Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Ποιος τη ζωή μου»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Πώς είναι δυνατόν μία χώρα που καταρρέει οικονομικά να εξακολουθεί να μας συγκινεί όλους μέσα από τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και να μεταδίδει ακόμα τέτοια πνευματικότητα ο πολιτισμός της», έγραφε πριν από λίγα χρόνια η γαλλική εφημερίδα «Le monde».

Σήμερα λοιπόν έχει γενέθλια η γυναίκα που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς «Τζόαν Μπαέζ της Μεσογείου» και «Μαρία Κάλλας των φτωχών»!

Μπορεί η αρχή να έγινε μέσα από τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής με το τραγούδι «Ο καημός», η συνέχεια όμως έμελλε να είναι συναρπαστική, μιας που λίγο καιρό αργότερα γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη και γίνεται η «ιέρειά» του. Από εκεί και έπειτα όλα λίγο πολύ είναι γνωστά…

Με την επιβολή της Δικτατορίας εγκαταλείπει τη χώρα, πηγαίνει στο Παρίσι και, ως αναπόσπαστο μέλος της θεοδωρακικής περιοδείας, ταξιδεύει ερμηνεύοντας ανά την υφήλιο, γνωρίζει λαμπρές προσωπικότητες της εποχής: τον Φιντέλ Κάστρο, τον Πολ Μακάρτνεϊ, τον Τζον Λένον, τον Πάμπλο Νερούδα, τον Φρανσουά Μιτεράν και τόσους άλλους.

Λίγα χρόνια αργότερα η παρουσία της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο θα έχει βαρύνουσα σημασία και- ας το παραδεχτούμε εμείς οι νεώτεροι της μουσικής δημοσιογραφίας- θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης και γόνιμου στοχασμού!

Τραγούδι εβδομάδας μας, λοιπόν το επιβλητικό «Ποιος τη ζωή μου», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που συγκαταλέγεται στο δίσκο «Τα τραγούδια του αγώνα» (ΜΙΝΟS, 1974).

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    «Άγιε Νικόλα Ποθιανέ»

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Kαλή Σαρακοστή!

    Συνέχεια

    «Το δηλητήριο που πίνεις»

    Μάνος Ελευθερίου- Σταύρος Ξαρχάκος

    Συνέχεια

    «Το σπίτι που γεννήθηκα»

    Κλεονίκη Δεμίρη

    Συνέχεια

    «Κόκκινο γαρύφαλλο»

    Γιάννης Πάριος- Χαρούλα Αλεξίου

    Συνέχεια

    «Χίλιες βραδιές»

    Τζένη Βάνου

    Συνέχεια

    «Άγιος Φεβρουάριος»

    Πετρή Σαλπέα

    Συνέχεια

    Κάλαντα Xριστουγέννων Θράκης

    Χρόνης Αηδονίδης- Νεκταρία Καραντζή

    Συνέχεια

    «Άγιε Νικόλα Ποθιανέ»

    Βίκυ Μοσχολιού

    Συνέχεια

    «Ανοίγω το στόμα μου»

    Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    Συνέχεια