Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

O Παναγιώτης Τερζάκης και η Εύη Γεροκώστα στην Αμοργό

Στο νησί της Αμοργού θα βρεθούν την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Αυγούστου ο ερμηνευτής Παναγιώτης Τερζάκης και η αφηγήτρια παραμυθιών Εύη Γεροκώστα, για να χαρίσουν 2 μοναδικές παραστάσεις σε παιδιά αλλά και ενήλικες στο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Καταπόλων.

Έχοντας στις αποσκευές και την έμπνευσή τους «Παραμύθια και τραγούδια σε θάλασσα αφροστολισμένη…» οι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα παρακάτω έργα:

«Μια σταλιά ρεβίθια και μια χούφτα… παραμύθια»

Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 7.00 μ.μ.

Μια φορά κι έναν καιρό, μια παραμυθού κι ένας μουσικός ταξίδεψαν σε τόπους μακρινούς και παράξενους.

Είδαν κι άκουσαν πολλά…

Κάποτε αποφάσισαν να πάρουν το δρόμο του γυρισμού.

Τι έφεραν μαζί τους;

Μια σταλιά ρεβίθια και μια χούφτα... παραμύθια!

Ιστορίες από την προφορική παράδοση και τη λογοτεχνία του κόσμου ταιριασμένες με ήχους, μουσικές και τραγούδια για παιδιά έως 12 ετών.

Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα

Τραγούδι, κιθάρα, κρουστά: Παναγιώτης Τερζάκης

Διάρκεια 70 λεπτά

«Μαύρο μου χελιδόνι»

Παρασκευή 24 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Ιστορίες και τραγούδια μαγείας, αγάπης, νόστου και αναζήτησης.

Gospel & Spirituals , πανανθρώπινοι ρυθμοί, δημοτικά ποιήματα, τραγούδια αγάπης και χαράς, νανουρίσματα, παραδοσιακές μελωδίες περιγράφουν τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη ευτυχία αλλά και τη βαθειά εσωτερική ανάγκη για την κατάκτηση της προσωπικής ελευθερίας και ενός προσωπικού παράδεισου.

Ταξιδεύουμε πάνω σ' ένα σύννεφο που γίνεται ποτάμι ορμητικό και περνά από χώρες φανταστικές και πραγματικές.

Στο δρόμο μας συναντάμε λευκά τριαντάφυλλα σπαρμένα σ' ένα μονοπάτι, κρυσταλλένια βουνά, σύννεφα που γίνονται ποτάμι ορμητικό, αγάπες που δεν χάνονται.

Aφηγούμαστε τις ανθρώπινες αδυναμίες, την πάλη του καλού και του κακού, τη δύναμη της τελετουργίας σαν εσωτερική ανάγκη για την κατάκτηση της προσωπικής ελευθερίας.

Ένα ταξίδι πολύχρωμο με σκοπούς ανθρώπινους, ρυθμούς ζωντανούς και ιστορίες που φανερώνουν όσα με λόγια δεν τολμάμε να πούμε.

Ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ…

Η βαθειά, δυναμική φωνή του Παναγιώτη Τερζάκη και η συναρπαστική αφήγηση της παραμυθούς Εύης Γεροκώστα γίνονται οδηγός σε ένα ταξίδι με λέξεις μαγικές και μελωδίες που έρχονται από την Ήπειρο, το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία αλλά και τους Ινδιάνους της Αμερικής.

*Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Εύη Γεροκώστα: αφήγηση

Παναγιώτης Τερζάκης: τραγούδι-κιθάρα-κρουστά

Διάρκεια 90'

Ο Παναγιώτης και η Εύη συνεργάζονται από το 2011, αφηγούνται και τραγουδούν τα παραμύθια ανά την Ελλάδα! Έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες χώρους, ξωκλήσια, δάση, αμμουδιές, παρουσιάζοντας μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί στο Φεστιβάλ παραμυθιών Κέας, στο «Σχολείο Παιχνιδιού», στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στον Εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, στα θέατρα «Χώρος Τέχνης Ασωμάτων» και ELIART, καθώς και σε δεκάδες άλλους χώρους, ανοίγοντας το δρόμο για παραστάσεις παραμυθιών σε μέρη απίθανα και παραμυθένια. Παράλληλα, διανύει ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πορεία στο χώρος της μουσικής, του θεάτρου, της αφήγησης και της συγγραφής. www.paramythiakaitragoudia.gr

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Παναγιώτης Τερζάκης

Με ένα ευρύ και πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο ο Παναγιώτης Τερζάκης τραγουδά, παίζει και γράφει από το 2004.

