Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Από Μια Πατρίδα Εγώ Είμαι»

Γιάννης Χαρούλης

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Σαν σήμερα το μακρινό 1943 έπαψε ο βιολογικός χτύπος της καρδιάς του δεύτερου εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, μιας καρδιάς που με την ορμή και την ευαισθησία της δόνησε και εξακολουθεί να δονεί τις σκέψεις, τις μειωμένες ανησυχίες και ελπίδες των νεώτερων γενεών!

«Η ταφόπλακα της σκλαβιάς σηκώθηκε και η Ελλάδα δοκίμασε για πρώτη φορά τα φτερά της λευτεριάς. Στο νωπό χώμα του τάφου ζήσαμε στιγμές λυτρωμού, όταν αντήχησε ο εθνικός ύμνος που τραγούδησαν άνθρωποι ελεύθεροι, με ένα στόμα, μια ψυχή. Ο εχθρός μαρμάρωσε, το φονικό του όπλο έπεσε από τα χέρια και τσακίστηκε πάνω στην παράδοση, την ιστορία και τον Παλαμά. Το σκοτάδι αραίωσε και από τον ορίζοντα χάραξε το χαμόγελο μιας νέας αυγής…», θα έγραφε ο ανηψιός του Παλαμά (γιος της αδελφής του) διπλωμάτης Χρήστος Ξανθόπουλος –Παλαμάς.

Από το 1886 που τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Τραγούδια της Πατρίδος μου" μέχρι τη δύση της ζωής του η ποιητική και γλωσσική του δραστηριότητα ανεξάντλητη.

Παράλληλα, μαζί με τους Δροσίνη και Πολέμη καθώς και άλλους ποιητές της Νέας Σχολής υπερασπίζεται σθεναρά και χρησιμοποιεί τη δημοτική γλώσσα!

Το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1930 πρόεδρός της. Το 1934 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα του ελληνικού κράτους.

Μέχρι και η τελευταία πράξη της ζωής του θα έλεγε κάποιος ότι είχε το κύρος αλλά και την αβροφροσύνη που τον συντρόφευε πάντα! Μία κηδεία που εξελίχθηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο!

Συνεπώς, το τραγούδι της εβδομάδας μας, εμπνευσμένο από την ποίηση του Κωστή Παλαμά!

«Από Μια Πατρίδα Εγώ Είμαι», σε ερμηνεία Γιάννη Χαρούλη και μουσική Λουκά Θάνου, από το δίσκο "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου", που κυκλοφόρησε από τη ΜΙΝΟS το 2016.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    «Οι 7 νάνοι στο ss Cyrenia»

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Κεριά»

    Ειρήνη Παππά

    Συνέχεια

    «Mαρίνα»

    Ντόρα Γιαννακοπούλου

    Συνέχεια

    «Το φεγγαράκι πρόβαλε»

    Παντελής Θαλασσινός

    Συνέχεια

    «La quete»

    Συνέχεια

    «Το βαλς του Απρίλη»

    Συνέχεια

    «Τσάμικος»

    Μανώλης Μητσιάς

    Συνέχεια

    «Το θαλασσινό τριφύλλι»

    Οδυσσέας Ελύτης-Λίνος Κόκκοτος

    Συνέχεια

    «Καφενείον η Ελλάς»

    Mαρία Δημητριάδη

    Συνέχεια

    «Τη θάλασσα τη γαλανή»

    Άννα Καραμπεσίνη- ΄Εφη (Ευτυχία) Σαρρή

    Συνέχεια