Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Έφυγε» ο Γιάννης Σπανός

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο δημοφιλής και κοσμοαγάπητος συνθέτης Γιάννης Σπανός.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως "έφυγε" μέσα στον ύπνο του, από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Κιάτο, τον τόπο όπου γεννήθηκε και διέμενε το περισσότερο χρονικό διάστημα.

O "αποχαιρετισμός" του Γιάννη Σπανού θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Κιάτο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Από τη 1.00 μ.μ. η σωρός του πολυαγαπημένου συνθέτη θα βρίσκεται για προσκύνημα στο ναό.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 2.00 μ.μ.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1943.

Ο γονείς του εύποροι, δεν στάθηκαν ιδιαίτερο εμπόδιο στη φυσική του κλίση που φάνηκε από πολύ νωρίς. Από το Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, πιανίστας στη Σχολή Χορού Ηρώς Σισμάνη, έπαιζε επίμονα, ατέλειωτες ώρες με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά στα δάχτυλά του.

Μετά το στρατιωτικό και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, εγκαταλείπει τη Νομική (τη σχολή που απαραίτητα έπρεπε να σπουδάσουν τα παιδιά των αστών της εποχής) και σε ηλικία 20 ετών εγκαθίσταται στο Παρίσι. Η παρέα των καλλιτεχνών της αριστερής Όχθης του Σηκουάνα, τον συναρπάζει. Εκεί γνώρισε τη Nouvelle Vague, την τζαζ μουσική και έκανε τον ακομπανιαντέρ για πολλούς διάσημους τραγουδιστές, με πρώτο τον Σερζ Γκενσμπούργκ.

Μπαίνει στη δισκογραφία με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι». Ο Μιχάλης Βιολάρης, η Πόπη Αστεριάδη, η Αρλέτα, η Καίτη Χωματά, η Αλέκα Μαβίλη, ήταν οι φωνές που χρησιμοποίησε για να βγει ο νέος ήχος που ήθελε και να ξεκινήσει ένα ολόκληρο ρεύμα που πρώτος ο ίδιος αποκάλεσε και πρότεινε στον Πατσιφά να το πουν «Νέο Κύμα», μετάφραση από το γαλλικό Nouvelle Vague.

Μετά το Νέο Κύμα, ακολουθούν οι σημαντικοί δίσκοι του όπως οι τρεις «Ανθολογίες», το «Εκείνο το καλοκαίρι» (Α΄ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971) και η «Οδός Αριστοτέλους». Εκείνη την εποχή αρχίζει να μεταστρέφει τη μουσική του και την οδηγεί προς τα λαϊκά, μ' έναν όμως εντελώς δικό του φιλτραρισμένο ήχο, απεξαρτημένο από τους βαρείς «δρόμους» της Ανατολής. Έπαιξε ρόλο βέβαια και ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο έτερος πυλώνας του ελληνικού τραγουδιού, με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο για την Columbia.

Γιώργος Ζαμπέτας, Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Δήμου, Κώστας Καράλης, Γιάννης Πάριος, Μανώλης Μητσιάς, Αλέκα Κανελλίδου, Γιώργος Νταλάρας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη («Έξοδος Κινδύνου»), Τάνια Τσανακλίδου, ερμήνευσαν τραγούδια του, σε στίχους σπουδαίων στιχουργών, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαστεφάνου, Κώστας Κωτούλας, Πυθαγόρας, Μάνος Ελευθερίου (το εμβληματικό τραγούδι «Μαρκίζα») αλλά και ποιητών, όπως ο Βασίλης Ρώτας, ο Γιώργος Βυζιηνός, ο Νίκος Καββαδίας, ο Μίλτος Σαχτούρης.

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: "Σαν με κοιτάς", "Οδός Αριστοτέλους", "Σπασμένο καράβι", "Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες", "Μαρκίζα", "Είπα να φύγω", "Βροχή και σήμερα", "Θα με θυμηθείς", "Στην αλάνα", "Μια Κυριακή" κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του. Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου,Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού,Μυρτιώτισσας,Νίκου Καββαδδία,Μίλτου Σαχτούρη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά,ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου,η Χάρις Αλεξίου κ.ά.

Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και μας θυμίζει τη μουσική που έκανε στην ταινία «Παύλος Μελάς». Ο δίσκος δεν είχε ευρεία αποδοχή, ωστόσο τον θεωρεί πολύ σπουδαίο. Και είναι. Αρκεί να θυμηθούμε τον θρήνο που τραγουδάει η Δήμητρα Γαλάνη για τον Παύλο Μελά: «Σε κλαίει λαός…», σε ποίηση Κωστή Παλαμά. ΠΗΓΗ: ΕΡΤ - "Μονόγραμμα"

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Πέθανε η Σωτηρία Λεονάρδου

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Ιγνατιάδης

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε τη σήμερα Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο συνθέτης, στιχουργός και πιανίστας Νίκος Ιγνατιάδης...

    Συνέχεια

    Bραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο για το PLANO της Άννας Στερεοπούλου

    Το ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερου Μουσικού Βίντεο κέρδισε το PLANO, το τελευταίο Οπτικο-Ακουστικό Καλλιτεχνικό έργο της...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές. Εφυγε από...

    Συνέχεια

    Η «Σφίγγα» ανοίγει! Το αναλυτικό πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου 2019-2020

    Η μουσική σκηνή "Σφίγγα" ανοίγει τις πόρτες της και αυτή τη χρονιά, φιλοξενώντας σημαντικά ονόματα της μουσικής και...

    Συνέχεια

    Tην Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

    Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

    Απεβίωσε στις έξι και μισή τα ξημερώματα από καρδιακή ανακοπή και σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Επειτα...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο Νίκος Λαβράνος

    Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο 20 Ιουλίου ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και σολίστ κρουστών οργάνων, Νίκος Λαβράνος.

    Συνέχεια

    Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής η Νάνα Μούσχουρη

    H Νάνα Μούσχουρη παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες, σε μία άκρως συγκινητική τελετή, το παράσημο του "Ταξιάρχη του...

    Συνέχεια

    Στην παρουσίαση του «Soundtrack» του Πάνου Χρυσοστόμου στη ΒΑΒΕΛ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην «χειροποίητη» ΒΑΒΕΛ στο...

    Συνέχεια