Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

Ο Δημήτρης Μαραμής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Ένα πρωτοποριακό μουσικό δρώμενο συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου με πρωταγωνιστή το έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, “Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” .

Ο συνθέτης υπογραμμίζει τα ακόλουθα, προϊδεάζοντάς μας για το τι θα βιώσουμε: «Αρμονίες που χτίζονται, γιγαντώνονται κι εκπνέουν στις παύσεις. Ένα παιχνίδι λυγμών και σιωπών. Ενα μωσαϊκό αισθημάτων και σπαραγμάτων. Πνιγμένες κραυγές που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Μελωδίες εύθραυστες, φωνές ετοιμόρροπες».

“H Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” είναι μία μυστηριακή ελεγειακή σύνθεση, μία λειτουργία χωρίς λόγια, για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και τετράδα εγχόρδων, με στόχο την ανάληψη του ακροατή, μέσω του αινίγματος των ήχων και των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών και των αρμονιών.

Ο συνθέτης, σε όλη του την πορεία, ανιχνεύει δια μέσου της μουσικής του, την ποιητικότητα και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα στην εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Με το παραπάνω έργο χωρίς λόγια, κάνει ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας τη σύζευξη μουσικής και αρχιτεκτονικής σημαντικών μνημείων, αλλά και τη σύζευξη μουσικής και εκθεμάτων σημαντικών μουσείων της χώρας.

Ένα φορτισμένο ενεργειακά περιβάλλον, όπου η παραπάνω σύνθεση μπορεί να λειτουργήσει σε όλο της το μεγαλείο, είναι το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, στον λόφο “Μεζούρλο”. Τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου που αντιστάθηκαν στη φθορά του χρόνου στο πέρασμα των αιώνων από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τις περιόδους των αυτοκρατοριών που πέρασαν η μία μετά την άλλη από τη Θεσσαλική γη, θα πάλλονται μέσα στους ήχους της ιδιαίτερης αυτής σύνθεσης.

Το μουσικό δρώμενο παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα σκηνοθετημένο τρόπο σαν τελετουργία, στην οποία συμμετέχουν θεατές και εκτελεστές μαζί, αποδομώντας πλήρως την κλασσική μορφή μίας ορθόδοξης συναυλίας. Οι ακροατές τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στο χώρο, ώστε να μη βλέπουν τους ερμηνευτές και τους μουσικούς. Ακούγοντας τη σύνθεση εστιάζουν στο χώρο και στα εκθέματα και υποκύπτουν σε μία εσωτερικότερη διείσδυση. Οι εκτελεστές αντίστοιχα τοποθετούνται διασπαρμένοι μέσα στον κόσμο για να εξυπηρετούν τις ηχητικές ιδιαιτερότητές του εκάστοτε περιβάλλοντος αλλά και την αινιγματική φόρτιση των ακροατών.

Στο πρώτο ημίωρο οι ακροατές θα παρακολουθήσουν το μουσικό έργο όρθιοι και στο δεύτερο καθιστοί, πάντα μέσα στο Διαχρονικό Μουσείο.

Το έργο παρουσιάζεται από το εξαιρετικό "8tetto" (οκτέτο), ένα acapella φωνητικό σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές και το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την κλασσική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική. Το “8tetto” έχει εμφανιστεί σε πολλά Φεστιβάλ, συναυλίες και happenings, όπως το Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου, το Φεστιβάλ Δελφών, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, κ.ά..

Φωνητικό Σύνολο 8tetto:

Παναγιώτα Δεληγιάννη, Ειρήνη Ζέρβα, Σοφία Μάλαμα, Αντωνία Τζίτζικα,

Ευστράτιος Στηλ Γιάννης Μανιατόπουλος, Δημήτρης Αλεξούδης, Ηλίας Καπάνταης

Το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελείται από τους μουσικούς:

Κωνσταντίνος Παυλάκος - βιολί, Δημοσθένης Φωτιάδης - βιόλα, Μυρτώ Ταλακούδη - Τσέλο, Μιχάλης Σαπουντζής - κοντραμπάσο.

Διευθύνει ο συνθέτης.

Διάρκεια μουσικού δρώμενου: Μία ώρα.

Έναρξη: 8.00 μ.μ.

Η είσοδος του κοινού θα γίνει με Δελτία Ελεύθερης Εισόδου.

Επειδή ο αριθμός των θεατών είναι αυστηρά περιορισμένος, θα διατεθούν Δελτία Ελεύθερης Εισόδου ενός ή δύο ατόμων αυστηρά, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας, στον Μύλο του Παππά (από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, καθημερινά από 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ, τηλέφωνο: 241 0 614449).

Οργάνωση: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – Artway

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ο Δημήτρης Μαραμής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
    Ο Δημήτρης Μαραμής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
    Ο Δημήτρης Μαραμής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    O Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Τζουγανάκης σε περιοδεία στην Αμερική

    Από το φημισμένο Apollo Theater στο Harlem της Νέας Υόρκης, αρχίζει ο Γιώργος Νταλάρας μια...

    Συνέχεια

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η «Σπείρα Σπείρα» στην Κύπρο

    «Φίλα Με…», ούτως ειπείν, ολική επαναφορά του μύθου της διασκέδασης! Το ωραιότερο και πιο επιτυχημένο λαϊκό πρόγραμμα...

    Συνέχεια

    H Mπέττυ Χαρλαύτη στο Μόναχο με το έργο του Μίκη, για φιλανθρωπικό σκοπό

    Προσκεκλημένη της Ελληνικής Κοινότητας Haar στο Μόναχο είναι η Ελληνίδα mezzo soprano Μπέττυ...

    Συνέχεια

    O Μανώλης Λιδάκης στα Τρίκαλα

    Στη φιλόξενη «Ανδρομέδα» στα Τρίκαλα συναντά ο Μανώλης Λιδάκης τον Χρυσόστομο...

    Συνέχεια

    «The Soul of Epirus»- Η Ψυχή της Ηπείρου ταξιδεύει στην Ελλάδα!

    Μετά από μια ιδιατέρως επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, ...

    Συνέχεια

    Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου «Με μια Αναπνοή» στα Ιωάννινα

    Στη φιλόξενη πόλη των Ιωαννίνων θα βρεθούν ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου...

    Συνέχεια

    Ο Παντελής Θαλασσινός στο Αγρίνιο

    Στη μουσική σκηνή "Ανδρομέδα" στο Αγρίνιο θα βρεθούν ο αγαπημένος Παντελής Θαλασσινός...

    Συνέχεια

    Η Μιρέλα Πάχου στην Πάτρα για ρεβεγιόν Χριστουγέννων

    Όσοι ήταν εκεί στο πρώτο live της Μιρέλας, ενθουσιάστηκαν μαζί της. Γι΄αυτό και η ίδια μαζί με την παρέα της, επιστρέφουν...

    Συνέχεια

    O Νίκος Ξυδάκης και ο Μιχάλης Γκανάς στα Γιάννενα

    Στην πόλη των Ιωαννίνων θα βρεθούν ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς τη...

    Συνέχεια