Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

H Aργυρώ Καπαρού, η Ερωφίλη και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στα Χανιά

Στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Μεγάλο Αρσενάλι θα βρεθούν οι ερμηνεύτριες Αργυρώ Καπαρού και Ερωφίλη μαζί με τον συνθέτη- πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, για να παρουσιάσουν την παράσταση «Όταν η Nouvelle Vague… έφερε το ελληνικό Νέο Κύμα».

H "Nouvelle Vague" είναι ο τίτλος που φωτογραφίζει το δημιουργικό κύμα της μουσικής, στο Παρίσι της δεκαετίας του '50, όπου νέοι δημιουργοί αποτύπωσαν στα τραγούδια τους πιο λιτά μουσικά σχήματα και μελωδίες πάνω σε ποιήματα.

Συνήθως τον ερμηνευτή συνόδευε ένα όργανο, κιθάρα ή πιάνο , ανάλογα με το μουσικό όργανο που έπαιζε ο ίδιος ο συνθέτης κάθε φορά.

Στην Ελλάδα το εισήγαγε σαν δημιουργός ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, ο οποίος έγραφε και εξέδιδε εκείνη την περίοδο πολλά τραγούδια του στο Παρίσι, όπου κατοικούσε.

Στην Αθήνα, με την στήριξη του τότε δισκογραφικού παραγωγού, Αλέκου Πατσιφά, καθιέρωσαν στην ελληνική δισκογραφία τον τίτλο "Νέο Κύμα" (Nouvelle Vague).

Συνθέτες, όπως οι: Γιάννης Σπανός, Λάκης Παππάς, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Λίνος Κόκοτος και άλλοι έγραψαν εκείνη την περίοδο, πριν τα μέσα της δεκαετίας του '60, αφήνοντας στο ελληνικό ρεπερτόριο πολλά σημαντικά τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ, ενώ παράλληλα επανασύστησαν με αυτό τον τρόπο στο κοινό την ελληνική ποίηση και τους ποιητές μας.

Ερμηνευτές, όπως η Αρλέτα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Πόπη Αστεριάδη, ο Λάκης Παππάς, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Ρένα Κουμιώτη και άλλοι έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα από το "Νέο Κύμα".

Αυτή η παράσταση , παρουσιάζει τα τραγούδια διαμάντια αυτής της περιόδου, φωτίζοντας τα πιο δυνατά και αγαπημένα τραγούδια των δημιουργών.

Δύο σημαντικές ερμηνεύτριες, η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού, με κοινή καταγωγή από την Κρήτη, θα αποδόσουν με το ξεχωριστό χρώμα της φωνής τους τα τραγούδια .

Ο σπουδαίος πιανίστας Νεοκλής Νεοφυτίδης θα συνοδεύσει τις ερμηνεύτριες, με τον ίδιο λιτό τρόπο που επιβάλλει αυτό το είδος.

Μεγάλο Αρσενάλι

(Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου)

Έναρξη προγράμματος: 9.00 μ.μ.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Αργυρώ Καπαρού

Η Αργυρώ Καπαρού γεννήθηκε στον Πειραιά. Κατάγεται από την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, τμήμα σύγχρονου τραγουδιού, με δασκάλα την Άννα Διαμαντοπούλου.

Είναι ερμηνεύτρια και performer με κύρια ενασχόληση το Μουσικό Θέατρο από το 1989. Από το 1991 έως το 1995 παρακολούθησε το τμήμα της χορογράφου - χοροδιδασκάλου Μαίρης Τσούτη και συνεργάστηκε με την ομάδα "Ανάλια". Τα έτη 1995-1998 ταξίδεψε, σπούδασε αλλά και εργάστηκε ως ερμηνεύτρια στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Το 1998 δημιουργεί την ομάδα "ΦΩΝΕΣ", με ηθοποιούς και μουσικούς και περιοδεύει στην Ελλάδα, με όχημα το έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Έχει συνεργαστεί με τους: Γιάννη Σπανό, Τάσο Γκρους, Ηλία Κατσούλη, Θεόδωρο Ποάλα, Δημήτρη Μαραμή, Ελένη Βιτάλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λάκη Χαλκιά, Πέτρο Γαϊτάνο, Μάριο Τόκα, Μανώλη Μητσιά, Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, Δάφνη Αλεξανδρή, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Νικολάου, Κώστα Μακεδόνα, Ελένη Δήμου, Ερωφίλη, Σταύρο Σιόλα, Σταμάτη Χατζηευσταθίου, Θοδωρή Βουτσικάκη, Κάτια Πάσχου, Ειρήνη Καράγιαννη, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολο Ρίζο, Γιώργο Περρή.

