Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Κορίνα Λεγάκη:«Το ελληνικό τραγούδι είναι η κορυφαία έκφραση του ελληνικού πολιτισμού»

Φωτό: Γιώργος Σπανός
Φωτό: Γιώργος Σπανός

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες νέες ερμηνεύτριες, μας έχει συνηθίσει σε πολύ προσεκτικά βήματα κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας μέχρι σήμερα. Όχι μόνο όσον αφορά στην επιμονή της σε ρεπερτόριο ουσίας, αλλά και με τις συνεργασίες της με σημαντικούς συνθέτες, μουσικούς και ανθρώπους του λόγου. Έτσι αυτή την περίοδο την βρίσκουμε στο "Κελάρι Athenaeum", φιλοξενώντας τον Γιώργο Ανδρέου (18/11), τον Γιώργο Καζαντζή (25/11), τον Νίκο Ξυδάκη (2/12) και τον Παρασκευά Καρασούλο (9/12). Πώς νιώθει για τη συνεργασία της με 4 τόσο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού και τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον; Μας τα λέει όλα…

Το γεγονός ότι 4 σημαντικοί δημιουργοί της ελληνικής μουσικής σκηνής περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους μια νέα καλλιτέχνιδα και έρχονται ως καλεσμένοι της στις παραστάσεις της, προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μπορείς να μας περιγράψεις τα συναισθήματα σου;

Αισθάνομαι συγκινημένη κι ευγνώμων. Συγχρόνως συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω απέναντι σε αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες, ώστε να κατορθώσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη και στην τιμή που μου κάνουν.

Τι μας έχεις ετοιμάσει για αυτές τις βραδιές στο “Κελάρι του Athenaeum”;

Αυτονόητα ένα μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στις δημιουργίες των τεσσάρων εξαίρετων καλλιτεχνών που φιλοξενώ. Ένα άλλο κομμάτι του προγράμματος είναι τα τραγούδια του τελευταίου μου δίσκου «Mosaic», που περιλαμβάνουν εκτός από δημιουργίες των τεσσάρων, τραγούδια σημαντικά σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών (Λ. Παπαδόπουλος - Γ. Σπανός, Γ. Τσατσόπουλος, Λ. Νικολακοπούλου, Στ. Κραουνάκης, Οδ. Ιωάννου, Μ. Γκανάς - Δ. Μαραμής, Θ. Γκόνης, Κ. Λειβαδάς, Μ. Ρασούλης - Χρ. Νικολόπουλος, Γ. Οικονομίδης, Μ. Χιώτης, Φ. Λαμπρίδη, Δ. Γαλάνη). Ένα τρίτο μέρος, αφορά σε σημαντικά τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου που έχουν συνδεθεί με τον κινηματογράφο (Κάποια από αυτά αποτελούν κομμάτι του προηγούμενού μου δίσκου με τίτλο “Kymatographos”).

Φωτό: Γιώργος Σπανός
Φωτό: Γιώργος Σπανός

Παρακαλουθώντας κάποιος την πορεία σου, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι οι κινήσεις σου πάντα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και αυστηρά επιλεγμένες, δείχνοντας μια προτίμηση σε πιο «δύσκολα» μονοπάτια. Πώς έχεις ονειρευτεί την παρουσία σου στα μουσικά δρώμενα;

Κεντρική μου επιθυμία είναι να εκφράσω την εποχή μου! Και για να συμβεί αυτό οφείλω να έχω τα αυτιά μου «ανοιχτά» και στην παράδοση με την ευρεία έννοια του τραγουδιού μας (ό,τι καλό μας έχει δοθεί από το παρελθόν μας), αλλά και σε ό,τι καινούργιο άξιο λόγου συμβαίνει. Προσπαθώ να συνδυάσω αυτές τις δυο «ανάγκες» και «υποχεώσεις» μου.

Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησες τη νέα σου δισκογραφική εργασία, το «Mosaic». Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Μια φρέσκια, όσο διεισδυτική ενορχηστρωτική και παραγωγική ματιά από τον Γιώργο Ανδρέου και μαζί η δική μου διάθεση να ξαναφέρω στο φως σπουδαία τραγούδια, που την εποχή που εκδόθηκαν αγαπήθηκαν, αλλά δεν κυριάρχησαν! Μαζί και δύο σημαντικά λαϊκά τραγούδια κι ένα εξαίρετο τραγούδι του Antonio Pinto και της Shakira.

Φωτό: George Stergiou
Φωτό: George Stergiou

Στο «Mosaic» τραγουδάς μια εξαιρετικά επιτυχημένη διασκευή του τραγουδιού «Με τα φώτα νυσταγμένα», σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου. Πριν από λίγες μέρες συμμετείχες στη συναυλία – αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στη “Σφίγγα” και μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών ήταν και ο Γιώργος Σαρρής, που σφράγισε με την ερμηνεία του το συγκεκριμένο κομμάτι. Μίλησέ μας για αυτή τη βραδιά ... Πώς ένιωσες;

Πολύ χαρούμενη που η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την αγάπη και τον θαυμασμό μου για αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό, τον Μανώλη Ρασούλη! Και φυσικά συγκινήθηκα που είδα μπροστά μου τον αυθεντικό τραγουδιστή του «Με τα φώτα νυσταγμένα», και τον άκουσα να τραγουδά με τον δικό του τρόπο κι άλλα σπουδαία τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη.

