Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Je suis malade»

Dalida

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Ήταν μια γυναίκα που κυνήγησε το απόλυτο σε όλες του τις εκφάνσεις. Στον έρωτα, στη φιλία, στην καριέρα της. Για την Νταλιντά, το μέτριο ήταν άγνωστη λέξη. Και όπως όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, εμπεριείχε τις μάζες εντός της. Και μαζί τους, όλες τις ανασφάλειες, τις νευρώσεις, τις φοβίες, τις διαψεύσεις και τις ελπίδες τους. Ο χειρότερος εχθρός της και ταυτόχρονα ο πιο ισχυρός της σύμμαχος ήταν η μοίρα. Την κυνήγησε και έπαιξε μαζί της, στήνοντάς της τα πιο "μαύρα" πιόνια, σε μια παρτίδα σκάκι, που δεν ήθελε να ορίσει απλά νικητή, αλλά πρωταθλητή. Είχε αψηφήσει όμως τη θέληση του παίκτη...», γράφει ο δημοσιογράφος και επίσημος βιογράφος της Dalida στην Ελλάδα, Παναγιώτης Φύτρας, στο βιβλίο του, "Dalida- 20 χρόνια χωρίς Εκείνη", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Οδός Πανός".

Συνεπώς, η εβδομαδιαία επιλογή μας δεν θα μπορούσε να μην έχει κάτι από το άρωμα αυτής της γυναίκας, αυτής της καλλιτέχνιδας που έπαιξε τόσο αδυσώπητα με την έννοια του απόλυτου από τα παιδικά της ακόμα χρόνια στη φτωχογειτονιά της Κιούμπρα στην Αίγυπτο.

«Je suis malade» το τραγούδι της εβδομάδας και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από τον Παναγιώτη Φύτρα ότι:

To τραγούδι γράφτηκε από τον Serge Lama και οι στίχοι είναι της Alice Dona.

Γράφτηκε το 1972 και συμπεριελήφθη σε ένα μικρό 45άρι του Lama που πέρασε απαρατήρητο. Περίπου ένα χρόνο μετά, το ανακαλύπτει η Dalida, το ηχογραφεί, το κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών και σπάει κάθε ρεκόρ!

Ο Λαμά δήλωσε, μετά από αυτό:

"Το τραγούδι στην ουσία είναι γραμμένο για τη Dalida, η οποία για 'μένα είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, η μεγαλύτερη τραγωδός του γαλλικού τραγουδιού! Είμαι ευτυχισμένος και ευγνώμων, που το τραγούδησε και το έκανε επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς τη δική της φωνή, το τραγούδι απλά δεν υφίσταται.

Για 'μένα όλο το μυστικό του, είναι η στιγμή που οι στίχοι λένε ότι ο έρωτας σκοτώνει!

Αυτό η ιδιοφυής Dalida το κατάλαβε και το ερμήνευσε κατά κυριολεξία. Με κάθε ειλικρίνεια, κανείς άλλος δε θα μπορέσει ποτέ να ερμηνεύσει αυτό το τραγούδι, όπως εκείνη".

Πριν από μερικά χρόνια ο Λαμά έκανε ένα cd των ντουέτων του με τις ερμηνεύτριες που αγάπησε. Ενώ με τη Dalida δεν είχαν βρεθεί για το συγκεκριμένο τραγούδι επί σκηνής, εκείνος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έκανε ένα εικονικό ντουέτο μαζί της, το οποίο ήταν το επίσημο video clip για το promo του cd.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    «Σεπτέμβριος»

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Bάλε κι άλλο πιάτο»

    Βίκυ Μοσχολιού

    Συνέχεια

    Χρόνια πολλά, μαμά…

    Συνέχεια

    «Μέρα Μαγιού»

    Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    Συνέχεια

    Xριστός Ανέστη!

    «Δω στα λιανοχορταρούδια»- Χρόνης Αηδονίδης

    Συνέχεια

    «Μαύρη παπαρούνα»

    Ιφιγένεια Κορολόγου

    Συνέχεια

    «Memory»

    Mιούζικαλ «Cats»

    Συνέχεια

    «Nα με θυμάσαι»

    Μελίνα Μερκούρη

    Συνέχεια

    «Φραγκοσυριανή»- «Έβαλε ο Θεός σημάδι»

    Μάρκος Βαμβακάρης- Νίκος Ξυλούρης

    Συνέχεια

    «Ιδανικός κι ανάξιος εραστής»

    Kώστας Καράλης

    Συνέχεια