Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

H Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος

Το 2011 δημιουργήθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, από τον τότε 18χρονο Θεσσαλονικιό μουσικό Ευάγγελο Αραμπατζή. Ο πρώτος νέος ο οποίος δημιούργησε Συμφωνική Ορχήστρα σε τόσο μικρή ηλικία. Νέοι μουσικοί από το 2011, από όλη την Ελλάδα, ταξιδεύουν κάθε Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρόβες της ΣΟΝΕ και εν συνεχεία οι συναυλίες της.

Γεννημένη μέσα στην κρίση, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος είναι άλλη μία απόδειξη ότι τα όνειρα, όταν βασίζονται σε υψηλές ιδέες, βγαίνουν αληθινά: Το όραμα ενός μόνο 18χρονου ανθρώπου, έχει φτάσει σήμερα να αποτελεί έναν δυναμικό οργανισμό, με κινητήρια δύναμη μία από τις ισχυρότερες στον πλανήτη: Το νεανικό πάθος. Το πάθος για τη μουσική, την αρμονία, την τεχνική τελειότητα στην απόδοση, τη μετάδοση του πολιτισμού, σε ένα ταξίδι με όχημα τη μουσική και το άπειρο των συναισθημάτων που αυτή γεννά.

Στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα, που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και στόχους. Ήδη, μουσικοί γόνοι από φιλαρμονικές, ωδεία και μουσικά σχολεία της Κρήτης, των Ιωνίων, της Μακεδονίας, της Δωδεκανήσου, της Αθήνας, της Θεσσαλίας, της Θράκης, φορείς της αρχέγονης καλλιτεχνικής παράδοσης των πατρίδων τους, τιμούν τη ΣΟΝΕ με την παρουσία τους και της προσδίδουν πραγματικό εθνικό χαρακτήρα.

Ο στόχος ωστόσο, δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα ή η προαγωγή του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι του γεωγραφικού χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται η ΣΟΝΕ. Ο σεβασμός, η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία στους κανόνες, το ήθος και η ανιδιοτελής προσφορά, είναι το σύνθημα, ο σκοπός και ο προορισμός του ταξιδιού. Τα στοιχεία αυτά, απαραίτητα συνεκτικά στοιχεία ενός υγιούς κοινωνικού συνόλου, εκφράζονται πρώτα από όλα μέσα από τις φιλανθρωπικές συναυλίες, το αφιλοκερδές της συμμετοχής των μελών και τη συνεχή προσπάθεια προβολής των καλύτερων χαρακτηριστικών της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

«Με τα όνειρα αρχίζει η ευθύνη». Σε αυτή την εποχή, την τόσο κρίσιμη και ρευστή, οι Νέοι της ΣΟΝΕ προτάσσουν τα όνειρά τους ως εχέγγυο και ώθηση προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ορχήστρα πραγματοποιεί τις πρόβες της κάθε Σάββατο, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ευάγγελος Αραμπατζής, γεννημένος στην Θεσσαλονίκη το έτος 1993, ασχολείται από μικρή ηλικία με την μουσική, ενταγμένος σε Παιδικές Χορωδίες και μουσικές σπουδές σε Ωδεία, προερχόμενος από μουσική οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σημαντική υπήρξε αρχικά η βοήθεια των μαθημάτων μουσικής, που έλαβε από την καθηγήτρια κ. Ilona Welther.

Το 2007 υπήρξε πρωταγωνιστής, της Παιδικής Όπερας ''Χένσελ & Γκρέτελ'', όπου για πρώτη φορά Πανελλαδικώς, θεσπίστηκε και καθιερώθηκε το Φεστιβάλ, ''Παις Όπερα'' (2007), μια σύμπραξη: της Όπερας Θεσ/νίκης, του Κρατικού ωδείου, του Μουσικού Σχολείου Θεσ/νίκης & του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι αριστούχος των Πτυχίων: Ωδικής, Ενοργάνωσης, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής, Βυζαντινής Μουσικής, Πιάνου, Μονωδίας καθώς και του Διπλώματος Μονωδίας (με βαθμό Άριστα και την διάκριση του Α' Βραβείου) καθώς και του Διπλώματος Διεύθυνσης Χορωδίας (με βαθμό Άριστα παμψηφεί και την διάκριση του Α' Βραβείου) με καθηγητή τον Μαέστρο και Συνθέτη κ. Ιωάννη Καρκάλα.

Μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης έλαβε από τον καταξιωμένο Καθηγητή και Συνθέτη κ. Λάζαρο Δεληδήμο στο Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Από το έτος 2010 και για 3 έτη διηύθυνε την Παιδική Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου ''Μπολερό'' Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας παράλληλα την σταδιοδρομία του και ως εκπαιδευτικό προσωπικό Μουσικών Ιδρυμάτων.

Από το 2011, ιδρύει & διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος "ΣΟΝΕ" και το 2012 το τμήμα της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας της ΣΟΝΕ (με νέα παιδιά, μουσικούς, από όλη την Ελλάδα), η οποία συμμετέχει σε αξιόλογες συναυλίες, με στόχο την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά.

Έχει τιμηθεί με Έπαινο για το έργο του στην Σ.Ο.Ν.Ε. από τον Σύνδεσμο Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος, από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών (Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.), την Χ.Ο.Ν, ανακηρύσσοντάς τον, ως επίτιμο μέλος από όπου και έλαβε το Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κλασσικού Τραγουδιού, την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ), τον Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΑΣ καθώς και με συγχαρητήριες επιστολές από την Α.Θ.Π, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β', τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β', τον Πρόεδρο την Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο κ.α.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 αναλαμβάνει την Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Χορωδίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

ΣΟΝΕ: www.ysog.eu

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    H Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος
    H Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Ο Νότης Μαυρουδής γράφει για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

    Ο συνθέτης και κιθαριστής Νότης Μαυρουδής γράφει για τον ξαφνικό θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην προσωπική...

    Συνέχεια

    Η «Πρώτη Ακρόαση» ON AIR- Συντονιζόμαστε στο Δεύτερο

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Από σήμερα Δευτέρα 15 μέχρι την Κυριακή 21 Ιουλίου θα...

    Συνέχεια

    Νίκος Πλατύραχος:«Ό,τι δεν πέτυχαν τα ξερονήσια και οι εκτελέσεις το πέτυχε η δεκαετία του '80 με την απλή εξαγορά»

    (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ) Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Οι μουσικές του Νίκου Πλατύραχου...

    Συνέχεια

    Εισαγωγή στην ποίηση του Κώστα Βάρναλη

    (To κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα από τον στιχουργό Κώστα Φασουλά και είναι βασισμένο στη μελέτη του Γιώργου Πετρόπουλου...

    Συνέχεια

    Η διαχρονική ερμηνεία της Αργυρώς Καπαρού εν έτει 2018

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το τελείωμα κάθε μουσικής χρονιάς, λίγο πριν αρχίσουν οι καθιερωμένες καλοκαιρινές περιοδείες...

    Συνέχεια

    Λίνος Κόκοτος: «Ό,τι αντέχει στο χρόνο δεν χάνεται!»

    (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ) Γράφει η Μίνα Μαύρου «...

    Συνέχεια

    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με 4 σύγχρονους εκφραστές της

    Επισήμως, το 1999 η 21η Μαρτίου θεσμοθετήθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης! Το «Μουσικόγραμμα»...

    Συνέχεια

    Η πολύπλευρη Ζωή Τηγανούρια

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου “Ένα πέπλο τέχνης, υφασμένο με επιτεύγματα,...

    Συνέχεια

    Ο Ηλίας Κατσούλης της καρδιάς μας!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Αυτούς που χάθηκαν τους βλέπω πιο...

    Συνέχεια