Νέες Κυκλοφορίες

Singles, CDs, albums

«Meditations» από τον Βαγγέλη Στεφανόπουλο

Το καινούργιο του album του, με τίτλο “Meditations”, μας παρουσιάζει ο πιανίστας, συνθέτης και πολυοργανίστας, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, αυτοσχεδιάζοντας μουσικά ποιήματα που αγγίζουν την καρδιά και ηρεμούν το μυαλό, ενώ χρησιμοποιεί ακουστικά και ηλεκτρονικά μέσα.

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος ξεχωρίζει για τη μουσικότητα και την υψηλή αισθητική του, όπως και για την ευχέρεια που κατέχει να ελίσσεται μέσα από πολλά διαφορετικά μουσικά ιδιώματα.

Παραθέτει την τεχνική και τον ήχο που απέκτησε από τις σπουδές του στο κλασσικό πιάνο καθώς και την εμπειρία και τις γνώσεις από την τριβή με πληθώρα στιλ, που εκτείνονται από την τζαζ στην ποπ και από την αφρικανική μουσική μέχρι την πειραματική ηλεκτρονική. Οι ήχοι από το συνθεσάιζερ και η ψηφιακή επεξεργασία του ήχου συνδυάζονται με τον ήχο του ακουστικού πιάνου και της ηλεκτρικής κιθάρας.

Οι προηγούμενες δουλειές του Στεφανόπουλου αναπτύσσονται από τρίο σε κουιντέτα μέχρι την προ τελευταία, η οποία είναι ένα έργο για ορχήστρα εγχόρδων και τζαζ οκτέτο, αποτελούμενη από ένα σύνολο είκοσι-τριών μουσικών. Στο “Meditations” ο πιανίστας παρεκκλίνει από αυτή την τροχιά και κάνει μια ηχογράφηση μόνος του, προκειμένου να βρεθεί σε ένα πιο ελεύθερο και ανοιχτό μουσικό σύμπαν.

Το άλμπουμ αποτελείται από τέσσερις αυτοσχεδιασμούς και δύο συνθέσεις για πιάνο. Ο στόχος του είναι να περιγράψει με μουσικό τρόπο τη διαδικασία του διαλογισμού με ένα ποιητικό χαρακτήρα.

Το πρελούδιο του άλμπουμ “Mantra” λειτουργεί σαν ένα διαπασών που ορίζει τη διάθεση της συλλογής.

Το δεύτερο κομμάτι με τον τίτλο “Alone” περιγράφει την αίσθηση της μοναχικότητας και ασφάλειας που κάποιος νιώθει, καθώς περιπλανιέται στα μονοπάτια της ύπαρξης του.

To “Be Still my Heart”, όπως εξηγεί ο συνθέτης, “έχει μια κάπως ταραγμένη διάθεση με αναφορές στους συνθέτες της ρομαντικής περιόδου αλλά και στους πιο σύγχρονους μινιμαλιστές. Το κυρίως μέλημά μου σε αυτή την εκτέλεση είναι να μην παρασυρθώ από τα συναισθήματα που ανακαλεί η μουσική αλλά να τα αφήσω να ζουν στην δικιά τους διάσταση. Μπορεί κάποιος να ακούσει αυτή την διακύμανση, καθώς κάποιες φορές παρασύρομαι από αυτά και άλλες κρατιέμαι σε ισορροπία. Αυτή η πολικότητα δίνει στην ηχογράφηση μια πιο ανθρώπινη χροιά”.

To επόμενο κομμάτι,“Regret”, πραγματεύεται τις απρόσκλητες διατρητικές σκέψεις που εισβάλουν στην συνείδηση μας τόσο συχνά. Για άλλη μια φορά πρόκειται για την πάλη ανάμεσα στο να παραδοθεί κανείς στις υποσυνείδητες παρορμήσεις του ή απλά να τις παρακολουθεί μέχρι αυτές να φύγουν από την μέση και έτσι κάποιος να γαληνέψει.

