Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

«Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του Δημήτρη Μαραμή - Παρουσίαση από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821», με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και «χορό» του μουσικού δράματος, το φωνητικό σύνολο «8tetto», παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 24 Μαρτίου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, το οποίο εδρεύει στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τις επετειακές δράσεις, σύστησαν στο κοινό το κεντρικό δρώμενο, με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εορτάσει την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα, όπου ο τραγουδιστής ως ο αοιδός (τραγούδι), ο ηθοποιός (αφήγηση), οκτώ φωνές σαν «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα εμβληματικά ποιητικά έργα, εμπνευσμένα από την Επανάσταση.

Η δομή της σύνθεσης θα διανθίζεται από κείμενα στην πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη, όπως: ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, ποιημάτων των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη αλλά και Δημοτικής Ποίησης.

Μεταξύ των μερών μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphicmotion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Το μουσικό δρώμενο θα έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά στις ιστορικές αναφορές: τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.

Το έργο εικαστικά -και με τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων- τοποθετείται σε έναν σύγχρονο χωροχρόνο, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά εκτός από την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, καθώς το πλαίσιο θα είναι πάντα το αίσθημα, η ιδέα, ο λόγος και η μουσική.

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους την περίοδο από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2021.

Χαιρετισμό απηύθυνε μέσω του διαδικτύου ο επιστημονικός υπεύθυνος των επετειακών δράσεων, διακεκριμένος συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Βερέμης, κάνοντας αρχικά μία πρώτη περιγραφή της κατακερματισμένης κοινωνίας της χώρας την εποχή του '21 σε φατρίες και ομάδες και την βαθμιαία μετατροπή της σε ενότητα με την εμβληματική, πλην σύντομη, παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια και την ουσιαστικά πρώτη ονοματοδοσία της (για πρώτη φορά ακούστηκε ο όρος Ελλάς) από τον Αδαμάντιο Κοραή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι συντελεστές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

Δημήτρης Μαραμής: «Η ιδιοσυγκρασία του σύγχρονου Έλληνα είναι περισσότερο κοντά στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα της περιόδου του 1821, παρά της περιόδου της αρχαιότητας, των ελληνιστικών χρόνων, των ρωμαϊκών χρόνων ή του Βυζαντίου. Συνεπώς η βαθειά ιστορική γνώση του θαύματος της ελληνικής επανάστασης, με τον υπερβατικό αγώνα από τη μία πλευρά, αλλά και με τις σκοτεινές παθογένειες από την άλλη, αποτελεί το σοβαρότερο βοήθημα για την αυτογνωσία του Έλληνα που ζει στο σήμερα και επιθυμεί να πορευτεί σε παρόν και μέλλον με αυτοπεποίθηση, θάρρος και χωρίς συμπλέγματα και ψευδαισθήσεις».

Γρηγόρης Βαλτινός: «Έχει μεγάλη σημασία, αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς, να σκύψουμε με σεβασμό, με ψυχραιμία, πάνω στην ιστορία της πατρίδας μας. Να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή προϋπόθεση για τη συνέχειά μας, για το μέλλον. Τέτοια έργα σαν και αυτό, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Κώστας Μακεδόνας: «Η Τέχνη οφείλει να θυμάται και να τιμά όλους εκείνους τους Ήρωες και τις Ηρωίδες, που -εντός και εκτός Ελλάδας- βοήθησαν και πάλεψαν να βγει η χώρα μας από το σκοτάδι, να ταξιδέψει ξανά προς το φως και να αναπνεύσει επιτέλους, όπως έγραψε ο Σολωμός: «Στον όμορφο και ατάραχο Ελευθεριάς αέρα». Τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έζησαν την αναγνώριση των προσπαθειών τους όσο ζούσαν, αλλά και σε αυτούς που δυστυχώς αναγνωρίστηκαν εκ των υστέρων. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι τιμή μου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και να συνεργαστώ ξανά με τον αγαπημένο μου φίλο, εξαιρετικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινό».

