Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό

Kατάμεστος ο χώρος του Ιανού το βράδυ της Τετάρτης, 30 Μαρτίου. Και πώς όχι, τη στιγμή που η Μαρία Φαραντούρη βρέθηκε επί σκηνής όχι με την ορχήστρα της, αλλά με τον εικαστικό και συγγραφέα, Ανδρέα Μαράτο εκ δεξιών της και τη δημοσιογράφο, Τασούλα Επτακοίλη εξ αριστερών της.

«Πώς είναι δυνατόν μία χώρα που καταρρέει οικονομικά να εξακολουθεί να μας συγκινεί όλους μέσα από τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και να μεταδίδει ακόμα τέτοια πνευματικότητα ο πολιτισμός της»

Με αυτό το σχόλιο της εφημερίδας «Le monde» άνοιξε η συντονίστρια της εκδήλωσης, Τασούλα Επτακοίλη τη βραδιά, ενώ λίγο αργότερα ο Ανδρέας Μαράτος κατόρθωσε το αδύνατο, να χωρέσει το καλλιτεχνικό μέγεθος της Μαρίας Φαραντούρη μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αιτιολογώντας τους χαρακτηρισμούς που της έχουν κατά καιρούς αποδοθεί.. «Τζόαν Μπαέζ της Μεσογείου» και «Μαρία Κάλλας των φτωχών»!

Διά στόματος Μαράτου πληροφορηθήκαμε πως ο Μίκης Θεοδωράκης έλεγε πάντα: «Κανείς δεν μπορεί να τη μιμηθεί», ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις, κάθε φορά που ήθελε να την «δανειστεί» για κάποια συναυλία ή ηχογράφηση έλεγε «Θέλω να δανειστώ το βιολοντσέλο σας». «Η συνεπής στάση της απέναντι στην τέχνη την έκανε να επιδείξει σταθερότητα και απέναντι στην ίδια τη ζωή με τις ιδέες και τη συμπεριφορά της. Γι' αυτό και απολύτως δίκαια έγινε η «Ιέρεια του έργου του Μίκη Θεοδωράκη».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η ίδια ξεκινώντας και υπερτονίζοντας το ρόλο της δυναμικής, πλην διακριτικής της μητέρας, Ελένης, η οποία υπήρξε ο φύλακας- άγγελός της.

«Η μητέρα μου επεξέτεινε το προσωπικό μου παραμύθι, ποτέ δεν προσπάθησε να με αποτρέψει να ακολουθήσω το δρόμο του τραγουδιού, το αντίθετο μάλιστα! Την πρώτη μεγάλη της χαρά την έλαβε, όταν ο Μίκης τής είπε: Το μωρό σας θα το αναλάβω εγώ! Θα γίνει η ιέρειά μου!».

Θυμήθηκε το μακρινό παρελθόν, αν και καθόλου παρελθοντολάγνος, τότε που η συμμαθήτριά της και μετέπειτα φωτογράφος, Νίκη Τυπάλδου, τής έβαλε την ιδέα να πάει στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής, που διηύθυνε ο Ζάκης Κουνάδης. Εκείνη πηγαίνει και αφού τραγουδάει το «La novia», ο Μάνος Λοϊζος της λέει : «Γιατί δεν μαθαίνεις ένα ελληνικό τραγούδι, τον "Καημό" ας πούμε»; Τον μαθαίνει και ξαναπάει ..Γίνεται μέλος της χορωδίας τους.

Από εκεί περνούν αρκετά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Σαββόπουλος, ο Μαρκόπουλος, ο Μητροπάνος και βέβαια εκεί γίνεται η γνωριμία με το μουσικό πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη.

«Το τραγούδι που δημιουργούμε θέλω να μας κάνει να θυμόμαστε και όχι να ξεχνάμε», λέει ο Μίκης, αλλά εκείνη δεν μπορεί να το καταλάβει… Καταλαβαίνει όμως απόλυτα στο «Μαουτχάουζεν» ότι η μνήμη είναι συλλογική! «Σημείωσε την ημερομηνία στην παρτιτούρα, γιατί θα σε ακολουθεί μια ζωή», της λέει ο Θεοδωράκης στις πρόβες…

Με την επιβολή της Δικτατορίας και με την παραγγελιά του Μίκη: «Πάρε όποιον μπορείς μαζί σου και φύγετε», πηγαίνει στο Παρίσι με τον πιανίστα Γιάννη Διδίλη. Καταφθάνει η Μελίνα από την Αμερική, υιοθετούνται απ' όλη την πνευματική ηγεσία της Ευρώπης και ξεκινάνε περιοδεία σε ολόκληρη την υφήλιο.

Γνωρίζει λαμπρές προσωπικότητες της εποχής, όπως τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, όπου τους βρήκε το ξημέρωμα με τον χειμαρρώδη Μίκη να συζητάνε ενώπιον όλων, τον Πολ Μακάρτνεϊ και τον Τζον Λένον από τους θρυλικούς Μπιτλς στο στούντιο «Apple» στο Λονδίνο, μέσω του Αλέξη Μάρδα, τον Πάμπλο Νερούδα, τον Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο την ώρα της πρόβας του «Κάντο Χενεράλ».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στον έτερο πατέρα της, τον ευαίσθητο Μάνο Χατζιδάκι!

