Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Πολυξένη Καράκογλου: «Είναι ευλογία ένας καλλιτέχνης να μπορεί να υπηρετήσει το εκάστοτε μουσικό είδος σωστά»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Ήρθε επισήμως στη ζωή μας πριν από 10 περίπου χρόνια, όταν και διακρίθηκε στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου. Από τότε μέχρι σήμερα τη συναντάμε να συμμετέχει σε δίσκους, να τολμά να διασκευάζει με έξυπνο τρόπο θρυλικά κομμάτια, να ερμηνεύει πολιτικό τραγούδι με τον τεράστιο Θάνο Μικρούτσικο επί σκηνής, να τραγουδά μελοποιημένη ποίηση με τον Κώστα Μακεδόνα στο πλάι της και να κυκλοφορεί 2 προσωπικούς δίσκους με τον τελευταίο, τα "Σημεία Στίξης", να βγαίνει και σε δεύτερη κοπή!
Ο λόγος για την ταλαντούχα ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Πολυξένη Καράκογλου, η οποία για 2 συνεχόμενες Κυριακές (23 και 30 Οκτωβρίου) θα εμφανιστεί στον ΟΡΦΕΑ στην Κυψέλη και θα παρουσιάσει το γεμάτο νοήματα μουσικό πρόγραμμα, «Όλη η γη μια φωτιά».

Πολυξένη, στις 23 και 30 Οκτωβρίου ξεκινάς τις χειμερινές εμφανίσεις σου στον ΟΡΦΕΑ στην Κυψέλη. Πριν μιλήσουμε για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσεις, να σε ρωτήσω... τι σου λέει η διαίσθησή σου για το χειμώνα που έρχεται; Δύσκολος πάλι, υποφερτός, ανανεωτικός;

Από την πρώτη μέρα που ενηλικιώθηκα δεν θυμάμαι να έχω ζήσει εύκολους χειμώνες. Πάντα δούλευα, σπούδαζα και τραγουδούσα με όλη μου την καρδιά. Αυτό σκοπεύω να κάνω και φέτος. Παρ' ολ' αυτά είναι αντικειμενικό ότι όσο χειροτερεύει η ποιότητα ζωής μας και οι βασικές ανάγκες θεωρούνται πολυτέλεια, τόσο η τέχνη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και είναι κάτι που θα βιώσουμε με βεβαιότητα. Ούτε οι καλλιτέχνες αλλά ούτε ο κόσμος θα μπορεί να βγαίνει όπως παλιά. Με αισιοδοξία όμως και βεβαιότητα λέω πως αυτό είναι το αποτέλεσμα, δεν είναι η πραγματική ανάγκη. Άλλωστε στις πιο δύσκολες ιστορικές στιγμές που έχει ζήσει η γη υπήρχε και μεγαλύτερη ανάγκη για τέχνη.

Αν κρίνω από αυτά τα λίγα που διάβασα, θα είναι μία εφ' όλης της ύλης εμφάνιση! Δικά σου τραγούδια από πρόσφατες και παλαιότερες ηχογραφήσεις αλλά και επιλογές από ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο... Θα είναι έτσι τα πράγματα; Κάποια έκπληξη ενδεχομένως;

Έτσι ακριβώς, αλλά ναι... υπάρχουν εκπλήξεις που θα μας ταρακουνήσουν από τα συνηθισμένα. Σε γενικές γραμμές το live έχει τη διάθεση του κοινωνικού σχολιασμού και θέλει να σατιρίσει σε ένα ποσοστό τις μέρες που μας ξημερώνουν.

Μέσα από τον τρόπο που ερμηνεύεις κάθε φορά, αντικρίζω ένα βαθειά παθιασμένο άτομο! Αποτέλεσμα διδαχής ερμηνείας το πάθος επί σκηνής ή ανάγκη έκφρασης και μόνο;

Καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ. Κάνω απλά ό,τι νιώθω και με τα χρόνια διώχνω και αυτές τις μικρές αναστολές που είχα. Αυτές τις σκέψεις ότι αυτό που νιώθω δεν το νιώθει κανείς άλλος, άρα και γιατί να το μοιραστώ. Με τα χρόνια το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά.

Ελληνικές μπαλάντες, ξένο ρεπερτόριο, πολιτικό τραγούδι, μελοποιημένη ποίηση… Τελικά, μέσα από όλα αυτά τα είδη ψάχνεις να βρεις το δικό σου προσωπικό ύφος ή μήπως εμείς, ως ακροατές, οφείλουμε να γίνουμε πιο ευέλικτοι, ώστε να σε μελετήσουμε πιο επισταμένα;

Ο άνθρωπος και η προσέγγιση σε όλα αυτά τα διαφορετικά ακούσματα δεν αλλάζει, από πλευράς μου. Πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης είναι ευλογία να μπορεί να τραγουδήσει και να υπηρετήσει το εκάστοτε είδος σωστά. Από εκεί και πέρα, όταν γράφω μουσική, νομίζω ότι έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα.

Από εκείνη την πρώτη ακρόαση της Μικρής Άρκτου μέχρι σήμερα, τι έχει μεσολαβήσει και τι απουσιάζει;

Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 10 χρόνια, έχει μεσολαβήσει το ξεκαθάρισμα του τι θέλω να κάνω και προς τα πού κινούμαι, δηλαδή να γράφω μουσική και στίχους ενίοτε και απουσιάζει η αφέλεια που είχα και η τυφλή εμπιστοσύνη σε ανθρώπους και καταστάσεις. Τώρα εμπιστεύομαι, στηρίζομαι σε ανθρώπους αλλά πάνω απ' όλα στηρίζομαι στις δυνάμεις μου.