Έχουν εκδοθεί 4 προσωπικά της άλμπουμ στην ελληνική δισκογραφία

και 1 στη Γαλλία, όπως επίσης έχει πάνω από 50 δισκογραφικές συμμετοχές – συνεργασίες.

Το πιο πρόσφατο προσωπικό της άλμπουμ εκδόθηκε το 2013 από την εταιρεία R-TIME, με τίτλο "ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δάφνης Αλεξανδρή.

Από το 2001 έως το 2005 συνεργάστηκε σταθερά με τον ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.

Διετέλεσε επί 7 συνεχή έτη (2005-2011) συνεργάτις της ομάδας μουσικού θεάτρου "Σπείρα – Σπείρα" και του συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, συμμετέχοντας σε περισσότερες από 10 μουσικές παραστάσεις.

Τα τελευταία 8 χρόνια συνεργάζεται κυρίως με την Λίνα Νικολακοπούλου και την Δάφνη Αλεξανδρή, στην δισκογραφία και σε μουσικές παραστάσεις.

Συνεργάζεται από το 2018 με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή πάνω στο έργο του "Οι Στοιχειωμένοι".

Επίσης διδάσκει σε ηθοποιούς, τραγουδιστές αλλά και θεατρικές ομάδες, ΦΩΝΗΤΙΚΗ και ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ.

Από το 2016 έως το 2018 συνεργάστηκε ως τακτική καθηγήτρια σύγχρονου τραγουδιού με την δραματική σχολή "ΙΑΣΜΟΣ"- Βασίλης Διαμαντόπουλος και, έως σήμερα, εξακολουθεί να διδάσκει σε κύκλους σεμιναρίων.

Ερωφίλη

Η Ερωφίλη είναι ερμηνεύτρια, στιχουργός και συνθέτις. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά.

Σπούδασε φυσικοθεραπεία στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και πήρε πτυχίο από την ανώτατη επαγγελματική σχολή χορού "Ελληνικό Χορόδραμα Ραλλού Μάνου", ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους δημιουργούς κι ερμηνευτές, όπως Μ. Θεοδωράκη, Γ.Σπανό, Λ.Νικολακοπούλου, Ν. Μαυρουδή, Χ. Νικολόπουλο, Ν. Ξυδάκη, Σ. Κραουνάκη, Μ. Φαραντούρη, Μ. Δημητριάδη, Χ. Αλεξίου, Κ. Χατζή, Β. Αλλαγιάννη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λυδάκη, Κ, Μακεδόνα, Ε. Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, το γυναικείο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής Smyrna κ.ά. καθώς και με το συγκρότημα «Τρίφωνο» που υπήρξε ιδρυτικό μέλος .

Έχει προσωπική δισκογραφία 4 c.d. και 4 c.d. μαζί με το Τρίφωνο, με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, όπως : "Από άλλα περιβόλια" με τον Παντελή Θαλασσινό, ( χρυσός ) "Προσοχή Τρίφωνο", σε επιμέλεια και τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου (πλατινένιος) και "Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο – αφιέρωμα στο Μάνο Λοίζο", μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου (πλατινένιος), δεκάδες συμμετοχές και έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα κι εξωτερικό. ( Καναδά, Η.Π.Α, Λατινική Αμερική, Φινλανδία, Κύπρο, Σαν Μαρίνο, Η. Βασίλειο ).

Έχει γράψει στίχους και μουσική σε κάποια από τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας, αλλά και μουσική για θέατρο ( "Άρης" της Σ. Αδαμίδου, "Αφήστε μου την Άνοιξη" της Σ. Αδαμίδου, "Λικέρ Μαστίχα" της Ά. Πατζέλη καθώς και μουσική για παιδικά έργα και παραμύθια ( "Ψαρόσουπα 1", "Ψαρόσουπα 3" του Γ. Δ. Λεμπέση , "Ο Εγωιστής γίγαντας και η αγάπη του" σε διασκευή της κ. Βαρσάμη , "Η μεγάλη επιστροφή της Κ. Παπαποστόλου" (5 τραγούδια στίχους και μουσική).

Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στα λόγια η ψυχή» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018, σε μουσική του συνθέτη Δαμιανού Πάντα.

Νεοκλής Νεοφυτίδης

Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης είναι Κύπριος συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής. Από το 1996 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών με καθηγητή τον Πέτρο Χριστοδουλίδη. Σπουδές στο βιολί (Grade 8, Royal College of music) με τον Παναγιώτη Στυλιανού. Διετέλεσε, ως βιολιστής, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Το 2001 αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεργάζεται ως πιανίστας και ενορχηστρωτής με σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές του ελλαδικού μουσικού χώρου. Σταθερές του συνεργασίες αυτές με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Χρήστο Λεοντή, σε συναυλίες, παραστάσεις και δισκογραφικές δουλειές.

Έχει δισκογραφήσει πολλά τραγούδια του, ενώ έχει συμμετάσχει ως συνθέτης και ενορχηστρωτής σε πολλές δισκογραφικές δουλειές. Μεταξύ άλλων:

«Φαγιούμ» πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά, σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, με τις συμμετοχές των Μανώλη Μητσιά, Σοφίας Παπάζογλου, Δώρου Δημοσθένους, Μανώλη Πασχαλίδη και του ιδίου (2009/εταιρεία Μετρονόμος),

«Καφενείο η Ελπίς» με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη,

«Γυναίκα τριαντάφυλλο» (ζωντανή ηχογράφηση της ομώνυμης παράστασης, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη) με την Ηρώ Σαΐα σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Ανδρέα Νεοφυτίδη και δικούς του.

«Λευκό χαρτί» με την Ηρώ Σαΐα, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Ηρούς Σαΐα και δικούς του,

«Παραδώσου» με τη Ηρώ Σαΐα (επερχόμενη δισκογραφική δουλειά).

Έχει ακόμα συμμετάσχει ως πιανίστας και ενορχηστρωτής σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές και μουσικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα σε συνθέτες και ποιητές.

Το 1993 ως μαθητής, κέρδισε το Α' Βραβείο Σύνθεσης για τον Ύμνο της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας που έγινε στην Κύπρο, ενώ το 2000 κέρδισε το Α' βραβείο και χρηματικό έπαθλο στους Πρώτους Αγώνες Σύνθεσης της ΚΟΕΜ (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής), με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, με τη σουίτα «Ο θαυμαστός κόσμος του Καραγκιόζη».

Το 2003 συμμετείχε στον Α' Διαγωνισμό Σύνθεσης του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής με το έργο «Μπαλάντα των νεκρών παιδιών», καντάτα για φωνή και δεκατέσσερα όργανα, βασισμένο σε δικό του κείμενο, ενώ το 2010 συμμετείχε στο Διαγωνισμό Σύνθεσης για την επέτειο των πενήντα χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το έργο «Κύπρος: ένα μωσαϊκό των αιώνων», εισαγωγή για συμφωνική ορχήστρα.

Είναι μέλος της μουσικής ομάδας Βαρύαυλος ΙΙΙ (2 φαγκότα και πιάνο). Είναι επίσης σταθερός συνεργάτης ως συνθέτης και ενορχηστρωτής του κυπριακού κουϊντέτου πνευστών Quintus, για το οποίο έχει συνθέσει μεταξύ άλλων τη σουίτα «Τα Κυπριακά, άλλως πως» (βασισμένη σε μουσικά θέματα κυπριακών τραγουδιών και χορών).

