Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ με εκπομπή - αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο

«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσικό της ταξίδι, με ένα αφιέρωμα στον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού, Κώστα Βίρβο.

Πιο συγκεκριμένα, οι φιλόξενοι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Χρήστος Νικολόπουλος, αφιερώνουν την εκπομπή τoυ Σαββατου 12 Φεβρουαρίου στις 10.00 μ.μ. από την ΕΡΤ2, στον Κώστα Βίρβο, τον Τρικαλινό «μέγα» δημιουργό της λαϊκής στιχουργίας που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα κι έκανε πλουσιότερη τη μουσική μας παράδοση.

Μοναδικά θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του εκλεκτού «πρωτομάστορα» στιχουργού οι καλεσμένοι: Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Διονυσίου, Πάνος Παπαϊωάννου και Χριστιάνα Γαλιάτσου.

Στο πλατό της εκπομπής: Η Μαρία Βίρβου – κόρη του μεγάλου ποιητή, η οποία έχει γράψει τη βιογραφία του πατέρα της, «Εγώ δεν ζω γονατιστός» και θα μας περιγράψει, πολύ ζωντανά και εκφραστικά, στιγμές της ζωής και της έμπνευσής του…!

«Ο πατέρας μου έγραφε για τον άνθρωπο και την ψυχή του… έπιασε τον παλμό του Έλληνα, του λαού μας…».

Ο Τρικαλινός ηθοποιός και συγγραφέας, Κώστας Κρομμύδας, θα αναφερθεί με μεγάλο θαυμασμό στο μεγάλο ποιητή που λάτρεψε, ύμνησε τον κοινό τόπο καταγωγής τους, τα Τρίκαλα και μετέφερε «προικισμένα» στους στίχους του, εικόνες και παραστάσεις της γενέτειράς του.

Ο τηλεοπτικός λαϊκός και μάγκας «Κυριάκος ο κλαριντζής» στη σειρά «Άγριες Μέλισσες», Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο οποίος μεγάλωσε κι αυτός στα Τρίκαλα, θα δηλώσει λάτρης των τραγουδιών του μεγάλου στιχουργού και θα θυμηθεί … ως πιτσιρικάς, τα τότε, αυθεντικά γλέντια με τους οργανοπαίχτες.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετό του, θα παρουσιάσει συνοπτικά το «τεράστιο» έργο του Κώστα Βίρβου, θα μας εξηγήσει γιατί υπήρξε ένας ογκόλιθος του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού και θα παραθέσει τις όμορφες συνεργασίες που είχε μαζί του.

Σ' αυτό το μοναδικό αφιέρωμα θα ακουστούν χιλιοτραγουδισμένα και αγαπημένα κομμάτια, όπως: «Tο κουρασμένο βήμα σου», «Το καράβι», «Εγνατίας 406», «Ο κυρ Θάνος πέθανε», «Το ράκος», «Πάρε τα χνάρια», «Μία βαθιά υπόκλιση», «Άγια Κυριακή», «Δεν ξέρω» –που πρωτοερμήνευσε ο Τόλης Βοσκόπουλος-, «Φέρε μια καλή», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Γύρνα πάλι γύρνα», «Ζαΐρα»…

Ο Βίρβος έγραψε κι εμπνεύστηκε από τον πόνο, τον κατατρεγμό, τα βάσανα, τους καημούς των ανθρώπων αλλά και τον δικό του. Χαρακτηριστικό το κομμάτι «Της γερακίνας γιος». Είναι ένα αυτοβιογραφικό, βιωματικό κομμάτι, με τις θύμησές του από τη σύλληψη, τον βασανισμό και τη φυλάκισή του, στη διάρκεια της Κατοχής.

«Ο πατέρας μου μέχρι που πέθανε, είχε το σημάδι στο κεφάλι του από τον βούρδουλα… ήταν θαύμα πώς σώθηκε ο Βίρβος!».

Έγραψε όμως και για την αγάπη, τη χαρά, την ελπίδα, τη ζωή…

«Το αγαπημένο τραγούδι του πατέρα μου, ήταν το “Ένα αμάξι με δυο άλογα”, σε μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση, με τον οποίο είχε κουμπαριά και είχαν συνυπογράψει 8 ολοκληρωμένους μεγάλους δίσκους».

Συνεργάστηκε στενά με τους Τρικαλινούς συντοπίτες του, τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Μπακάλη και υπήρξε ανεπανάληπτο δίδυμο με τον Θόδωρο Δερβενιώτη. Μεγάλα σουξέ έκανε και με τον Βασίλη Βασιλειάδη αλλά και τον Χρήστο Νικολόπουλο, ο οποίος θα θυμηθεί με νοσταλγία τις ωραίες μουσικές συνυπάρξεις τους.

Η Μαρία Βίρβου θα μας αποκαλύψει πώς ο στίχος του τραγουδιού «Μια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα…», που «έντυσε» με τη μουσική του ο Μπιθικώτσης, έγινε η αφορμή, ο πολυγραφότατος Δημήτρης Ψαθάς, να τον αποκαλέσει «Σερ Μπιθί» και αυτό να τον ακολουθεί για πάντα…

Πώς το γαλλικό «Μπελ αμί» έγινε «Στου Μπελαμή το ουζερί»;

Το τραγούδι του Κώστα Βίρβου μάς περιγράφει πώς στα στέκια όπου σύχναζε, ταβέρνες, μπαρ, ουζερί…, έπινε…, «απελευθερωνόταν» η σκέψη του κι έτσι τα στιχάκια του «κατέβαιναν» με ιδιαίτερη άνεση!

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα

Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης

Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος

Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης

Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας

Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου

Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια