Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

«The Soul of Epirus» (Η ψυχή της Ηπείρου)- Η πρώτη παρουσίαση στο Πωγώνι Ιωαννίνων

Μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Αυγούστου στο Πωγώνι Ιωαννίνων, τον τόπο καταγωγής δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων της παραδοσιακής μας μουσικής, του ζωντανού θρύλου Πετρολούκα Χαλκιά και ενός από τους πιο βασικούς εκφραστές της από τη νεότερη γενιά, του Βασίλη Κώστα, οι οποίοι θα συναντηθούν, για να παρουσιάσουν το επερχόμενο δίσκο τους, με τίτλο «The Soul of Epirus» (Η ψυχή της Ηπείρου), που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο σε Ελλάδα και ΗΠΑ, από την Artway – Τεχνότροπον.

Το επίκεντρο της δουλειάς αυτής είναι ένας καινούριος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται η μουσική της Ηπείρου, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πολιτιστικό θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα.

Μια δημιουργική προσέγγιση βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων, πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του. Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο από τον Βασίλη Κώστα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πετρολούκας:

"… Η κάθε καινούρια γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά. Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος στα σολιστικά Ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας.

Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολώνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο.

Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους, αλλά να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ!”

Η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει από τον Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, στη Βήσσανη στις 9 η ώρα το βράδυ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μερικά από τα κομμάτια του δίσκου και θα μιλήσουν ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Βασίλης Κώστας, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, Γρηγόρης Άρμπιρος και η Διευθύντρια Παραγωγής της πολιτιστικής εταιρείας Artway-Τεχνότροπον, Έλλη Ρουμπέν.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η μαγεία του «Τhread» στην Επίδαυρο

    Γράφουν η Αρετή Κοκκίνου και η Θέλμα Καραγιάννη Στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρεθήκαμε το Σάββατο 24 Αυγούστου...

    Συνέχεια

    Ο Δημήτρης Μαραμής με 2 συναυλίες και 4 έργα στο Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

    Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, προσκεκλημένος από το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί 2019»...

    Συνέχεια

    Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αμοργό

    Στο όμορφο νησί της Αμοργού θα βρεθεί η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη και ο πιανίστας- ενορχηστρωτής Γιάννης...

    Συνέχεια

    Η καλοκαιρινή περιοδεία της Νατάσσας Μποφίλιου

    Η σεζόν που πέρασε ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για την πάντα ανήσυχη Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία αυτό το Χειμώνα τόλμησε να...

    Συνέχεια

    Οι TAKIM,η Αρετή Κετιμέ και ο Γιάννης Νιάρχος στο 13ο Φεστιβάλ Οίτης

    Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Οίτης, θα συναντηθούν οι ΤΑΚΙΜ, η Αρετή Κετιμέ και ο Γιάννης...

    Συνέχεια

    «Ο Καββαδίας Ταξιδεύει» στο Φεστιβάλ Δελφών

    Με τη μουσική παράσταση «Ο Καββαδίας Ταξιδεύει», το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»...

    Συνέχεια

    H Aφεντούλα Ραζέλη στις Σέρρες

    Στις Σέρρες και συγκεκριμένα στην "Αίγλη" θα εμφανιστεί η Αφεντούλα Ραζέλη την...

    Συνέχεια

    Ο «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή στην Άμφισσα

    Στην Άμφισσα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών το "Λάλον Ύδωρ" και συγκεκριμένα ...

    Συνέχεια

    Η οπερέτα «Η πρώτη αγάπη» στο Φεστιβάλ Δελφών

    Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται τo Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”, μετά τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στη...

    Συνέχεια