Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Η «Πρώτη Ακρόαση» ON AIR- Συντονιζόμαστε στο Δεύτερο

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Από σήμερα Δευτέρα 15 μέχρι την Κυριακή 21 Ιουλίου θα «προσγειωθούν» ατάκτως ερριμμένα στη συχνότητα του Δευτέρου Προγράμματος τα πρώτα 50 τραγούδια της «Πρώτης Ακρόασης», μίας προσπάθειας που ο εμπνευστής της και Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Πάνος Χρυσοστόμου, τονίζει πως ως κύριο στόχο έχει τη σύνδεση της ΕΡΤ με την κοινωνία και την προβολή νέων δημιουργών.

«Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι δημιουργικό, αποτελούμενο από ανθρώπους που ακολουθούν τα όνειρά τους και προσπαθούν μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια. Έτσι, όταν συνάδελφοι- και παλαιότεροι από εμένα- μού είπαν: “Θα μπούμε στην “Πρώτη ακρόαση”, να ακούσουμε, γιατί θέλουμε να είμαστε κομμάτι αυτής της διαδικασίας” το θεώρησα το μεγαλύτερο τίτλο τιμής»! Μία από τις πρώτες φράσεις της κουβέντας που είχαμε με τον κ. Χρυσοστόμου.

Το θέμα έχει ως εξής: Από τις αρχές Απριλίου και για ενάμιση μήνα οι μισοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί στο Δεύτερο Πρόγραμμα, εκτός ωραρίου εργασίας, συγκεντρώθηκαν σε ομαδικές ακροάσεις, για να αξιολογήσουν το «ογκώδες» πραγματικά υλικό που παρέλαβαν και που σήμερα αριθμεί - ω, ναι!!!- τα 900 τραγούδια!

«Όταν φτάσαμε στα 700 τραγούδια αποφασίσαμε πως θα σταματούσαμε… θα ολοκληρώναμε τον πρώτο κύκλο και θα δίναμε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να στείλουν υλικό, να οργανωθούν το Καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη στείλουν και το επόμενο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τον όγκο των κομματιών, χωρίς να αδικήσουμε κάποιον κ.τ.λ. Παρότι το δημοσιεύσαμε, μέχρι σήμερα εξακολουθούν και μας στέλνουν. Έχουμε ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τα 900 κομμάτια. Από αυτά τα 700 ανήκουν στην πρώτη φάση πια και τα υπόλοιπα στην επόμενη», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοστόμου.

O Διευθυντής του Β' Προγράμματος, Πάνος Χρυσοστόμου
O Διευθυντής του Β' Προγράμματος, Πάνος Χρυσοστόμου

Τα λόγια του Διευθυντή του Δευτέρου θα έλεγε κάποιος είναι πλήρως εναρμονισμένα με το πνεύμα και το ύφος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πάντα το Δεύτερο και γενικότερα η Ελληνική Ραδιοφωνία διέθετε “αυτιά” που άκουγαν, άσχετο με το αν αυτό ήταν συλλογικό ή όχι.

Aντλώντας πληροφορίες σχετικά με την «Πρώτη Ακρόαση», ενημερωνόμαστε ότι η διαδικασία είναι απλή: Οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν ένα σύντομο βιογραφικό και ένα τραγούδι. Το επόμενο ερώτημα αναπόφευκτο:

-Πόσες φορές πατήθηκε το αποτρεπτικό Delete;

-«Καμία!», απαντά κατηγορηματικά ο Πάνος Χρυσοστόμου και εξηγεί: «Υπήρξαν κάποιοι που έστειλαν π.χ. 5 τραγούδια, δεν μπορούμε να τα αρνηθούμε! Eίμαστε του δόγματος ότι, όπως κάποιος μάς κάνει την τιμή να ασχοληθεί μαζί μας έτσι κι εμείς θα ασχοληθούμε μαζί του. Πήραμε εξαιρετικά κομμάτια αλλά και κάποια που δεν ακούγονται, γιατί στην Ελλάδα ως γνωστόν οι μισοί γράφουν και οι άλλοι μισοί τραγουδάνε. Εκεί λοιπόν είπαμε ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει γράψει και στείλει ένα κομμάτι που δεν είναι για το ρεπερτόριο του Δευτέρου, δεν θα μεταδοθεί.

Θα του τηλεφωνήσουμε, θα του πούμε ότι το κομμάτι μπορεί να είναι ωραίο, αλλά δεν συνάδει με το ρεπερτόριο του Δευτέρου Προγράμματος. Αυτή είναι η πρώτη διαχείριση.

Υπάρχει και η δεύτερη που λέει ότι το τραγούδι είναι καλό, αλλά ο ήχος του δεν είναι καλός! Αυτές οι περιπτώσεις που δεν είναι τόσες πολλές, αλλά υπάρχουν, έχουν μία διαχείριση από εμάς πιο δύσκολη, γιατί σχετίζεται και με τις υπηρεσίες της ΕΡΤ. Η πρόθεσή μου είναι αυτούς όλους τους ανθρώπους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να το ηχογραφήσουν, να τους φέρουμε εδώ, να το κάνουν.