Το ιδιαίτερο χρώμα και η προσαρμοστικότητα της φωνής του υποστηρίζουν διαφορετικά είδη τραγουδιού -από το κλασσικό και μοντέρνο ρεπερτόριο στα αφροαμερικάνικα σπιρίτσουαλς και τη τζαζ και από τα art songs στο δημοτικό τραγούδι και τη φολκ. Mέσα από ατομικά ρεσιτάλ, δρώμενα και θεατρικές παραγωγές και με σημαντικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, έχει παρουσιάσει ποικίλα projects στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ρώσικα, γιαπωνέζικα, εβραϊκά και φυσικά στη μητρική του γλώσσα, παρουσιάζοντας θεματικές παραστάσεις ειδικά προσαρμοσμένες για το εκάστοτε κοινό.

'Εχει εμφανιστεί στην Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Κίνα και σε χώρους όπως: όπως Zero Arrow of the American Repertory Theater, Jarvis Theater of Napa (CA), The Pickman Hall, T. Eliot Library (aHarvard University), M.I.T Chapel, King's Chapel, The Hellenic Cultural Center of Watertown, The Center For The Arts in Natick, Amazing Things Firehouse of Birmingham, St. Paul Boston's Cathedral, Lowell University, Lowell's Historic National Park, Red Hall Theater (Shanghai), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Βουλευτικό Ναυπλίου, Μουσείο Ηρακλειδών, GazArte, στο ιστορικό Cafe Αλάβαστρον, στο θέατρο Olvio Wonderworld μεταξύ άλλων, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Παράλληλα με τους μουσικούς χώρους έχει εμφανιστεί σε δεκάδες εκκλησίες όλων των δογμάτων με κλασσικό, αναγεννησιακό και γκόσπελ ρεπερτόριο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ φιλοξένησε το project "Graecia Magna" μέσα σε ελληνορθόδοξους ναούς σε μια σειρά εμφανίσεων με μοναδική επιτυχία.

Το πρώτο του άλμπουμ με ελληνικά δημοτικά τραγούδια μέσα από ένα νέο αφαιρετικό πρίσμα και τον γενικό τίτλο "Far Away Land" απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και συμπεριλήφθηκε στο Top-100 των World Music Charts της εταιρείας διανομής στην Αμερική βάσει πωλήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Tον Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε ψηφιακά διεθνώς το αγγλόφωνο EP "FREE", ένα avant Americana fusion και περιλαμβάνει νέες εκτελέσεις τριών τραγουδιών των Sam Cooke, John Denver και Trent Reznor- για πρώτη φορά από Έλληνα τραγουδιστή- καθώς και μία νέα σύνθεση του Παναγιώτη.]

Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε από την "Οδό Πανός" το CD "Οι μπαλάντες της Νόνης" σε μουσική Τάσου Καρακατσάνη και ποίηση Νόνης Σταματέλου. Ο Παναγιώτης ερμηνεύει τρία τραγούδια του συνθέτη.

Την περίοδο 2016-17 συμμετείχε στην επιτυχημένη παράσταση "Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα" (η οποία και συνεχίζεται). Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν πρόσφατα και σε digital μορφή από την Subways Music.

Τον Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη το παραμύθι της Μ. Γραμματικάκη «Η καρδιά του βασιλιά» σε μουσική Ν. Ξανθούλη όπου ο Παναγιώτης τραγουδά τον γίγαντα Ασηλάμπα Ντελασύ!

