Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 80 ετών, η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).

Στην πνευματική συγκρότηση της προσωπικότητάς της συνέβαλε καθοριστικά ο νονός της Νίκος Καζαντζάκης. Με παρότρυνσή του πρωτοδημοσίευσε το 1956 στην Καινούρια Εποχή το ποίημα «Μοναξιά». Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες.

Η πρώτη της διάκριση ήρθε από το εξωτερικό, όταν απέσπασε το Α ́ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Henche, 1962). Το 1985 της απονεμήθηκε το Β ́ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο της "Οι μνηστήρες". Το 2000 απέσπασε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή "Η ανορεξία της ύπαρξης". Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Καστανιώτη ξεκίνησε το 1995, με την έκδοση της ποιητικής συλλογής Ωραία έρημος η σάρκα. Ακολούθησαν τρεις συγκεντρωτικοί τόμοι με τα ποιήματά της από τις περιόδους 1963-1977, 1978-1985 και 1986-1996. Το 2001 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Η ύλη μόνη και ακολούθησαν οι συλλογές Μεταφράζοντας σε έρωτα της ζωής το τέλος (2003), Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα (2005), Η ανορεξία της ύπαρξης (2011).

Το 2014 κυκλοφόρησαν τα άπαντά της σε έναν τόμο με τίτλο Ποίηση 1963-2011. Ακολούθησαν τα βιβλία-συνομιλίες με τον εαυτό και τον χρόνο: Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι (2016) και Των αντιθέτων διάλογοι και με τον ανήλεο χρόνο (2018). Η τελευταία ποιητική της συλλογή με τίτλο Με άλλο βλέμμα κυκλοφόρησε το 2018. Στο μεταφραστικό έργο της συγκαταλέγονται έργα και κείμενα των Σάμουελ Μπέκετ, Σωλ Μπέλοου, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Σέιμους Χίνι, Ζαν- Μαρί Ντρο, Ζακ Λακαριέρ, Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Πίτερ Μάκριτζ, Ντέρεκ Ούολκοτ, Σύλβια Πλαθ, Αλεξάντρ Πούσκιν, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ντίλαν Τόμας, Έλσα Τριολέ, Πίτερ Μπιν, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.

Η κηδεία της θα γίνει στην Αίγινα.

Η δήλωση του ΠτΔ

Στην ανεκτίμητη προσφορά της Κατερίνας Αγγελάκη -Ρουκ στην ελληνική λογοτεχνία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του για τον θάνατο της ποιήτριας. Ειδικότερα ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει:

«Η μεγάλη μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ θα ζει πάντα μέσα από το σπουδαίο έργο της, έργο που αποτελεί ανεκτίμητη, διαχρονικώς, προσφορά στον βωμό του ελληνικού πνεύματος και ιδίως της λογοτεχνίας μας».

Πηγή: kathimerini.gr

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Απάντηση Λίνας Μενδώνη προς οικογένεια Θ. Μικρούτσικου

    Απάντηση προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου έδωσε, μέσω επιστολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα...

    Συνέχεια

    H οικογένεια Θ.Μικρούτσικου αρνείται τη δημοσία δαπάνη κηδεία του και ζητά αδειοδότηση της ΕΔΕΜ

    "Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε...

    Συνέχεια

    «Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει»

    Με τα συνθήματα «Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει» και «Ούτε αμ ούτε εμ, άδεια τώρα...

    Συνέχεια

    Εντυπωσίασαν οι μαθητές του Μάνου Πυροβολάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Μια ξεχωριστή βραδιά πρόσφεραν οι μαθητές του Μάνου Πυροβολάκη, πριν από λίγες ημέρες στον Πολυχώρο του...

    Συνέχεια

    Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ»

    Σε μια «Όμορφη πόλη» μεταμορφώνεται το πλατό του «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ»...

    Συνέχεια

    Αφιέρωμα στη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου από την «Αυλή των Χρωμάτων»

    Ένα αφιέρωμα στη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου παρουσιάζει η «Αυλή των Χρωμάτων» με...

    Συνέχεια

    O Μίκης Θεοδωράκης αποχαιρετά το Θάνο Μικρούτσικο

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ Μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού...

    Συνέχεια

    Τη Δευτέρα η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου από το Α΄ Νεκροταφείο

    Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 2.30 μ.μ. από το Πρώτο...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος

    Σε ηλικία 72 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Θάνος Μικρούτσικος, o οποίος έδινε μάχη με τον καρκίνο...

    Συνέχεια