Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Έφυγε» η Κυρά του Αιγαίου, Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη

Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές φωνές του νησιώτκου τραγουγιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννημένη στις 15 Δεκεμβρίόυ του 1931 στην Κεραμωτή της Νάξου και κόρη του σπουδαίου βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη.

Από τα 11 παιδιά που θα κάνουν, θα επιζήσουν τα 5. Η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης. Με την Ειρήνη μωρό, η οικογένεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Στην Κατοχή θα επιστρέψουν στο νησί. Θα δουλέψει ως οικοδόμος ο Μιχάλης αλλά παράλληλα θα διαπρέψει σε εκδηλώσεις με το βιολί του. Μετά την κατοχή, αρχίζει και η ενασχόληση του Γιώργου με το βιολί ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση .

Μετά την απελευθέρωση, είναι η περίοδος που το ραδιόφωνο αρχίζει να αναζητά παραδοσιακούς οργανοπαίκτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να παίζουν ζωντανά στις εκπομπές.

Σε μία λοιπόν ακρόαση του Σίμωνα Καρρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Ραδιοφωνίας, παρουσιάζεται και ο λαουτιέρης Δημήτρης Φυρογένης, θείος της Ειρήνης. Όταν μετά από λίγο καιρό ο Καρράς τού ζητάει κάποιον να τον βοηθάει στο τραγούδι, εκείνος σκέφτεται την 20 χρονη ανηψιά του, Ειρήνη.

Αρχικά κρυφά από τον πατέρα της εκείνη τραγουδάει στο «Σταθμό». Εκείνος στην αρχή αντιδρά, αλλά στη συνέχεια ενσωματώνεται στο συγκρότημα, το οποίο το 1955 – 1956, μαζί με την Άννα Καραμπεσίνη, θα ηχογραφήσουν τέσσερα τραγούδια.

Την εποχή που ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια παντρεύεται το Στέλιο Λεγάκη και αρχίζει να μεγαλώνει τα παιδιά της. Ο άνθρωπος που θα δώσει νέα ώθηση στην αθηναϊκή πια οικογένεια του Μιχάλη Κονιτόπουλου είναι ο γιος του, Γιώργος, ο οποίος αντικαθιστά τον πατέρα του στο συγκρότημα του Φυρογένη. Ο Γιώργος με βασική τραγούδιστρια την Ειρήνη, θα αρχίσει πια επαγγελματικά να δουλεύει για τη δισκογραφία

«Η Ειρήνη είχε κάποια πλεονεκτήματα, που είχα την εντύπωση ότι, αν ακουστούν, θα εντυπωσιάσουν. Έχει έκταση στη φωνή η Ειρήνη και αναπνοή που μπορεί να σε σκάσει να περιμένεις για το πότε θα σταματήσει και εκείνη να συνεχίζει», είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο Γιώργος Κονιτόπουλος.

Τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις θα τις πραγματοποιήσουν στα 1960 και θα κυκλοφορήσουν δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών, με παραδοσιακά τραγούδια διασκευασμένα από το Γιώργο. Το 1963 θα ηχοηγραφήσουν τις μεγάλες επιτυχίες μέχρι σήμερα Αρμενάκι, Έλα να πάμε σ' ένα μέρος, Στον Αρτεμώνα, τον Μάουκα, Με κοτσάκια φανερώνω.

Έκτοτε, ολόκληρη η οικογένεια Κονιτόπουλου την έχει ως πρότυπο. Πρωτοτραγούδησε σε Κέντρο το 1961 (Γαλάτσι). Ακολούθως και για πολλά χρόνια εμφανίστηκε στο Κέντρο «Μουράγιο». Τα τελευταία χρόνια (από το 1984 -2008) εμφανιζόταν μαζί με την κόρη της Ελένη Λεγάκη στο κέντρο «Αρμενάκι». Παράλληλα, εκτός από την Ελλάδα, είχε κάνει εμφανίσεις και στην Αμερική.

Μετείχε επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους: «Ντιρλαντά» (1971), «2ο Ταξίδι στην Ελλάδα» (1975), «Τραγούδια απ τα νησιά μας» (1975), «Ντάρι-ντάρι, νησιώτικο γλέντι» (1991), «Τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια» (1992), κ.λ.π.

O ερευνητής της ελληνικής δισκογραφίας, Πέτρος Δραγουμάνος, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Μπήκε στη δισκογραφία το 1959 με το "Θάλασσα απ' όλα τα νερά" σε δίσκο Fidelity 45 στροφών. To 1967 κυκλοφόρησε το πρώτο της LP από την RCA Victor με τίτλο "Νησιώτικα Τραγούδια". Οι τελευταίες ηχογραφήσεις της υπάρχουν στο CD "Ανέφαλα Θαλασσινά" (Lyra, 1993).

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Τραγούδι για τον κορωνοϊό γράφει ο Μπον Τζόβι - Η βοήθεια των θαυμαστών του (vid)

    Καθώς πληθαίνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη που μένουν στο σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 πολλοί...

    Συνέχεια

    «Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γρηγόρης Καπόλας Eν μέσω κορωνοϊού, εκείνος...

    Συνέχεια

    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Αφορμή για τα γραφόμενα σχετικά με την ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Όσα...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Άλκη Ζέη

    Θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο. Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη, έφυγε σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Βγήκε το ΦΕΚ για την άδεια λειτουργίας της ΕΔΕΜ

    Θετική εξέλιξη έχει πάρει το θέμα της ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), καθώς στο ΦΕΚ της 21ης Φεβρουαρίου...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Κική Δημουλά

    Την τελευταία της πνοή άφησε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, σε ηλικία...

    Συνέχεια

    Ο Παναγιώτης Μάργαρης στην πρώτη θέση των επίσημων πωλήσεων δίσκων της Ελλάδας

    Πριν από τρεις εβδομάδες κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του διεθνούς φήμης κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη με τίτλο...

    Συνέχεια

    Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η ποιήτρια Κική Δημουλά -Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Υγεία» νοσηλεύεται, σε σοβαρή κατάσταση, η...

    Συνέχεια

    Τον λένε Σταμάτη και επιστρέφει στη «Σφίγγα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Τον λένε Σταμάτη. Επιστρέφει λέει στη «Σφίγγα»...

    Συνέχεια

    H «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Μετά τη σαρωτική επιτυχία με τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις η «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου...

    Συνέχεια