Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Ποιος τη ζωή μου»

Γράφει η Λένα Λουλούδη

«Πώς είναι δυνατόν μία χώρα που καταρρέει οικονομικά να εξακολουθεί να μας συγκινεί όλους μέσα από τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και να μεταδίδει ακόμα τέτοια πνευματικότητα ο πολιτισμός της», έγραφε πριν από λίγα χρόνια η γαλλική εφημερίδα «Le monde».

Σήμερα λοιπόν έχει γενέθλια η γυναίκα που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς «Τζόαν Μπαέζ της Μεσογείου» και «Μαρία Κάλλας των φτωχών»!

Μπορεί η αρχή να έγινε μέσα από τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής με το τραγούδι «Ο καημός», η συνέχεια όμως έμελλε να είναι συναρπαστική, μιας που λίγο καιρό αργότερα γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη και γίνεται η «ιέρειά» του. Από εκεί και έπειτα όλα λίγο πολύ είναι γνωστά…

Με την επιβολή της Δικτατορίας εγκαταλείπει τη χώρα, πηγαίνει στο Παρίσι και, ως αναπόσπαστο μέλος της θεοδωρακικής περιοδείας, ταξιδεύει ερμηνεύοντας ανά την υφήλιο, γνωρίζει λαμπρές προσωπικότητες της εποχής: τον Φιντέλ Κάστρο, τον Πολ Μακάρτνεϊ, τον Τζον Λένον, τον Πάμπλο Νερούδα, τον Φρανσουά Μιτεράν και τόσους άλλους.

Λίγα χρόνια αργότερα η παρουσία της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο θα έχει βαρύνουσα σημασία και- ας το παραδεχτούμε εμείς οι νεώτεροι της μουσικής δημοσιογραφίας- θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης και γόνιμου στοχασμού!

Τραγούδι εβδομάδας μας, λοιπόν το επιβλητικό «Ποιος τη ζωή μου», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που συγκαταλέγεται στο δίσκο «Τα τραγούδια του αγώνα» (ΜΙΝΟS, 1974).

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  «Άγιε Νικόλα Ποθιανέ»

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  «Άκρα του τάφου σιωπή»

  Nίκος Ξυλούρης

  Συνέχεια

  «Σε πότισα ροδόσταμο»- Στη μνήμη του Μανώλη Χιώτη

  Mίκης Θεοδωράκης- Νίκος Γκάτσος

  Συνέχεια

  «Το δηλητήριο που πίνεις»

  Μάνος Ελευθερίου- Σταύρος Ξαρχάκος

  Συνέχεια

  «Αναμπέλ» (Ένα πρωινό)

  Μαρία Δημητριάδη

  Συνέχεια

  «Μάρτης»

  Ρένα Κουμιώτη

  Συνέχεια

  Παραδοσιακά με τη Δόμνα Σαμίου

  Συνέχεια

  «Αστέρι μου, φεγγάρι μου»

  Μελίνα Μερκούρη

  Συνέχεια

  «Φραγκοσυριανή»- «Έβαλε ο Θεός σημάδι»

  Μάρκος Βαμβακάρης- Νίκος Ξυλούρης

  Συνέχεια

  «Άγιος Φεβρουάριος»

  Πετρή Σαλπέα

  Συνέχεια

  «Μικρό παιδί»

  Γιώργος Ζωγράφος

  Συνέχεια