Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνικών Σωματείων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Photo: George Spanos
Photo: George Spanos

«Ο αγώνας μας μπορεί να νικήσει αν είναι οργανωμένος. Όλοι μαζί, ακόμα πιο συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, ακόμα πιο οργανωμένοι συνεχίζουμε και διεκδικούμε μέτρα στήριξης για τη ζωή μας» σημειώνουν τα Kαλλιτεχνικά Σωματεία για την κινητοποίησή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαϊου στο Σύνταγμα. Παράλληλα, αναφέρουν ότι συνεχίζουν με νέα παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων των ΔΣ στο Yπουργείο Πολιτισμού, την Τρίτη 12 Μαϊου στις 11 π.μ.

Η ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μουσικών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, το Πανελλήνιο Σωματείο Τραγουδιστών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΜΕΤΡΟΝ και το Σωματείο Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας έχει ως εξής:

«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση καλλιτεχνών

Ήμασταν χιλιάδες. Είμαστε χιλιάδες, εμείς οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού που σήμερα σε μια συγκινητική διαμαρτυρία που οργανώσαμε μαζί με τα καλλιτεχνικά σωματεία, διεκδικήσαμε μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους του χώρου. Και μαζί μας, συμπαραστάτες στον αγώνα, εκατοντάδες εργατικά σωματεία, εργατικά κέντρα, και ομοσπονδίες απ' όλη την Ελλάδα. Συγχρόνως μεγάλες συγκεντρώσεις καλλιτεχνών οργάνωσαν τοπικά Σωματεία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη ,Πάτρα, Γιάννενα, Ρόδο και αλλού.

Ο καθένας μας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα.

Στην αλυσίδα του αγώνα, της διεκδίκησης, της οργάνωσης της πάλης, που σήμερα φάνηκε πιο καθαρά από ποτέ ότι υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, να ακουστεί ακόμα περισσότερο, να φτάσει ακόμα πιο μακριά.

Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε

Και δεν υποχωρούμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή για την ίδια μας τη ζωή, για την ίδια μας την τέχνη.

Ήδη η κίνηση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, είναι μια κίνηση που προκλήθηκε από το δικό μας αγώνα, από τη δική μας πίεση, από το δικό μας δίκιο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ταξιθετών του Μεγάρου Μουσικής, που μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, μαζί με το σωματείο εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα, πέτυχαν την ένταξή τους στα μέτρα.

Για μια ακόμα φορά όμως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, αφού μιλούν για 50 ένσημα από το διάστημα 01/06/2019-01/03/2020, αλλά μας εμπαίζουν μιλώντας για ανασφάλιστη εργασία, για εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων, λες και δεν διατήρησαν, λες και δε συνέβαλλαν και οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση με ένα καλά μελετημένο και επιστημονικά επεξεργασμένο τρόπο εξασφάλισε ότι, ελάχιστοι μετρημένοι στα δάχτυλα συνάδελφοι, θα μπορέσουν να πάρουν το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ. Τέλος ΔΕΝ ανακοίνωσε κανένα μέτρο στήριξης προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Επιπλέον η εξαγγελία της κοινωνικής εργασίας, είναι κάτι που μας προβληματίζει σοβαρά. Κάνουν λόγο για 13 εκατ. Τα οποία θα μοιραστούν σε 10.000 εργαζόμενους απ' όλους τους κλάδους. Στόχο έχουν να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιος κλάδος και ποιος εργαζόμενος από τον κάθε κλάδο θα λάβει τα ψίχουλα που μας πετούν απ' το τραπέζι. Όπως επίσης προβληματισμό μάς δημιουργεί και η δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών, κάτι το οποίο επιθυμούν καιρό και αποφασίζουν να προχωρήσουν τώρα για να λειτουργεί σαν εργαλείο που θα κόβει όσους περισσεύουν.

Ο αγώνας μας μπορεί να νικήσει αν είναι οργανωμένος.

Όλοι μαζί, ακόμα πιο συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, ακόμα πιο οργανωμένοι συνεχίζουμε και διεκδικούμε μέτρα στήριξης για τη ζωή μας!

Συνεχίζουμε με παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων των ΔΣ, την Τρίτη 12/05, στις 11.00 στο υπουργείο πολιτισμού.

Θα μας βρουν μπροστά τους. Δύναμή μας ο αγώνας. #mazi_dynatoi».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Νίκος Ξυλούρης- Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» από τον ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ

    Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η δεύτερη, συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου «Νίκος Ξυλούρης - Τραγουδάμε...

    Συνέχεια

    Mε αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο ανοίγει φέτος το Ηρώδειο

    Tρεις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο θα κάνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ...

    Συνέχεια

    ΕΡΤ: Στήριξη με 4,3 εκ. ευρώ σε καλλιτέχνες

    Η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18 Μαϊου σειρά δράσεων για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών που αδυνατούν να εργαστούν...

    Συνέχεια

    H συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα- Ο απόηχος με το βλέμμα στο αύριο

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Χρέος μου θεώρησα τη...

    Συνέχεια

    Στη Βουλή τα καλλιτεχνικά σωματεία την Πέμπτη 7 Μαϊου

    Kινητοποίηση στη Βουλή οργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία την Πέμπτη 7 Μαϊου στις 12 η ώρα το μεσημέρι. Πιο συγκεκριμένα...

    Συνέχεια

    Ξαρχάκος για Μενδώνη: «Η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο που εγώ το λέω βλαπτική έπαρση»

    Κατακεραύνωσε ο εμβληματικός Σταύρος Ξαρχάκος την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και την πολιτική...

    Συνέχεια

    Προσωρινό «Όχι» σε Φεστιβάλ και συναυλίες σύμφωνα με το πλάνο άρσης των μέτρων

    Από τη Δευτέρα 4 Μαϊου η χώρα επιστρέφει στη νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος...

    Συνέχεια

    «Να ενισχυθούν οι Έλληνες Δημιουργοί και Δικαιούχοι Δικαιωμάτων»-Επιστολή ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία

    Την ενίσχυση των απασχολούμενων στον μουσικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται περισσότερο από όλους αυτόν τον καιρό, ζητά με επιστολή της προς τον...

    Συνέχεια

    Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έδωσε συναυλία πάνω σε φορτηγό, διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας

    Μια διαφορετική συναυλία, εξαιτίας του COVID-19, έδωσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη πάνω σε ένα φορτηγό, διασχίζοντας...

    Συνέχεια