Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε ο Αγάθωνας

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Αυγούστου ο αγαπημένος ρεμπέτης από τη Θεσσαλονίκη, Αγάθωνας Ιακωβίδης, σε ηλικία 65 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι του το μεσημέρι και διαπίστωσε ότι είναι νεκρός, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς.

Ποιος ήταν ο Αγάθωνας

Ο Αγάθωνας γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι' αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιούργησε το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, με το οποίο έπαιζε σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Έκανε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζει και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

Ερμήνευσε πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που είχε ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατείχε.

Το 2013 είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι “Alcohol Is Free”, με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν τελικά την 6η θέση.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε η Σωτηρία Λεονάρδου

    Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου. Τα τελευταία χρόνια πάλευε με σπάνια ασθένεια, η οποία την είχε...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο Γιάννης Σπανός

    Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο δημοφιλής και κοσμοαγάπητος συνθέτης Γιάννης Σπανός. Έγκυρες πληροφορίες...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Ιγνατιάδης

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε τη σήμερα Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο συνθέτης, στιχουργός και πιανίστας Νίκος Ιγνατιάδης...

    Συνέχεια

    Bραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο για το PLANO της Άννας Στερεοπούλου

    Το ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερου Μουσικού Βίντεο κέρδισε το PLANO, το τελευταίο Οπτικο-Ακουστικό Καλλιτεχνικό έργο της...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές. Εφυγε από...

    Συνέχεια

    Η «Σφίγγα» ανοίγει! Το αναλυτικό πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου 2019-2020

    Η μουσική σκηνή "Σφίγγα" ανοίγει τις πόρτες της και αυτή τη χρονιά, φιλοξενώντας σημαντικά ονόματα της μουσικής και...

    Συνέχεια

    Tην Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

    Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

    Απεβίωσε στις έξι και μισή τα ξημερώματα από καρδιακή ανακοπή και σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Επειτα...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο Νίκος Λαβράνος

    Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο 20 Ιουλίου ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και σολίστ κρουστών οργάνων, Νίκος Λαβράνος.

    Συνέχεια

    Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής η Νάνα Μούσχουρη

    H Νάνα Μούσχουρη παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες, σε μία άκρως συγκινητική τελετή, το παράσημο του "Ταξιάρχη του...

    Συνέχεια