Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Κορίνα Λεγάκη:«Το ελληνικό τραγούδι είναι η κορυφαία έκφραση του ελληνικού πολιτισμού»

Φωτό: Γιώργος Σπανός
Φωτό: Γιώργος Σπανός

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες νέες ερμηνεύτριες, μας έχει συνηθίσει σε πολύ προσεκτικά βήματα κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας μέχρι σήμερα. Όχι μόνο όσον αφορά στην επιμονή της σε ρεπερτόριο ουσίας, αλλά και με τις συνεργασίες της με σημαντικούς συνθέτες, μουσικούς και ανθρώπους του λόγου. Έτσι αυτή την περίοδο την βρίσκουμε στο "Κελάρι Athenaeum", φιλοξενώντας τον Γιώργο Ανδρέου (18/11), τον Γιώργο Καζαντζή (25/11), τον Νίκο Ξυδάκη (2/12) και τον Παρασκευά Καρασούλο (9/12). Πώς νιώθει για τη συνεργασία της με 4 τόσο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού και τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον; Μας τα λέει όλα…

Το γεγονός ότι 4 σημαντικοί δημιουργοί της ελληνικής μουσικής σκηνής περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους μια νέα καλλιτέχνιδα και έρχονται ως καλεσμένοι της στις παραστάσεις της, προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μπορείς να μας περιγράψεις τα συναισθήματα σου;

Αισθάνομαι συγκινημένη κι ευγνώμων. Συγχρόνως συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω απέναντι σε αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες, ώστε να κατορθώσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη και στην τιμή που μου κάνουν.

Τι μας έχεις ετοιμάσει για αυτές τις βραδιές στο “Κελάρι του Athenaeum”;

Αυτονόητα ένα μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στις δημιουργίες των τεσσάρων εξαίρετων καλλιτεχνών που φιλοξενώ. Ένα άλλο κομμάτι του προγράμματος είναι τα τραγούδια του τελευταίου μου δίσκου «Mosaic», που περιλαμβάνουν εκτός από δημιουργίες των τεσσάρων, τραγούδια σημαντικά σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών (Λ. Παπαδόπουλος - Γ. Σπανός, Γ. Τσατσόπουλος, Λ. Νικολακοπούλου, Στ. Κραουνάκης, Οδ. Ιωάννου, Μ. Γκανάς - Δ. Μαραμής, Θ. Γκόνης, Κ. Λειβαδάς, Μ. Ρασούλης - Χρ. Νικολόπουλος, Γ. Οικονομίδης, Μ. Χιώτης, Φ. Λαμπρίδη, Δ. Γαλάνη). Ένα τρίτο μέρος, αφορά σε σημαντικά τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου που έχουν συνδεθεί με τον κινηματογράφο (Κάποια από αυτά αποτελούν κομμάτι του προηγούμενού μου δίσκου με τίτλο “Kymatographos”).

Φωτό: Γιώργος Σπανός
Φωτό: Γιώργος Σπανός

Παρακαλουθώντας κάποιος την πορεία σου, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι οι κινήσεις σου πάντα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και αυστηρά επιλεγμένες, δείχνοντας μια προτίμηση σε πιο «δύσκολα» μονοπάτια. Πώς έχεις ονειρευτεί την παρουσία σου στα μουσικά δρώμενα;

Κεντρική μου επιθυμία είναι να εκφράσω την εποχή μου! Και για να συμβεί αυτό οφείλω να έχω τα αυτιά μου «ανοιχτά» και στην παράδοση με την ευρεία έννοια του τραγουδιού μας (ό,τι καλό μας έχει δοθεί από το παρελθόν μας), αλλά και σε ό,τι καινούργιο άξιο λόγου συμβαίνει. Προσπαθώ να συνδυάσω αυτές τις δυο «ανάγκες» και «υποχεώσεις» μου.

Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησες τη νέα σου δισκογραφική εργασία, το «Mosaic». Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Μια φρέσκια, όσο διεισδυτική ενορχηστρωτική και παραγωγική ματιά από τον Γιώργο Ανδρέου και μαζί η δική μου διάθεση να ξαναφέρω στο φως σπουδαία τραγούδια, που την εποχή που εκδόθηκαν αγαπήθηκαν, αλλά δεν κυριάρχησαν! Μαζί και δύο σημαντικά λαϊκά τραγούδια κι ένα εξαίρετο τραγούδι του Antonio Pinto και της Shakira.

Φωτό: George Stergiou
Φωτό: George Stergiou

Στο «Mosaic» τραγουδάς μια εξαιρετικά επιτυχημένη διασκευή του τραγουδιού «Με τα φώτα νυσταγμένα», σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου. Πριν από λίγες μέρες συμμετείχες στη συναυλία – αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στη “Σφίγγα” και μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών ήταν και ο Γιώργος Σαρρής, που σφράγισε με την ερμηνεία του το συγκεκριμένο κομμάτι. Μίλησέ μας για αυτή τη βραδιά ... Πώς ένιωσες;

Πολύ χαρούμενη που η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την αγάπη και τον θαυμασμό μου για αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό, τον Μανώλη Ρασούλη! Και φυσικά συγκινήθηκα που είδα μπροστά μου τον αυθεντικό τραγουδιστή του «Με τα φώτα νυσταγμένα», και τον άκουσα να τραγουδά με τον δικό του τρόπο κι άλλα σπουδαία τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη.

