Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Όταν γνωρίζεις ότι το «Ταξίδι» του Σταύρου Ξαρχάκου θα έχει πρώτο σταθμό τη Σαντορίνη και τυχαίνει να βρίσκεσαι σε κάποια κοντινή γωνιά του Αιγαίου, το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις το ταχύπλοο και να βρεθείς ακριβώς εκεί!

Παρασκευή λοιπόν, 5 Αυγούστου και η μαγευτική Σαντορίνη φιλοξένησε τον Σταύρο Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του ερμηνευτές και μουσικούς στο κατάμεστο και μεγαλόπρεπο Santorini Arts Factory.

«Μπορεί “Ταξίδι” να είναι ο τίτλος της περιοδείας, ουσιαστικά όμως ταξίδι είναι η συνεργασία με τον Ξαρχάκο! Το πώς διδάσκει τα τραγούδια του ο μαέστρος είναι συγκλονιστικό, αλλά η πραγματική μαγεία είναι το πώς σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό. Είναι ονειρικό αυτό που ζούμε, κυριολεκτικά τσιμπιόμαστε, για να δούμε ότι όλο αυτό είναι αληθινό! Επιπλέον, η ορχήστρα είναι φοβερή! Κάθε ένας μοναδικός στο είδος του και γι' αυτό νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που έχουμε επιλεγεί να είμαστε μέρος της ομάδας!». Λόγια διά στόματος Θοδωρή Βουτσικάκη και Πάνου Μπούσαλη λίγα μόλις λεπτά πριν εμφανιστούν στη σκηνή, για να ερμηνεύσουν, μαζί με την Ηρώ Σαϊα και το Νεοκλή Νεοφυτίδη, τις σπουδαίες δημιουργίες του Σταύρου Ξαρχάκου!

Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση μαέστρος, μουσικοί και ερμηνευτές ανέβηκαν στη σκηνή, για να μας χαρίσουν κάποια από τα σπουδαία έργα που αναμφίβολα έχουν σηματοδοτήσει εποχές χαράς, ωρίμανσης και αμφισβήτησης όλων μας!

Η αρχή έγινε με το «Μάνα μου Ελλάς»! Ηρώ Σαϊα, Πάνος Μπούσαλης και Θοδωρής Βουτσικάκης πίσω από τα μικρόφωνα αλλά και Nεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν, Ηρακλής Ζάκκας σε μπουζούκι και μαντολίνο, Φίλιππος Τσεμπερούλης στα πνευστά, Δημήτρης Σιάμπος και Παντελής Τζιάλας στις κιθάρες, Τάκης Βασιλείου σε ντραμς και κρουστά, Χάρης Κελλάρης και Ilya Algaer στο μπάσο!

Μία ομάδα απίστευτα συγχρονισμένη και «καλοκουρδισμένη». Κάθε ένας προηγείται αλλά ταυτόχρονα έπεται του άλλου! Η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση καθενός από τους συντελεστές εμφανής, καθώς τα πάντα τελούν υπό τη διεύθυνση και την καθ' όλα επιδέξια καθοδήγηση του Ξαρχάκου!

Οι κλασσικές εκτελέσεις κομματιών, όπως «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Χάθηκε το φεγγάρι» νοηματοδοτούν το σήμερα με βάση το χθες… Παράλληλα, διασκευές σε τραγούδια όπως, «Δεν έχει αρχή», «Άναμπελ», «Αδιέξοδο» δίνουν την αίσθηση της διαχρονικότητας αλλά και της προσαρμοστικότητας, όχι του συνθέτη, του στίχου ή της μουσικής, αλλά όλων εμάς στην προσπάθειά μας να εντρυφήσουμε και να κοινωνήσουμε τη μουσική τέχνη του σπουδαίου δημιουργού!

Η Ηρώ Σαϊα εδώ και χρόνια ολοκληρωμένη και μελετηρή ερμηνεύτρια του έργου του στάθηκε επάξια απέναντι σε θρυλικές ερμηνείες, όπως εκείνες της Μοσχολιού στο «Νυν και αεί», στο «Χάθηκε το φεγγάρι», της Μερκούρη στο «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς», της Καρέζη στο «Δεν έχει αρχή», αλλά και της Σωτηρίας Λεονάρδου στη «Μπουρνοβαλιά»

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης με την έντονη λυρικότητα και φωνητική δυνότητα που διαθέτει μας συνεπήρε, τραγουδώντας στίχους του Γκάτσου «Στον κεραυνό και στη βροχή», «Άσπρη μέρα και για 'μας», «Στου Όθωνα τα χρόνια», αλλά και στο συγκλονιστικό σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου «Αδιέξοδο»!