Με το πέρας της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, δήλωσε:

«Παρουσιάσαμε με το νέο έτος τις επετειακές μας δράσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τονίσαμε ότι βασικοί μας στόχοι είναι:

-Να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και το ένδοξο παρελθόν

-Να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο σήμερα και το κυριότερο

-Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο.

»Παραμονή της λαμπρής Εθνικής μας εορτής, έχουμε κοντά μας, λαμπρούς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Όλοι μαζί θυμόμαστε, όλοι μαζί τιμούμε το υπερήφανο παρελθόν της Στερεάς Ελλάδας και όλου του Έθνους.

»Το κεντρικό δρώμενο, ως ναυαρχίδα των επετειακών μας δράσεων, θα δώσει μορφή στη συλλογική εσωτερική μας ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους Ήρωες της Εθνεγερσίας. Ταυτόχρονα, το ορατόριο για την Παλιγγενεσία θα αφήσει βαθύ αποτύπωμά ως μία πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον».

Επιπλέον, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τόλμη να υλοποιήσει μια μουσική ιδέα που σχετίζεται με το 1821, παραδεχόμενος τον κίνδυνο να συνδεθεί ένα τέτοιο έργο με κάθε είδους εθνικισμό αλλά και κακό πατριωτισμό, τόνισε την αξία της συγκεκριμένης στιγμής των 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21, προκειμένου να οδηγηθούμε στην αυτογνωσία, να δώσουμε τη σωστή διάσταση στον Αγώνα των Ελλήνων και να εννοήσουμε τον όρο "πατριώτης" με τη σωστή έννοια και όχι την αρνητική.

Τέλος, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε για πρώτη φορά το μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη, «Διάκος», σε σύνθεση Δημήτρη Μαραμή και ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα και του φωνητικού συνόλου, «8tetto».

Παρακολουθήστε το στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Για τη διενέργεια της Διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία Covid19, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν όλοι υποβληθεί σε rapid test.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του Δημήτρη Μαραμή - Παρουσίαση από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του Δημήτρη Μαραμή - Παρουσίαση από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του Δημήτρη Μαραμή - Παρουσίαση από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Αρετή Κετιμέ και ο Γιώργος Αγγελόπουλος στο Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

    Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 στις 9.30 το βράδυ το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική...

    Συνέχεια

    «Πάμε ξανά» με την Κατερίνα Ντίνου για το Καλοκαίρι 2021

    «Πάμε ξανά» μάς λέει η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, Κατερίνα Ντίνου, και, περνώντας την κιθάρα ...

    Συνέχεια

    H «Παλιγγενεσία» του Δημήτρη Μαραμή σε Χαλκίδα και Άμφισσα

    Στη Χαλκίδα και στην Άμφισσα θα παρουσιαστεί η «Παλιγγενεσία» (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το...

    Συνέχεια

    Oι καλοκαιρινές παραστάσεις και το νέο τραγούδι της Κλεονίκης Δεμίρη

    Η ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη, μετά την κυκλοφορία του δίσκου της ''Μαγική Συνταγή'' και...

    Συνέχεια

    Tο «TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL 2021» είναι εδώ!

    Ανανεωμένο επιστρέφει το Tinos World Music Festival από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου στην Τήνο και είναι αφιερωμένο...

    Συνέχεια

    H Nατάσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στη Λεμεσό της Κύπρου

    Σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης...

    Συνέχεια

    H Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Ηράκλειο της Κρήτης

    Στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» θα βρεθεί η Ελένη...

    Συνέχεια

    «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» από το Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» στις Σπέτσες

    Τη μουσική εκδήλωση «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ...

    Συνέχεια

    Βαρκελώνη: Πραγματοποιήθηκε η συναυλία- πείραμα με 5.000 άτομα χωρίς αποστάσεις

    Αγκαλιάστηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν... Λάτρεις της ροκ μουσικής παρέστησαν σε μια sold-out συναυλία το Σάββατο το βράδυ στη Βαρκελώνη...

    Συνέχεια