Κάποιες στιγμές- συνεργασίες της μέχρι στιγμής πορείας σου, που σε σηματοδοτούν και αν θέλεις σε έχουν τροποποιήσει ως προς το καλύτερο, ως καλλιτέχνη και - γιατί όχι- ως άνθρωπο...

Η σημαντικότερη συνεργασία μέχρι τώρα που με οδήγησε να πάρω και την απόφαση να ανοίξω τη δική μου εταιρεία και να κυκλοφορήσω τη μουσική μου, ήταν αυτή με τον Θάνο Μικρούτσικο. Ένας συγκλονιστικός άνθρωπος, πεισματάρης, αγωνιστής και αισιόδοξος, ονειροπόλος μέχρι τέλους. Έμπνευση!

Στο σήμερα είχα τη χαρά να παίξω με τον Κώστα Μακεδόνα, έναν γλυκό και σωστό άνθρωπο, έναν υπέροχο και ζεστό καλλιτέχνη.

Από το καλοκαίρι κυκλοφορείς την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Σημεία Στίξης". Πώς έχει πορευτεί αυτό το cd, ειδικά εν μέσω κορωνοϊού;

Όπως είπα, ήταν η πρώτη μου φορά που έτρεξα ένα δίσκο χωρίς εταιρεία σε πλατφόρμες, social και youtube. Είχα και έχω βέβαια τη βοήθεια δύο βράχων δίπλα μου εδώ και 2 χρόνια, της Τζίνας Φουντουλάκη και του Αλέξανδρου Καραμαλίκη που δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.

Η εκτίμηση μου είναι ότι έχει πάει εξαιρετικά καλά. Οι ακροατές αγόραζαν το album μου και μέσω του site polyxenikarakoglou.gr αλλά και στα live. Τόσο, που μου έδωσαν τη χαρά να κάνω δεύτερη κοπή!

Συγχαρητήρια! Αυτή την εποχή ετοιμάζεις κάτι που είναι ανακοινώσιμο;

Σκαρφίζομαι τις ενορχηστρώσεις των καινούργιων μου τραγουδιών και... να! Μια έκπληξη! Στο live θα παίξω και 2 καινούργια τραγούδια!

Αδημονούμε, λοιπόν! Εκτός από το να έχεις μία δημιουργική συνέχεια, τι άλλο να ευχηθώ;

Να μην χρειαστεί να ξαναγράψω τραγούδια σαν το ΟΛΗ Η ΓΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ που είναι και το ομώνυμο του live.

Σου το εύχομαι ολόψυχα! Σε ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα, τα λέμε από κοντά στον φιλόξενο ΟΡΦΕΑ στην Κυψέλη...

Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου! Επόμενο ραντεβού στον ΟΡΦΕΑ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Πολυξένη Καράκογλου: «Είναι ευλογία ένας καλλιτέχνης να μπορεί να υπηρετήσει το εκάστοτε μουσικό είδος σωστά»
    Πολυξένη Καράκογλου: «Είναι ευλογία ένας καλλιτέχνης να μπορεί να υπηρετήσει το εκάστοτε μουσικό είδος σωστά»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Παναγιώτης Σδούκος: «Η γλώσσα της μουσικής υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα που διαιρεί και χωρίζει»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Με ένα καινούργιο τραγούδι στις αποσκευές του από το καλοκαίρι, το «Αγάπη...

    Συνέχεια

    Kώστας Άγας: «Με τη δουλειά και την προσπάθεια γίνεσαι καλύτερος»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Συνάντησα τον Κώστα Άγα, με την υπόσχεση ότι θα ανοίξει τα χαρτιά...

    Συνέχεια

    Τάσος Γκρους: «Τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν και έχω ακόμα τη δυνατότητα να κάνω κι άλλα»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Τάσος Γκρους είναι ένας άνθρωπος που έχει πειραματιστεί...

    Συνέχεια

    Eύα Φάμπα: «Στο ΡΟΔΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ τα τραγούδια εστιάζουν στον άνθρωπο»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η κυκλοφορία της νέας ολοκληρωμένης δουλειάς μιας προσωπικότητας της ελληνικής μουσικής,...

    Συνέχεια

    Μιχάλης Παπαπέτρου: «Η τέχνη πάντα συνομιλούσε με την ιστορία και την κοινωνία»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Είναι μαέστρος, πιανίστας και ενορχηστρωτής...

    Συνέχεια

    Aναστασία Έδεν: «Έχω δει να ασκείται λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία και στο χώρο της μουσικής!»

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Για το πρόσφατο περιστατικό με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, η ερμηνεύτρια ...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Κτιστάκης: «Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, διαπίστωσα τη δίψα των μαθητών και των φοιτητών για μουσική»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ύστερα από την πολύχρονη παραμονή του στη Γερμανία,...

    Συνέχεια

    Γιάννης Σκαρής: «Για να μπορέσεις να υπηρετήσεις το μπουζούκι, πρέπει να του δώσεις την ψυχή σου»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου «Οι καιροί είναι δύσκολοι φίλε κι αδερφέ μου. Μην τα παρατάς...

    Συνέχεια

    Aγγέλω Σφέτσου: «Δεν υπάρχει τραγούδι χωρίς στίχο και στίχος χωρίς μουσική»

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Κάποτε ο Γιάννης Σπανός την χειροφίλησε, όταν την πέτυχε στο καμαρίνι να...

    Συνέχεια