Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«To Τραγούδι της Λευτεριάς»

Σοφία Βέμπο

Γράφει η Λένα Λουλούδη

«Στον πόλεμο του ΟΧΙ όλοι έδωσαν τη ζωή τους. Τα πόδια τους, τα μάτια τους, τα χέρια τους, την υγειά τους. Εγώ τι έδωσα; Τη φωνή μου... Δεν μου χρωστάει λοιπόν κανείς, ούτε η Ελλάδα μας. Εγώ τους χρωστάω τα πάντα, γιατί αυτά με κάνανε Βέμπο», λόγια με απλότητα αλλά και μεγαλοπρέπεια από την "τραγουδίστρια της νίκης", Σοφία Βέμπο!

Μπορεί το Σεπτέμβριο του 1933 να ξεκίνησε- τυχαία- τις πρώτες εμφανίσεις της στη Θεσσαλονίκη, εντούτοις η καλλιτεχνική της πορεία φαινόταν προδιαγεγραμμένη, με κορύφωσή της την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, όταν και η φωνή της ουσιαστικά "σφράγισε" την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή!

Εμψύχωση στρατού στο μέτωπο με πατριωτικά τραγούδια, επιθεωρήσεις στο θέατρο με αντιπολεμικό- σατυρικό ρεπερτόριο, προσωρινη παύση άσκησης επαγγέλματος και απαγόρευση εμφάνισής της στη σκηνή, ως αποτέλεσμα της πατριωτικής δράσης της ... και η συνέχεια έμελλε να είναι ακόμα πιο γοητευτική για την σπουδαία αυτή Ελληνίδα...!

Επιλογή εβδομάδας «To Τραγούδι της Λευτεριάς», σε μουσική σύνθεση Μενέλαου Ασημακόπουλου και στίχους Γιώργου Ασημακόπουλου.

Χρόνια πολλά, Έλληνες! Ας μάθουμε να είμαστε υπερήφανοι για τα "όχι" μας!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    «Σιγανοψιχάλισμα»

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