Καλλιτεχνικό έργο της...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές. Εφυγε από...

    Συνέχεια

    Η «Σφίγγα» ανοίγει! Το αναλυτικό πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου 2019-2020

    Η μουσική σκηνή "Σφίγγα" ανοίγει τις πόρτες της και αυτή τη χρονιά, φιλοξενώντας σημαντικά ονόματα της μουσικής και...

    Συνέχεια

    Tην Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

    Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

    Απεβίωσε στις έξι και μισή τα ξημερώματα από καρδιακή ανακοπή και σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Επειτα...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο Νίκος Λαβράνος

    Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο 20 Ιουλίου ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και σολίστ κρουστών οργάνων, Νίκος Λαβράνος.

    Συνέχεια

    Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής η Νάνα Μούσχουρη

    H Νάνα Μούσχουρη παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες, σε μία άκρως συγκινητική τελετή, το παράσημο του "Ταξιάρχη του...

    Συνέχεια
    https://engine.mousikogramma.gr/filesystem/images/20240316/engine/mousikogramma_LARGE_t_22_5774_type271.jpg" alt="">

    «Έχω μια Αγάπη» από τον Βασίλη Σαλταγιάννη

    Τα «σκοτεινά» τραγούδια

    © Μουσικόγραμμα 2024
    created by life-design.gr