Νέες Κυκλοφορίες

Singles, CDs, albums

«Anatoliama Ensemble» - Μια δισκογραφική πρόταση για τα 100 χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τη Μικρά Ασία

To Anatoliama Ensemble είναι ένα πολυπολιτισμικό σχήμα με έδρα τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο επικεντρώνεται στην πλούσια μουσική παράδοση των Ελλήνων προσφύγων της Ανατολίας, στοχεύοντας να παρουσιάσει αυτή τη μουσική κουλτούρα σε συναυλιακούς χώρους και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Το σχήμα αποτελείται από τέσσερις διεθνείς μουσικούς και παιδαγωγούς: τον Βασίλη Κώστα (λαούτο, σύνθεση) και τον Παναγιώτη Αϊβαζίδη (κανονάκι) από την Ελλάδα, την Burcu Guleç (ερμηνεία) από την Τουρκία και τον Γιώργο Λέρνη (κρουστά) από την Κύπρο.

Όλοι είναι απόφοιτοι του περίφημου Berklee College of Music. Η ιστορία τους ξεκινά το 2016 στη Βοστώνη, όπου και τα μέλη του σχήματος συναντήθηκαν μέσα από τη μουσική κοινότητα του Berklee με κοινή αγάπη και πάθος ως προς την συστηματική μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε βάθος. Από τότε έχουν χτίσει το δικό τους κοινό μεταξύ ελληνικών και μη κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανά τον κόσμο.

Ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί τον καρπό της δουλειάς του σχήματος τα τελευταία έξι χρόνια, μέσα από συναυλίες, διαλέξεις και μουσικο - εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το εγχείρημα στοχεύουν να εξερευνήσουν δημιουργικά και να καταγράψουν το πλούσιο ρεπερτόριο της Μικρασιάτικης μουσικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας το παράλληλα σαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των δικών τους συνθέσεων.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, στο album περιλαμβάνονται 8 πολύ γνωστά και αγαπημένα μικρασιάτικα τραγούδια, αλλά και μια πρωτότυπη σύνθεση του Βασίλη Κώστα, το τραγούδι «Αγάπης Φυλαχτό», στο οποίο υπογράφει και τους στίχους. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του παιδικού του φίλου, Κωστή Τσιούρη, ο Βασίλης Κώστας χρησιμοποιεί υφολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με σκοπό να χτίσει τη δική του μελωδία. Η επιλογή των μουσικών οργάνων είναι επίσης σημαντική με το κλαρίνο, κανονάκι, λαούτο και κρουστά να είναι στο κέντρο της σύνθεσης.

Στο «Αγάπης Φυλαχτό» ερμηνεύει ο Θοδωρής Κοτονιάς και συμμετέχει ο σολίστας Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

Σε άλλα τραγούδια του album σημαντικές είναι οι παρουσίες της Ειρήνης Δερέμπεη στο τραγούδι και του Σωκράτη Σινόπουλου στη λύρα.

Έχοντας συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες της ελληνικής και σύγχρονης μουσικής σκηνής, όπως τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον John Patitucci and τον Danilo Perez, τα μέλη του Anatoliama Ensemble στοχεύουν να φέρουν αυτές τις εμπειρίες στη μουσική του δίσκου, την οποία προσπαθούν να αναδημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο.

Το ομότιτλο album των Anatoliama Ensemble είναι παραγωγή της Artway – Τεχνότροπον Cultural Productions. Είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και το φυσικό cd, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα και άλλες πόλεις.

Ηχογραφήσεις – Μίξεις: Γιώργος Καρυώτης «Sierra Studios»

Artwork / Σκίτσα: Soloup

Graphic Design: Γιώργος Κοπανάρης

Φωτογραφία σχήματος: Γιώργος Σπανός

«Αγάπης Φυλαχτό»

Λίγα λόγια για τα μέλη του σχήματος

Βασίλης Κώστας

Ο Βασίλης Κώστας, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Berklee Global Jazz Institute ύστερα από πλήρη υποτροφία, είναι συνθέτης, λαουτίστας και παιδαγωγός. Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος Epirus Ensemble στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βοστώνης και μέλος του σχήματος "Global Messengers" του βραβευμένου με Grammy πιανίστα Danilo Perez. Πρόσφατα έλαβε το βραβείο Artist Fellowship in the Traditional Arts από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης όπως και το βραβείο Forty Under 40 από το Greek America Foundation της Νέας Υόρκης. Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall, το Montreal International Jazz Festival, το Panama Jazz Festival and το WOMEX έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς, Simon Shaheen, Tigran Hamasyan, Antonio Serrano and η Shreya Ghoshal.

