Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Φραγκοσυριανή»- «Έβαλε ο Θεός σημάδι»

Μάρκος Βαμβακάρης- Νίκος Ξυλούρης

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Διπλή επέτειος μνήμης η 8η Φεβρουαρίου. Σαν σήμερα το 1972 θα έφευγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο «Πατριάρχης του ρεμπέτικου», ο άνθρωπος που πέρασε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε Σύρο και Αθήνα, προκειμένου να διαφυλάξει την τέχνη του, αλλά και να ζήσει μέσα από αυτήν. Κάποτε θα ομολογούσε: «Και τι δε θα 'δινα να θυμηθώ την πρώτη φορά που έγραψα την πρώτη μου λέξη! Αλάφρωσε η ψυχή μου από τη φούντωση!». Σήμερα όλοι μιλάμε και μελετάμε το έργο, την προσφορά αλλά και τις πτυχές της ζωής του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη!

Λίγα χρόνια αργότερα και μόλις στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 θα άφηνε την τελευταία του πνοή ένας άλλος σπουδαίος! Ο «Αργάγγελος της Κρήτης», Νίκος Ξυλούρης! Τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού από τα Ανώγεια, θα τα διαδέχονταν εποχές που με τη λύρα ανά χείρας θα διαμόρφωνε τη ζωή και την πορεία του! Η «Ανυφαντού» ήταν το εισιτήριο για την επίσημη αναγνώριση, μέσω του διευθυντή της «Columbia», Τάκη Λαμπρόπουλου, και από εκεί και έπειτα οι συνεργασίες θα τον συναντούσαν αβίαστα! Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Λεοντής, Ανδριόπουλος, Κόκοτος!

Η τραγουδιστική επιλογή της εβδομάδας συνεπώς θα είναι διπλή, για να τιμήσουμε τη μνήμη των δύο αυτών αξέχαστων καλλιτεχνών που, αν μη τι άλλο, κοινός τους παρονομαστής ήταν εκείνο το άσβεστο πείσμα των ιπποτών!

«Φραγκοσυριανή» από τον Μάρκο Βαμβακάρη, ένα κομμάτι που “φωνογραφήθηκε” από τον ίδιο το μακρινό 1935 και «Έβαλε ο Θεός σημάδι» από τον Νίκο Ξυλούρη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου, από τον δίσκο «Συλλογή» του 1974.

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  «Σεράχ»

  ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  «Άσμα ασμάτων»

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  «Οι χαρταετοί»

  Μίκης Θεοδωράκης

  Συνέχεια

  «Συνάντησα την Άνοιξη»

  Ερωφίλη και ορχήστρα Smyrna

  Συνέχεια

  «Τα ωραιότερα τραγούδια»

  Νίκος Ανδρουλάκης

  Συνέχεια

  «Σεράχ»

  Μαρίκα Νίνου

  Συνέχεια

  «Άσμα ασμάτων»

  Μαρία Φαραντούρη

  Συνέχεια

  «Οι 7 νάνοι στο ss Cyrenia»

  Νίκος Καββαδίας- Θάνος Μικρούτσικος

  Συνέχεια

  Καλά Χριστούγεννα!

  Συνέχεια

  «Να μ’ αγαπάς»

  Παύλος Σιδηρόπουλος

  Συνέχεια

  «Σιγανοψιχάλισμα»

  Πάνος Γαβαλάς

  Συνέχεια