Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Η αριθμητική της Ελληνικής Δισκογραφίας για το 2021

Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

Το 2021 κυκλοφόρησαν 357 ελληνικοί δίσκοι. Οι 248 σε CD, οι 68 σε βινύλιο, 15 και στα δύο format. Ακόμη είχαμε 16 βιβλία με ένθετο CD, 7 συσκευασίες που περιείχαν CD και DVD και 3 δίσκους 45 στροφών.

Από τα βινύλια που έφθασαν στην αγορά τα 44 ήταν επανεκδόσεις σε βινύλιο παλαιότερων δίσκων. Το χαρακτηριστικό αυτών των επανεκδόσεων είναι ότι συνήθως πρόκειται για έγχρωμα βινύλια και όχι το κλασσικό μαύρο.

Υπάρχουν βέβαια οι αποκλειστικά ψηφιακές κυκλοφορίες, οι κυκλοφορίες σε κασέτες, σε USB και σε άλλες μορφές ηχητικού φορέα, που όμως δεν αφορούν στο κείμενο αυτό.

Από τους 334 δίσκους ελληνικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος, οι 32 είναι κυκλοφορίες ξένων δισκογραφικών εταιρειών από Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Σουηδία. Συνήθως η ηχογράφηση γίνεται στην Ελλάδα, αλλά την κατασκευή του δίσκου και την διανομή αναλαμβάνει κάποια εταιρεία εκτός Ελλάδος.

Από τις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες, αξιόλογη παραγωγή είχαν οι Καθρέφτης με 30 δίσκους, MLK 27 δίσκους, Minos Emi 18, Ογδοο 15, Panik 14, BOtherSide 11, Sleaszy 11, Αεράκης 10, Μετρονόμος 9, InnerEar 8, Irida 8.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές ακόμη εταιρείες με μικρότερη παραγωγή. Πολλές ήταν και οι ανεξάρτητες παραγωγές. Συνολικά μέτρησα 97 διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες που έριξαν στην αγορά τουλάχιστον 1 δίσκο. Αυτή η μεγάλη διασπορά της δισκογραφικής παραγωγής καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πλήρη καταγραφή της.

Κάτι για το βιβλίο Guinness! Ο τραγουδιστής Άνδρος Γεωργίου, από την Κύπρο, κυκλοφόρησε μέσα στο 2021, 11 CD με σχεδόν 200 τραγούδια, καινούργια και επανεκτελέσεις, σε συνεργασία με την δισκογραφική Καθρέφτης.

Για να υπάρχει και μια σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, το 2020 κυκλοφόρησαν 339 ελληνικοί δίσκοι, το 2019 520, το 2018 553 και το 2017 746 δίσκοι. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τραγουδιστές και δημιουργοί έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το μέλλον της μουσικής είναι ψηφιακό.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Κάθε στιγμή ραδιοφώνου είναι λόγος ύπαρξης

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Σε λίγες μέρες κλείνουν 44 χρόνια από τον φοβερό σεισμό του 1981 στις...

    Συνέχεια

    Τζένη Βάνου – Τα ξενόγλωσσα τραγούδια

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Το 1959 στο τραγούδι "Αστέρι αστεράκι" του Δημήτρη...

    Συνέχεια

    Μαρία με τα κίτρινα

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Μετά τον Ζορμπά του Θεοδωράκη και το Never...

    Συνέχεια

    Marianne Faithfull – So sad…

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του φυλάει η μοίρα του, μεγάλη αλήθεια… Δηλαδή,...

    Συνέχεια

    Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει μια ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης το 1949

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Στις 31 Ιανουαρίου 1949 ο Μάνος Χατζιδάκις έδωσε στο...

    Συνέχεια

    Πρωτοχρονιές που δεν ξεχάστηκαν...

    Γράφει η Μίνα Μαύρου "Ώρα Ελλάδος 12, κυρίες και κύριοι, καλή χρονιά, ευτυχισμένο το νέο έτος!"...

    Συνέχεια

    Bασίλης Καρράς - Ο δημιουργός

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Μια νύχτα ξελογιάστρα κι αυτή της Παραμονής των Χριστουγέννων του 2023, με όμορφα τα...

    Συνέχεια

    Νίκος Γκάτσος - Η κληρονομιά

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Φτάνει ν' ανθίσει μόνο λίγο σιτάρι για τις γιορτές, λίγο κρασί για τη...

    Συνέχεια

    Μιχάλης Γκανάς - Ο στιχουργός των «διαμαντιών»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Σκέφτομαι τους χριστιανούς οι οποίοι πιστεύουν στη μετά θάνατον...

    Συνέχεια

    Ποιήματα και τραγούδια για το Πολυτεχνείο - Το τραγούδι έκπληξη

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έχουν γραφτεί πολλά κείμενα αλλά και ποιήματα, κάποια έγιναν...

    Συνέχεια