Burcu Guleç

Η Burcu Guleç είναι τραγουδίστρια, συνθέτις και παιδαγωγός από την Άγκυρα της Τουρκίας. Έχει λάβει το δίπλωμά της από το Berklee College of Music όπως και το μεταπυχτιακό της τίτλο από το New England Concervatory ως κάτοχος της αναγνώρισης / μεταλλίου Gunther Schuller Medal. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους, όπως το Hatch Shell, το Massachusetts State House, το WBUR CitySpace and το Shalin Liu Performance Center. Έχει περιοδεύσει σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, παρουσιάζοντας τη δουλειά της και τραγουδώντας σε πολλές γλώσσες και μουσικά στυλ, συμπεριλαμβάνοντας Οθωμανική, Τζαζ και Σύγχρονη Κλασσική μουσική.

Παναγιώτης Αϊβαζίδης

Ο Παναγιώτης Αϊβαζίδης είναι ένας ανερχόμενος μουσικός στο κανονάκι με καταγωγή από τις Σέρρες. Έχει μαθητεύσει στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και έχει λάβει τον προπτυχιακό του τίτλο από το Berklee College of Music ύστερα από πλήρη υποτροφία. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα σε αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου, όπως και σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αμερικής σαν το Hellenic College Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, το Princeton University, το Harvard University and το Tufts Department of Music σαν επισκέπτης/λέκτορας. Έχει σπουδάσει μουσική δίπλα σε κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες, όπως τον Goksel Baktagir, τον Simon Shaheen, την Christiane Karam, τον Alain Mallet και τον Σωκράτη Σινόπουλο.

Γιώργος Λέρνης

Ο Γιώργος Λέρνης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λευκωσία της Κύπρου. Είναι ένας διεθνής κρουστός, συνθέτης και παιδαγωγός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έχει λάβει ένα προπτυχιακό και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους. Πρόσφατα αποφοίτησε από το περίφημο Berklee College of Music και το Global Jazz Masters Program, ύστερα από πλήρη υποτροφία. Ο Γιώργος Λέρνης έχει ηχογραφήσει και συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς, όπως τους John Patitucci, Antonio Sanchez, Dave Liebman, Anat Cohen, Tiger Okoshi και την A Far Cry String Orchestra. Επιπρόσθετα, προετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, "Between Two Worlds", με εξέχοντα καλεσμένο τον μάστερ μπασίστα, John Patitucci.

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  «Anatoliama Ensemble» - Μια δισκογραφική πρόταση για τα 100 χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τη Μικρά Ασία
  «Anatoliama Ensemble» - Μια δισκογραφική πρόταση για τα 100 χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τη Μικρά Ασία
  «Anatoliama Ensemble» - Μια δισκογραφική πρόταση για τα 100 χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τη Μικρά Ασία
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  «Το Χρυσαλιφούρφουρο» από τον Σπύρο Παρασκευάκο και τη Ξένια Γραμματικού

  Με τη διασκευή του «Χρυσαλιφούρφουρου», σε στίχους της αξέχαστης Μαριανίνας Κριεζή και μουσική...

  Συνέχεια

  «Meditations» από τον Βαγγέλη Στεφανόπουλο

  Το καινούργιο του album του, με τίτλο “Meditations”, μας παρουσιάζει ο πιανίστας, συνθέτης και πολυοργανίστας,...

  Συνέχεια

  «Πες μου πού είσαι» από τον Γιάννη Πάριο

  «Πες μου πού είσαι» έχει τίτλο το καινούργιο τραγούδι που ακούγεται στη νέα σειρά της ΕΡΤ,...

  Συνέχεια

  «Απόφαση» από τη Σοφία Μάντη. Συμμετέχει η Ηρώ

  Η Σοφία Μάντη παρουσιάζει το τραγούδι «Απόφαση», σε στίχους και μουσική του Δημήτρη...

  Συνέχεια

  «Αυγερινός» από τη Μάγδα Βαρούχα

  Μια νέα διασκευή του παραδοσιακού γαμήλιου τραγουδιού του Πηλίου, «Αυγερινός», παρουσιάζει ο συνθέτης Δημήτρης...

  Συνέχεια

  «Aρκεί να πας στους Αρκιούς» από τον Γιώργο Λεκάκη

  Μετά από τρία χρόνια λόγω της γνωστής κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία, ολοκληρώθηκε το πολυαναμενόμενο τραγούδι και video clip που...

  Συνέχεια

  «Ψυκτικός από το Περιστέρι» από τον Δώρο Δημοσθένους και το Γιώργο Καγιαλίκο

  Ένα καινούργιο τραγούδι, με τίτλο «Ψυκτικός από το Περιστέρι», ερμηνεύει απολαυστικά στην καρδιά του καλοκαιριού ο...

  Συνέχεια

  «Η κόρη του βοριά» από τη Δέσποινα Ραφαήλ

  "Η κόρη του βοριά", έχει τίτλο το νέο τραγούδι της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Δέσποινας Ραφαήλ. ...

  Συνέχεια

  «Τρέξε» από τον Δημήτρη Ιωαννίδη

  «Τρέξε» έχει τίτλο το καινούργιο τραγούδι του Δημήτρη Ιωαννίδη, στο οποίο υπογράφει τη μουσική...

  Συνέχεια