«Ο Μάνος είχε μία μαγεία, ο τρόπος που μιλούσε σε καθήλωνε! Πριν από κάθε παρουσίαση έργου του ήθελε να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Τη θεωρούσε πολύ σημαντικό κομμάτι της πορείας του!».

Ώσπου φθάσαμε και στην εποχή όπου δέχθηκαν πρόσκληση από το Δήμο της Φλωρεντίας, προκειμένου να δώσουν συναυλία στο Palazzo Vecchio.

Στην προσπάθειά της να βρει Έλληνες φοιτητές που θα μετέφραζαν τη μελοποιημένη ποίηση που ερμήνευε, συναντά τον μετέπειτα σύζυγό της Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του τσεμπαλίστα, Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, προσφέρονται να τη βοηθήσουν και να διαβάσουν στο θέατρο τα ποιήματα.

Η Μαρία Φαραντούρη στο τελείωμα της τετ α τετ συζήτησής της με την Τασούλα Επτακοίλη έκανε λόγο για το μόλις πριν από λίγες μέρες κυκλοφορηθέν διπλό cd, «Φύλαξα τ' όνειρο», με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τη συμμετοχή των: Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Γιάννη Χαρούλη και της δική της βέβαια, ενώ δήλωσε πως από τούδε και στο εξής επιθυμεί να επικεντρωθεί στα νέα παιδιά, που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το ελληνικό τραγούδι!

Η βραδιά της Τετάρτης, δεν θα μπορούσε παρά να έχει μουσικό φινάλε!

Έτσι, ταλαντούχοι μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά με τη Λαϊκή Ορχήστρα τους και υπό την καθοδήγηση του μουσικού δασκάλου τους , Φάνη Σταυρακάκη, μάς χάρισαν τον «Δραπέτη» και τον «Αντώνη» από τον κύκλο «Μαουτχάουζεν», ενώ αμέσως μετά τα δίδυμα αδέλφια, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης ερμήνευσαν μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη «Τα πατώματα», ένα ποιητικό κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, μελοποιημένο από το Μιχάλη Καλογεράκη.

Πιο λυρική νότα στη βραδιά έδωσε η Αργυρώ Καπαρού, προσκεκλημένη της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία ερμήνευσε με την πάντα αισθησιακή φωνή της την «Εποχή της αγάπης» σε μελωδία Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου αλλά και ο ιδιαίτερα εκφραστικός Πάνος Μπούσαλης, χαρίζοντάς μας το «Πώς να σωπάσω» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Κώστα Κινδύνη.

Η μεγάλη έκπληξη έμεινε για το τέλος, όπου η Μαρία Φαραντούρη από τη θέση της πήρε το μικρόφωνο και μάς συνεπήρε με το κομμάτι «Οι στίχοι αυτοί», σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη και μουσική βεβαίως Μίκη Θεοδωράκη.

Επιλογικά, να αναφέρω ότι μέσα στο συνωστισμένο πλήθος κατάφερα να διακρίνω τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, την ποιήτρια Βέρα Βασιλείου-Πέτσα, την καθηγήτρια και φίλη της Μαρίας Φαραντούρη από τα δύσκολα ακόμα χρόνια της Επταετίας, Τζέλα Σκούρα και βεβαίως τον Τηλέμαχο Χυτήρη ο οποίος δεν έφυγε λεπτό από κοντά της!

Ρεπορτάζ: Μίνα Μαύρου

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Η Μαρία Φαραντούρη στον Ιανό
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε ο Δάκης

    Πέθανε, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο ερμηνευτής Δάκης σε ηλικία 79 ετών, σκορπίζοντας θλίψη σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό...

    Συνέχεια

    Το Υoutube κατέβασε το κανάλι της Σεμίνας Διγενή!

    Με έκπληξη και εν συνεχεία αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα του Youtube "κατέβασε" το κανάλι της αγαπημένης δημοσιογράφου,...

    Συνέχεια

    H Diana Krall στο Ηρώδειο, προσκεκλημένη του Σωματείου Aurora

    Η μεγάλη Κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου.

    Συνέχεια

    O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και...

    Συνέχεια

    Νικήτρια στη Eurovision 2022 η Ουκρανία - Στην 8η θέση η Ελλάδα

    Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

    Συνέχεια

    «Μικρασιατική σουίτα» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

    Τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει το Πειραϊκό Φωνητικό...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Τζουανόπουλος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες του, διοργανώνουν Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «Ο Εθελοντισμός από...

    Συνέχεια

    Η Τάνια, το Μαγικό Κουτί και τα ανκόρ που μας χρωστάει

    Γράφει η Άννα Γλυμιδάκη Με εφηβική επιμέλεια φορώ το κόκκινο κραγιόν, τί κι αν πρόκειται να παραμείνει πίσω από τη...

    Συνέχεια

    «Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου "Απόψε...

    Συνέχεια