Αυτή τη στιγμή, λόγω καλοκαιριού-λόγω βαρδιών τεχνικών-, αυτό δεν μπορεί να γίνει! Τους δίνουμε ένα ραντεβού από Σεπτέμβριο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στα στούντιο τα δικά μας, να τα ηχογραφήσουν.

Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, να κυκλοφορήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά σε δίσκο, είτε ψηφιακή κυκλοφορία είτε άλλη κυκλοφορία με την υπογραφή της ΕΡΤ».

Λαϊκά, έντεχνα, οργανικά, ροκ και αγγλόφωνα κομμάτια βρίσκονται ήδη στο συρτάρι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ αναρωτιόμαστε… «Ο σκοπός επετεύχθη;». Η απάντηση μεστή και ειλικρινής…

«Δύο πράγματα θέλαμε από την αρχή! Πρώτον την καταγραφή ενός υλικού! Όταν βλέπεις ότι έρχονται άνθρωποι από τη Ρόδο, από την Κρήτη ακόμα και από το εξωτερικό, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μία υποχρέωση και παράλληλα ευθύνη καταγραφής της παραγωγής του 2019 με μια πιστοποίηση με τη σφραγίδα της ΕΡΤ.

Το δεύτερο που θέλαμε και θέλουμε από αυτή την ιστορία είναι να δώσουμε ένα βήμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να αποτελέσουν και αυτοί με τη σειρά τους την πρόταση του Δευτέρου Προγράμματος για το 2019, για το 2020 κ.τ.λ. Αυτό για 'μένα είναι το πιο σημαντικό από όλα!».

Από σήμερα λοιπόν συντονιζόμαστε αποκλειστικά στους 103,7 μεγάκυκλους, καθώς 5 φορές την ημέρα (10.00 π.μ, 12.00, 2.00 μ.μ, 4.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ.), θα ακούγονται αυτά τα νέα κομμάτια μαζί με στοιχεία για τους δημιουργούς τους. Σίγουρα κάπου εκεί μέσα θα βρούμε τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρά μας!

Καλή ακρόαση!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η «Πρώτη Ακρόαση» ON AIR- Συντονιζόμαστε στο Δεύτερο
    O Διευθυντής του Β' Προγράμματος, Πάνος Χρυσοστόμου
    Η «Πρώτη Ακρόαση» ON AIR- Συντονιζόμαστε στο Δεύτερο
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Juliette Greco ερμηνεύει Γιάννη Σπανό

    Γράφει ο Μάρκος Δαμασιώτης Το 1966 η Juliette Greco συστήνεται για μια ακόμη φορά στο κοινό...

    Συνέχεια

    Τα τραγούδια του Σεπτέμβρη

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος "Κι αν κάποτε χωρίσουμε, θυμήσου Σεπτέμβρη σου 'χα πει πως σ'...

    Συνέχεια

    Τραγούδια για τον Αύγουστo

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Ο Αύγουστος είναι ο πιο τραγουδισμένος μήνας. Υπάρχουν μόνο 12...

    Συνέχεια

    Τα τραγούδια με τον Ιούλιο στον τίτλο τους

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Εψαξα τραγούδια που στον τίτλο τους αναφέρονται στον μήνα Ιούλιο...

    Συνέχεια

    Πέτρος Δραγουμάνος: Ο ευφυής μαθηματικός που «έλυσε την εξίσωση» της αρχειοθέτησης της ελληνικής δισκογραφίας

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Για τον Πέτρο Δραγουμάνο και τον “Κατάλογο Ελληνικής Δισκογραφίας&rdquo...

    Συνέχεια

    Η Σόνια Θεοδωρίδου μιλά για τη ζωή και το έργο της στο «Μουσικόγραμμα»- Video

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Σαράντα χρόνια μουσικής πορείας συμπληρώνει φέτος η διεθνούς φήμης σοπράνο,...

    Συνέχεια

    Η πορεία του Ζακ Μπρελ, όπως την αφηγήθηκε η σύζυγός του, Μις, στο Μάρκο Δαμασιώτη

    Η σύζυγος του Ζακ Μπρελ, Μις, μίλησε το 2003 με τον συνεργάτη μας και επίσημο βιογράφο του Μπρελ στην Ελλάδα,...

    Συνέχεια

    Το ποίημα του Πάνου Μπούσαλη για το Σταύρο Ξαρχάκο

    Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής, Πάνος Μπούσαλης, έχοντας συνεργαστεί και πάνω απ' όλα θαυμάσει το Σταύρο...

    Συνέχεια

    Ο Νότης Μαυρουδής γράφει για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

    Ο συνθέτης και κιθαριστής Νότης Μαυρουδής γράφει για τον ξαφνικό θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην προσωπική...

    Συνέχεια