Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η μουσική του Μιχάλη Γρηγορίου συνομίλησε με την ποίηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Ως γιος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου και της ποιήτριας Μαρίας Παπαλεονάρδου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι πολυπράγμων και ασυνήθιστος καλλιτέχνης. Ο λόγος για τον πολυδιάστατο συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε πρώτη εκτέλεση τους νέους κύκλους τραγουδιών του, με τη φωνητική σύμπραξη του Τάση Χριστογιαννόπουλου και της Καλλιόπης Βέττα.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, με τον Μιχάλη Γρηγορίου στο πιάνο, παρουσιάστηκαν οι δύο νέοι κύκλοι τραγουδιών του συνθέτη, «Η Λήδα και ο κύκνος», αποτελούμενο από τα τραγούδια: «Ιστορία χωρίς όνομα», «Τα σχήματα», «Εικόνισμα», «Ιούνιος 1988», «Οι τρεις πριγκίπισσες», «Θέρετρα 1985», «Η Λήδα και ο Κύκνος» και «Ο νέγρος ναυτικός» καθώς και «Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων», όλα σε ποίηση της Κατερίνας Καριζώνη, η οποία, κατόπιν θερμής παράκλησης του συνθέτη, ανέβηκε στη σκηνή και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα, που για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον Γρηγορίου, αξιοσημείωτη και πλήρως εναρμονισμένη με το ύφος και τον δύσκολο μουσικό βηματισμό του συνθέτη.

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, έμπειρος πια γνώστης της μουσικής δεινότητας του Μιχάλη Γρηγορίου, μιας και έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, συγκίνησε και μετέφερε τις εικόνες της ποίησης της Κατερίνας Καριζώνη… εκεί όμως που ξεχώρισε ήταν στο δεύτερο μέρος, όπου κατά μόνας, ερμήνευσε τα τέσσερα κομμάτια από τον κύκλο «Mωβ», σε ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Λορέντζου Μαβίλη και Άγγελου Σικελιανού και βεβαίως στο συναρπαστικό τελείωμα, όπου και μάς χάρισε τα 8 κομμάτια του κύκλου «Purple»,- την πρώτη και μοναδική φορά που ο Γρηγορίου γράφει μουσική πανω σε ξενόγλωσση ποίηση και συγκεκριμένα πάνω σε σονέτα του Shakespeare.

Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα σονέτα είναι τα απόλυτα ποιήματα που εμβαθύνουν στη φύση του έρωτα, του θανάτου και του χρόνου, τότε ναι!

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος στην ερμηνεία, ο Μιχάλης Γρηγορίου στο πιάνο, ο Φραντς Σεστάνι στο βιολί και ο Βαγγέλης Νίνα στο τσέλο μάς μετέφεραν καθαρές εικόνες από «του τριαντάφυλλου το κάλλος» που «καρτερούμε να σωθεί», από τον «Γοργοπόδαρο χρόνο», από την «Αγάπη την ευφυή που ακούει με το μάτι» και από την «Άχρονη την σκοτεινιά του Άδη».

Η ποίηση συνομίλησε με τη λαχτάρα του συνθέτη να αποδώσει τις λέξεις και τα νοήματα περισσότερο σκηνοθετικά-νοηματικά και- ως εκ τούτου- το αποτέλεσμα ήταν η βαθειά συγκίνηση!

Μπορεί το τελείωμα της συναυλίας να μην ήταν το αναμενόμενο, μιας και δεν κατάφερε ο ερμηνευτής και οι μουσικοί να συγχρονιστούν και να αποδώσουν το τελευταίο σονέτο, παρόλα αυτά ο αυθορμητισμός και η ακαριαία αντίδραση του Μιχάλη Γρηγορίου να τερματιστεί έτσι αναπάντεχα η μουσική βραδιά, έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα, ειλικρινή χαμόγελα και βροντερές επευφημίες προς τους καλλιτέχνες που επί 2 ώρες είχαν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής…

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η μουσική του Μιχάλη Γρηγορίου συνομίλησε με την ποίηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η μουσική του Μιχάλη Γρηγορίου συνομίλησε με την ποίηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Η μουσική του Μιχάλη Γρηγορίου συνομίλησε με την ποίηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για τον Μανώλη Γλέζο

    O Mίκης Θεοδωράκης αποχαιρετά τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο από τον προσωπικό του ιστότοπο, mikistheodorakis...

    Συνέχεια

    Τραγούδι για τον κορωνοϊό γράφει ο Μπον Τζόβι - Η βοήθεια των θαυμαστών του (vid)

    Καθώς πληθαίνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη που μένουν στο σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 πολλοί...

    Συνέχεια

    «Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γρηγόρης Καπόλας Eν μέσω κορωνοϊού, εκείνος...

    Συνέχεια

    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Αφορμή για τα γραφόμενα σχετικά με την ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Όσα...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Άλκη Ζέη

    Θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο. Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη, έφυγε σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Βγήκε το ΦΕΚ για την άδεια λειτουργίας της ΕΔΕΜ

    Θετική εξέλιξη έχει πάρει το θέμα της ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), καθώς στο ΦΕΚ της 21ης Φεβρουαρίου...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Κική Δημουλά

    Την τελευταία της πνοή άφησε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, σε ηλικία...

    Συνέχεια

    Ο Παναγιώτης Μάργαρης στην πρώτη θέση των επίσημων πωλήσεων δίσκων της Ελλάδας

    Πριν από τρεις εβδομάδες κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του διεθνούς φήμης κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη με τίτλο...

    Συνέχεια

    Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η ποιήτρια Κική Δημουλά -Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Υγεία» νοσηλεύεται, σε σοβαρή κατάσταση, η...

    Συνέχεια

    Τον λένε Σταμάτη και επιστρέφει στη «Σφίγγα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Τον λένε Σταμάτη. Επιστρέφει λέει στη «Σφίγγα»...

    Συνέχεια