Ο Πάνος Μπούσαλης με την ιδιαίτερα προσαρμοστική, αλλά και απίστευτα βαθειά εκφραστική χροιά φωνής γύρισε το χρόνο πίσω και μας έκανε να συγκινηθούμε, χαρίζοντάς μας τα: «Γυρνάν αμίλητα παιδιά», «Πώς να σωπάσω», «Έβαλε ο Θεός σημάδι»,«Προσκύνημα», «Αυτόν τον κόσμο τον καλό».

Το δικό του ερμηνευτικό στίγμα, εκτός της πιανιστικής του δυνότητας, έδειξε και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης με το «Πρακτορείο», τα «Μάτια μπλε», αλλά και τη συμμετοχή του στο «Ήτανε μια φορά».

Η αυστηρή και ταυτόχρονα αγαπητική προσέγγιση του Ξαρχάκου προς το έργο του διαρκής και ασίγαστη, όπως σε εκείνη τη στιγμή που αξίωσε να σταματήσει η προβολή οπτικών εφέ στον χώρο πίσω από την ορχήστρα. «Εδώ είναι συναυλία», τόνισε!

Πράγματι! Μία συναυλία που μάς συνεπήρε με τη μελωδία, αλλά και τη γεμάτη ερωτισμό και γλυκύτητα ατμόσφαιρά της, μες το κατακαλόκαιρο και την καρδιά του Αιγαίου! Τυχεροί όσοι το βιώσαμε, τυχεροί όσοι θα το ζήσουν στους επόμενους σταθμούς του «Ταξιδιού», άτυχοι όσοι δεν τα καταφέρουν!

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Σταύρου Ξαρχάκου είναι οι εξής:

12 Αυγούστου - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

16 Αυγούστου - ΚΩΣ

17 Αυγούστου - ΡΟΔΟΣ

18 Αυγούστου - ΚΑΣΟΣ

9 Σεπτεμβρίου – ΠΑΤΡΑ

Για να παρακολουθήσετε βίντεο από τη συναυλία, πατήστε:

ΒΙΝΤΕΟ 1

ΒΙΝΤΕΟ 2

ΒΙΝΤΕΟ 3

BINTEO 4

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη
    Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη
    Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη
    Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη
    Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη
    Με τον Ξαρχάκο και τους εκλεκτούς του στη Σαντορίνη
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στα Σκόπια η Κλεονίκη Δεμίρη για τον εορτασμό της εθνικής επετείου

    Μια ξεχωριστή παράσταση ελληνικής μουσικής με την ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στα...

    Συνέχεια

    «Η Ψυχή της Ηπείρου στην Κρήτη» με τον Πετρολούκα Χαλκιά και το Βασίλη Κώστα

    Στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης θα βρεθούν για δύο μοναδικές συναυλίες ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου,...

    Συνέχεια

    Ενθουσιώδης υποδοχή του Έλληνα διεθνούς φλαουτίστα, Στάθη Καραπάνου, στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein)

    Με προσκεκλημένο σολίστα τον βραβευμένο διεθνή φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο άνοιξε την καλλιτεχνική της σεζόν η εξαιρετική...

    Συνέχεια

    Οι «Tales from the Box» σε Σκόπια και Μπίτολα

    Mε πρώτη στάση τη Βόρεια Μακεδονία και 2 συναυλίες στα Σκόπια και Μπίτολα ξεκινούν...

    Συνέχεια

    Πανσέληνος στη Δήλο με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

    Μία μοναδική συναυλία στο ιερό νησί της Δήλου θα δώσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπό το φως της πανσελήνου...

    Συνέχεια

    «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ» - Συναυλία στη Λάρισα, αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη και στον Μάρκο Βαμβακάρη

    Συναυλία αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και τα 50 από το θάνατο του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην Κρήτη

    Στην Κρήτη θα περιοδεύσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4...

    Συνέχεια

    «Το Δάσος των Όρκων» του Γιάννου Αιόλου στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

    Ο βραβευμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Το Δάσος των Όρκων» / «La Foret...

    Συνέχεια

    «Το αρχείο της Δόμνας ταξιδεύει» στην Κάρπαθο

    Σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Καρπάθου από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου, ενώ σε μια παράλληλη...

    Συνέχεια

    Ο Κώστας Μακεδόνας στο Λουτράκι για το Poseidon Summer Festival 2023

    Ο Κώστας Μακεδόνας έρχεται στο Λουτράκι το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Poseidon Summer Festival...

    Συνέχεια