Έχει γράψει τη μουσική για:

Τα παιδικά θεατρικά έργα «Πλατς-μουτς» (Ευγένιος Τριβιζάς), «Το γαϊτανάκι» (Ζωρζ Σαρρή), «Ο Κεραμιδοτρέχαλος» (Άλκη Ζέη) όλα σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Μίμηση Πράξης» (σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σερεφίδης, θέατρο Ακάδημος), «Τίτα Λου» (Κατρίν Ανν) με τη κυπριακή θεατρική ομάδα «Σόλο για τρεις» (σκηνοθεσία: Μαρία-Μανναρίδου Καρσερά, Θεατράκι του ΡΙΚ), «Κορώνα –γράμματα» (Κάτια Χένσελ) (ΘΟΚ, σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους) , «Με τη σιωπή» (Αλεχάντρο Κασόνα) (ΘΟΚ, σκηνοθεσία: Αντρέας Τσουρής), «Ο γυιος μου ο Ελπήνορας» μονόλογος του Δημήτρη Λέντζου με την Αιμιλία Υψηλάντη (Θέατρο Αργώ/2014), «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη (ΘΟΚ, σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους, 2015). Έχει γράψει ακόμη μουσική για το ντοκιμαντέρ «Τρίτο ολοκαύτωμα» του Λευτέρη Χαρωνίτη και τις ταινίες μικρού μήκους «Λουτρά Εμερκές» του Παύλου Νεοκλέους, «Ορφέας» του Αντώνη Βουτσίνου και «Το γράμμα της Άννας» της Ιωάννας Σπηλιωπούλου.

Συνέθεσε επίσης τη μουσική και το ομότιτλο τραγούδι για την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Η ζωή εν τάφω» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.

Το ευρύτερο συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα: για σόλο πιάνο, σόλο πνευστά, κουϊντέτα ξύλινων και χάλκινων πνευστών, για κουαρτέτο και κουϊντέτο εγχόρδων, για διάφορα μικτά σύνολα, για ορχήστρα εγχόρδων και συμφωνική ορχήστρα, χορωδιακά, τραγούδια-μελοποιημένη ποίηση, διασκευές, κ.ά.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    H Aργυρώ Καπαρού, η Ερωφίλη και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στα Χανιά
    H Aργυρώ Καπαρού, η Ερωφίλη και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στα Χανιά
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Ηράκλειο Κρήτης

    Δευτέρα 3 Αυγούστου

    Στη σκηνή του θεάτρου «Τεχνόπολις» στο Ηράκλειο Κρήτης συναντά η Ελένη...

    Συνέχεια

    O «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή στη Σητεία

    Τον "Ερωτόκριτο" του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο πρωτότυπο αριστούργημα του Βιτσέντζου...

    Συνέχεια

    Η Κλεονίκη Δεμίρη ταξιδεύει στην Ελλάδα

    Μια σειρά συναυλιών με τα πιο δροσερά τραγούδια θα παρουσιάσει η ερμηνεύτρια, Κλεονίκη Δεμίρη, αυτό το καλοκαίρι μαζί με τα...

    Συνέχεια

    Tο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κουφονησίων 2020 είναι εδώ!

    Το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κουφονησίων, έπειτα από 4 συναπτές διοργανώσεις (2016-2019) επιστρέφει από τις 19 Ιουλίου...

    Συνέχεια

    H Ρίτα Αντωνοπούλου στο open theater του Royal στην Πάτρα

    Με «2ω και 26λ με τον χρόνο» φθάνει στην Πάτρα και τον ολοκαίνουργιο υπαίθριο χώρο του ...

    Συνέχεια

    Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης

    "Ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής...

    Συνέχεια

    Ο Μάριος Φραγκούλης στο Κάστρο Μυτιλήνης

    Στο Κάστρο της Μυτιλήνης θα βρεθεί ο διεθνούς φήμης τενόρος, Μάριος Φραγκούλης, την Παρασκευή 31 Ιουλίου μαζί...

    Συνέχεια

    Το τραγούδι της Ματούλας Ζαμάνη για τον Κορονοϊό από την Αμοργό

    «Η Mπαλάντα Tου Καραντίν Nτε Πασκουάλε» έχει τίτλο το ολοκαίνουργιο τραγούδι της Ματούλας Ζαμάνη,...

    Συνέχεια

    Ο Χρήστος Θηβαίος στην Πάτρα

    Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Αίγλη στον Πολυχώρο του Δήμου Πατρέων θα βρεθεί ο Χρήστος Θηβαίος...

    Συνέχεια

    H Eλένη Τσαλιγοπούλου στην Κύπρο για την Ημέρα της Γυναίκας

    Στην Κύπρο θα βρεθεί η Ελένη Τσαλιγοπούλου την Κυριακή 8 Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας....

    Συνέχεια