Παραμένεις στην Ελλάδα της κρίσης, αν και θα μπορούσες, ίσως πιο εύκολα από κάποιον άλλο νέο, να φύγεις στο εξωτερικό, καθώς η μισή σου καταγωγή είναι από τη Σουηδία και μιλάς 5 γλώσσες. Τι σε κρατάει εδώ και τι σου δίνει δύναμη να παλέψεις;

Αγαπώ πολύ την Ελλάδα κι εκτιμώ βαθειά το ελληνικό τραγούδι που το θεωρώ κορυφαία έκφραση του ελληνικού πολιτισμού. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες στον τόπο μας θα ξεπεραστούν και θέλω κι εγώ να συμβάλλω σε αυτό. Καθόλου δεν περιφρονώ τον Σουηδό μισό εαυτό μου, ούτε το διεθνές τοπίο κι ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να εκφραστώ και μέσα από αυτόν. Αδιαμφισβήτητα όμως νιώθω περισσότερο Ελληνίδα.

Υπάρχει η άποψη ότι σε περιόδους κρίσης ανθίζουν τα νέα ταλέντα. Πιστεύεις ότι ισχύει κάτι τέτοιο;

Ταλέντα υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε κάθε εποχή. Στις περιόδους «κρίσης», επειδή η κοινωνία υποχρεώνεται σε αυτοκριτική και ανασύνταξη, φρέσκιες και ενδιαφέρουσες φωνές έχουν μια επιπλέον δυνατότητα να ακουστούν και να προσεχθούν.

Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των εμφανίσεών σου στο "Κελάρι";

Θα συνεχίσω ζωντανές εμφανίσεις μόνη μου, αλλά και συνεργαζόμενη με σημαντικούς δημιουργούς, ενώ σιγά-σιγά προχωρώ στην επιλογή του υλικού για τον επόμενο προσωπικό μου δίσκο. Και το υλικό αυτή την φορά θα είναι πρωτότυπο!

Καλή συνέχεια, λοιπόν…

Ευχαριστώ πολύ!

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Φωτό: Γιώργος Σπανός
  Φωτό: Γιώργος Σπανός
  Φωτό: George Stergiou
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Η Πένυ Ξενάκη #μένει σπίτι#, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να βγούμε νικητές

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Η Πένυ Ξενάκη είναι μια ερμηνεύτρια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις!...

  Συνέχεια

  O Κώστας Λειβαδάς #μένει σπίτι# και συνιστά να κρατήσουμε ζωντανά τη φλόγα και το πείσμα!

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Το ότι ο Κώστας Λειβαδάς κάθεται καθημερινά στο πιάνο του και συνθέτει με...

  Συνέχεια

  Ο Παναγιώτης Φύτρας #μένει σπίτι# και... επαναπροσδιορίζει τα τετραγωνικά που ζει επί της ουσίας

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φύτρας, ραδιοφωνικός παραγωγός και προϊστάμενος...

  Συνέχεια

  Ο Παντελής Ντζιάλας #μένει σπίτι#, γιατί: «Oι δυσκολίες ποτέ δεν σταματούν τα όνειρα»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Το "Μαρόκο", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και...

  Συνέχεια

  O Γιάννης Αλεξίου #μένει σπίτι#, γιατί «η υπευθυνότητα θα μας κάνει δυνατότερους την επόμενη μέρα»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αλεξίου, γνωστός για την αστείρευτη μουσική του γνώση...

  Συνέχεια

  Χρυσούλα Kεχαγιόγλου: «Ο σεβασμός, οι ξεκάθαροι ρόλοι και η εμπιστοσύνη έχουν κρατήσει δεμένο το σχήμα Chrysoula K. & Púrpura»

  Γράφει η Ιλένια Χρίστου Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Club, την Τετάρτη...

  Συνέχεια

  Άννα Ψαρρά:«Τα τραγούδια της παράστασης τα αισθάνομαι σαν προέκταση του ρόλου μου»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου "Όρκος στο παρόν" ονομάζεται η θεατρική παράσταση, που φέρει την...

  Συνέχεια

  Δημήτρης Kάσσαρης: «Ο Έλληνας έχει στο DNA του το τραγούδι»

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τον ερμηνευτή, συγγραφέα και τραγουδοποιό Δημήτρη Κάσσαρη έχουμε πολλές...

  Συνέχεια

  Ζαχαρίας Καρούνης: «Επιλέγω πάντα να πειραματίζομαι, μόνο έτσι νιώθω πως εξελίσσομαι»

  Γράφει η Ιλένια Χρίστου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Τον συναντάς πίσω από το...

  Συνέχεια

  Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου «Πατημασιές στο χιόνι» έχει...

  Συνέχεια