Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Όταν σημάνει η ώρα»

Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

"Πρέπει να μοιράζεται στους τουρίστες δωρεάν ως δείγμα πολιτισμού" συνήθιζε να λέει ο πάντα φιλοσοφημένος Ρασούλης...

Συνθέτης, στιχουργός και οργανοποιός! Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα κάνει σε ηλικία 14 χρονών στην ταβέρνα του Σιλιβάνη στο Κουκάκι, δίπλα στον Γιάννη Σταματίου, τον γνωστό "Σπόρο". Η πορεία έμελλε να είναι πλούσια και ιδιαίτερα λαμπρή!

Άκης Πάνου! Όνομα λιτό και ταυτόχρονα βαρύ και απόλυτο, όπως και το έργο του! Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδοποιός, που κατάφερνε με το στίχο και την πενιά του να αγγίζει καλά κρυμμένες περιοχές του νου και της καρδιάς και να τις φέρνει στο φως.

Ασυμβίβαστος και αληθινός! Τόσο όταν αρθρογραφεί στο περιοδικό "Ντέφι", όσο όταν επιλέγει τους κατάλληλους ερμηνευτές για τα αθάνατα τραγούδια του ή όταν εκμηδενίζει το χώρο της πίστας, τοποθετώντας άπαντες τους μουσικούς μπροστά και τους τραγουδιστές πίσω ή ακόμα και τότε που πάνω σε έντονο καβγά σκοτώνει τον Σωτήρη Γιαλαμά και καταδικάζεται σε ισόβεια κάθειρξη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό!

Η πορεία ενός σπουδαίου δημιουργού στοιχειωμένη από τα στοιχεία μίας αρχαίας τραγωδίας θα έλεγε κάποιος, που σαν κάθαρση φέρει τα κορυφαία τραγούδια του, που αποτελούν μέγιστο κομμάτι του μουσικού πολιτισμού μας.

Ο Άκης Πάνου στις 7 Απριλίου του 2000 αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Επιλογή εβδομάδας το τραγούδι «Όταν σημάνει η ώρα», σε στίχους Άννας Μπακιρτζή, μουσική Άκη Πάνου και ερμηνεία Γρηγόρη Μπιθικώτση, που - τι σύμπτωση- θα έφευγε την ίδια μέρα με τον Πάνου 5 μόλις χρόνια αργότερα!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    «Μεγάλη Παρασκευή»

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