Το “One for all and all for one” συμβολίζει την αρμονία. “Όταν το ένα μέρος υπηρετεί το όλο και το όλο το κάθε μέρος τότε είμαστε σε αρμονία. Κάθε νότα υπηρετεί την συγχορδία και η συγχορδία κάνει την κάθε νότα να ακούγεται πιο ωραία. Όταν αυτό συμβαίνει, σε κάνει να θες να μείνεις εκεί για πάντα”.

Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, “Play child play”, έχει από πίσω του μια προσωπική ιστορία από τα παιδικά χρόνια του Στεφανόπουλου, ο οποίος σημειώνει: “Πιστεύω ότι η άσκηση στην μουσική και στον διαλογισμό τελειώνει όταν επιστρέψουμε σε αυτή την παιδική αγνότητα που συνοδεύεται αυτή την φορά από την σοφία”.

Εν κατακλείδι, το “Meditations” είναι μια μινιμαλιστική κατάθεση από ένα βιρτουόζο, ο οποίος δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά να ευχαριστήσει και να εμψυχώσει. Η αύρα της συλλογής περιγράφεται εύλογα από το ρητό του Alan Watts στο εσώφυλλο του CD “Τα μάτια βλέπουν και τα αυτιά ακούν καθώς ο αέρας φυσάει και το νερό κυλάει”.

To album κυκλοφορεί από το record label ΠΚmusic και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και στα δισκοπωλεία.

“Be Still my Heart”

Περισσότερες πληροφορίες:

Website: vagelisstefanopoulos.eu

Facebook Page: https://www.facebook.com/vagelistefanopoulos

Instagram: https://www.instagram.com/vstefanopoulos/

Bandcamp: https://vagelisstefanopoulos.bandcamp.com/

Spotify: https://open.spotify.com/artist/0ScepwaQRWzFc2I4YsbOc3

You Tube: https://www.youtube.com/user/vstefanopoulos

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Ανατολική Όχθη» και «Θαλασσινό Μινόρε» από τον Σωτήρη Μαργώνη

    Ο βιολιστής Σωτήρης Μαργώνης και η Μusic Art Lab παρουσιάζουν τις δύο νέες μουσικές συνθέσεις του που έχουν...

    Συνέχεια

    «Μήνα και πάνω» από τον Φίλιππο Πλακιά

    Το "Μήνα και πάνω" είναι ένα καινούργιο τραγούδι του Φίλιππου Πλακιά. Τους στίχους έγραψε η ποιήτρια...

    Συνέχεια

    «Chrissí» από τους Polis Ensemble

    Ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου-CD με τίτλο Ήχος Ελληνικός, το Polis Ensemble...

    Συνέχεια

    «Πιάσε ένα βιβλίο!» από την Τατιάνα Ζωγράφου

    Στη νέα δισκογραφική δουλειά της μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτριας, Τατιάνας Ζωγράφου, κρύβονται 20...

    Συνέχεια

    «Από Κάστανο και Έρωτα» από την Τέτη Κασιώνη και τον Ηλία Παπακωνσταντίνου

    «Από Κάστανο και Έρωτα» είναι το πρώτο ποίημα του ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου που μελοποίησε η...

    Συνέχεια

    «Νύχτα μαγικιά» από τη Χριστίνα Μαξούρη

    Με αφορμή την αναζήτηση του καινούργιου, η Μάρω Θεοδωράκη και η Χριστίνα Μαξούρη, δυο καλλιτέχνιδες...

    Συνέχεια

    «Άσε με στον κόσμο μου» από τη Δέσποινα Ραφαήλ

    "Άσε με στον κόσμο μου" έχει τίτλο το καινούργιο τραγούδι της Δέσποινας Ραφαήλ, σε στίχους της...

    Συνέχεια

    «Το Χρυσαλιφούρφουρο» από τον Σπύρο Παρασκευάκο και τη Ξένια Γραμματικού

    Με τη διασκευή του «Χρυσαλιφούρφουρου», σε στίχους της αξέχαστης Μαριανίνας Κριεζή και μουσική...

    Συνέχεια

    «Πες μου πού είσαι» από τον Γιάννη Πάριο

    «Πες μου πού είσαι» έχει τίτλο το καινούργιο τραγούδι που ακούγεται στη νέα σειρά της ΕΡΤ,...

    Συνέχεια