Παραμένεις στην Ελλάδα της κρίσης, αν και θα μπορούσες, ίσως πιο εύκολα από κάποιον άλλο νέο, να φύγεις στο εξωτερικό, καθώς η μισή σου καταγωγή είναι από τη Σουηδία και μιλάς 5 γλώσσες. Τι σε κρατάει εδώ και τι σου δίνει δύναμη να παλέψεις;

Αγαπώ πολύ την Ελλάδα κι εκτιμώ βαθειά το ελληνικό τραγούδι που το θεωρώ κορυφαία έκφραση του ελληνικού πολιτισμού. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες στον τόπο μας θα ξεπεραστούν και θέλω κι εγώ να συμβάλλω σε αυτό. Καθόλου δεν περιφρονώ τον Σουηδό μισό εαυτό μου, ούτε το διεθνές τοπίο κι ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να εκφραστώ και μέσα από αυτόν. Αδιαμφισβήτητα όμως νιώθω περισσότερο Ελληνίδα.

Υπάρχει η άποψη ότι σε περιόδους κρίσης ανθίζουν τα νέα ταλέντα. Πιστεύεις ότι ισχύει κάτι τέτοιο;

Ταλέντα υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε κάθε εποχή. Στις περιόδους «κρίσης», επειδή η κοινωνία υποχρεώνεται σε αυτοκριτική και ανασύνταξη, φρέσκιες και ενδιαφέρουσες φωνές έχουν μια επιπλέον δυνατότητα να ακουστούν και να προσεχθούν.

Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των εμφανίσεών σου στο "Κελάρι";

Θα συνεχίσω ζωντανές εμφανίσεις μόνη μου, αλλά και συνεργαζόμενη με σημαντικούς δημιουργούς, ενώ σιγά-σιγά προχωρώ στην επιλογή του υλικού για τον επόμενο προσωπικό μου δίσκο. Και το υλικό αυτή την φορά θα είναι πρωτότυπο!

Καλή συνέχεια, λοιπόν…

Ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Φωτό: Γιώργος Σπανός
    Φωτό: Γιώργος Σπανός
    Φωτό: George Stergiou
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στάθης Άννινος: «Ξεκίνησα από το μηδέν και αυτοσχεδίασα πάνω στην ταινία του Χίτσκοκ »

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Στάθης Άννινος είναι ένας καλλιτέχνης που εδώ και χρόνια πια δεν σταματάει...

    Συνέχεια

    Παναγιώτης Κελάνδριας: «Όποιος απλά μένει ικανοποιημένος από την προσπάθειά του, τότε θα μείνει στάσιμος»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είμαστε εδώ με τον Παναγιώτη Κελάνδρια, σε ένα υπέροχο μικρό καφέ...

    Συνέχεια

    Νίνα Παπαθανασοπούλου: «Στόχος μου είναι να κάνω την επιστημονική έρευνα προσβάσιμη για το ευρύ κοινό»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου «Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί μύθοι» …Μια...

    Συνέχεια

    Καλλιόπη Bέττα: «Μόνο αν δούμε την πολιτική και το τραγούδι ως προσφορά, θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είχα έναν προβληματισμό, καθώς σκεφτόμουν πώς να ξεκινήσω αυτήν τη συνέντευξη με την...

    Συνέχεια

    Γιάννος Aιόλου: «Η Τέχνη ειναι συμμετοχική. Με ενδιαφέρει το κοινό που με ανακαλύπτει με δική του αυτενέργεια»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Όποιος ανακαλύπτει τη μουσική του πολυβραβευμένου συνθέτη Γιάννου Αιόλου...

    Συνέχεια

    Nικήτας Boστάνης: «Προσπαθώ να συνεχίσω τη λαϊκή μας μουσική όσο καλύτερα γίνεται»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Νικήτας Βοστάνης ανήκει στη κατηγορία των αθόρυβων μεν, πολυγραφότατων...

    Συνέχεια

    Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: «Το τάνγκο ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, σολίστ κιθάρας, μαέστρος και ενορχηστρωτής...

    Συνέχεια

    Tατιάνα Ζωγράφου: «Ο εκπαιδευτικός σήμερα πρέπει να βρει τον τρόπο να επικοινωνεί την αλήθεια»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η Τατιάνα Ζωγράφου, εκπαιδευτικός και μουσικός, μετράει πολλά δημιουργικά...

    Συνέχεια

    Bαγγέλης Στεφανόπουλος: «O αυτοσχεδιασμός είναι προέκταση της συνθετικής ικανότητας κάθε μουσικού»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Μια μυσταγωγική συναυλία αναμένουμε να ζήσουμε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην...

    Συνέχεια

    Dr. Θανάσης Δρίτσας – Συνταγογραφώντας με νότες

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Η ιατρική δεν είναι μόνον συνταγογράφηση φαρμάκων...

    Συνέχεια