Περισσότερα για τον Παναγιώτη:

www.panayotisterzakis.com

www.youtube.com/PanTerzakis

Εύη Γεροκώστα

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Αρχέλων-Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, από το 2004 έως το 2014 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ από το 2014 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά περισσότερα από 130 βιβλία για παιδιά και ενήλικες.

Έχουν εκδοθεί εννιά εικονογραφημένα βιβλία της για μικρούς και μεγάλους: «Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα», εκδ. Μεταίχμιο 2010, «Αστέρια στον πάτο της λίμνης», εκδ. Μεταίχμιο 2011-βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Ο βάτραχος και το φιλί», εκδ. Μεταίχμιο, 2013, «Μια μέρα που έγινε νύχτα», εκδ. Χριστάκης 2013, «Μια καρδιά στα δεξιά», εκδ. Παρρησία 2014, «Μικρά ξυπνήματα», εκδ. Παρρησία 2016, «Ασφοντυλίτης», εκδ. Καλειδοσκόπιο 2017, «Η γυναίκα που κοιμάται», εκδ. Καλειδοσκόπιο 2018, «Το κλουβί με τα όνειρα», εκδ. Καλέντης 2018.

Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν».

Έχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορός, θέατρο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη.

Από το 2015 μοιράζεται την εμπειρία της με τους ενήλικες σπουδαστές της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    O Παναγιώτης Τερζάκης και η Εύη Γεροκώστα στην Αμοργό
    O Παναγιώτης Τερζάκης και η Εύη Γεροκώστα στην Αμοργό
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το «Radio Diexodos» στο Μεσολόγγι είναι γεγονός!

    Η «Διέξοδος», το Κέντρο Λόγου και Τέχνης στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, πιστή στο όραμά της να...

    Συνέχεια

    H Eλένη Τσαλιγοπούλου στην Κύπρο

    Για μία ακόμη φορά η Ελένη Τσαλιγοπούλου ταξιδεύει στην Κύπρο και προσκαλεί όλο τον κόσμο σε μία υπέροχη...

    Συνέχεια

    Οι Opera Chaotique με τα «Αλλόκοτα & Γοητευτικά» στο Ψηφιακό Κανάλι Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου

    Με την αφηγηματική μουσικοθεατρική παράσταση «Αλλόκοτα & Γοητευτικά» έρχονται οι Opera Chaotique ...

    Συνέχεια

    H Mαρία Παπαγεωργίου στο Βόλο

    Στο Βόλο και συγκεκριμένα στη μουσική σκηνή "LabArt" θα εμφανιστεί η ερμηνεύτρια, μουσικός...

    Συνέχεια

    Στην Τουρκία η Μπέττυ Χαρλαύτη, καλεσμένη του Λιβανελί, για να τραγουδήσει Μίκη Θεοδωράκη

    Την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει σε τρεις συναυλίες του σπουδαίου Τούρκου συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί στην Τουρκία...

    Συνέχεια

    «Epirus Ensemble» - To πρώτο μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μουσική της Ηπείρου στη Βοστώνη από τον Βασίλη Κώστα

    Η μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσουν στον πλούτο της Ηπειρώτικης μουσικής δίνεται σε Ελληνοαμερικανούς...

    Συνέχεια

    Οι Βαλκανικές Μουσικές Γέφυρες

    Γράφει ο Captain Joe από το Best Radio 947 Μία από τις 10 καλύτερες συναυλίες από τις χιλιάδες που έχω παρακολουθήσει...

    Συνέχεια

    AKTIA CHAMBER MUSIC - Κορυφαίοι διεθνείς βιρτουόζοι στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

    Μια κορυφαία συνάντηση βιρτουόζων καλλιτεχνών με αναγνώριση στο διεθνή μουσικό «στίβο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου,...

    Συνέχεια

    «Ως εν ουρανίω έαρι» - Ο Ελύτης συναντά τον Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο

    Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, μέσα από...

    Συνέχεια

    «Balkans … Music as a bridge» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Κρήτης

    Vasko Atanasovski, Theodosii Spassov, Θάνος Σταυρίδης, Γιώτης Κιουρτσόγλου,...

    Συνέχεια