Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«La quete»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

8 Απριλίου του πολύ μακρινού 1929 γεννιέται ο Ζακ Ρομέν Ζορζ Μπρελ στο βόρειο τμήμα των Βρυξελλών, στη λεωφόρο των Διαμαντιών! Η παιδική μοναχικότητα και αδιαφορία απέναντι στο πλούσιο αστικό περιβάλλον θα έβρισκε "προσωρινό" ασφαλές καταφύγιο στις ιστορίες του Ιουλίου Βερν, του Σαιντ Εξυπερύ και του Τζακ Λόντον, ενώ κάποια χρόνια αργότερα στη μουσική και το τραγούδι, με μία ερμηνεία που ίσως δεν ξανανταμώσουμε ποτέ!

Ζακ Μπρελ! Ένας καλλιτέχνης που λάτρεψε τη σκηνή, ένας καλλιτέχνης λάτρεψε η σκηνή! Μηδένισε το κοντέρ της εξασφαλισμένης μεγαλοαστικής του ζωής και "σαλπάρισε" για το μεγάλο όνειρο, όπως κάποια χρόνια αργότερα άνοιξε πανιά και βρέθηκε στον επίγειο παράδεισο της Γαλλικής Πολυνησίας, εγκαταλείποντας το τραγούδι, γιατί δεν ανέχτηκε να χειροκροτείται από το κοινό, προτού βγει στη σκηνή! Δεν θέλησε να το εξαπατήσει!

Το τέλος του μεγαλειώδες και βαθειά ανθρώπινο, έτσι όπως ταιριάζει σε έναν ποιητή της ζωής! Προσφέρει στον συνάνθρωπο τις υπηρεσίες του- μα πάνω απ' όλα τη μεγαλοψυχία του- στο απομακρυσμένο νησί Hiva-Oa, λες και θέλει να γίνει συνέχεια των εικόνων του Γκογκέν!

Τραγούδι εβδομάδας το "La quete", (Η αναζήτηση), από το μιούζικαλ, "Μan of La Mancha". Άξιο αναφοράς στο σημείο αυτό ότι ο παμμέγιστος Μπρελ, προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου για τη Γαλλία (ήταν αμερικάνικο) ταξιδεύει στο Λος Άντζελες και περνάει οντισιόν (ακριβώς στο απόγειο της δόξας του)!

Οι αγγλικοί στίχοι είναι του Τζο Ντάριον, ενώ η απόδοση στα γαλλικά είναι του Μπρελ και η μουσική του Μιτς Λέι.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    «Το βαλς του Απρίλη»

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Bάλε κι άλλο πιάτο»

    Βίκυ Μοσχολιού

    Συνέχεια

    Χρόνια πολλά, μαμά…

    Συνέχεια

    «Μέρα Μαγιού»

    Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    Συνέχεια

    Xριστός Ανέστη!

    «Δω στα λιανοχορταρούδια»- Χρόνης Αηδονίδης

    Συνέχεια

    «Μαύρη παπαρούνα»

    Ιφιγένεια Κορολόγου

    Συνέχεια

    «Memory»

    Mιούζικαλ «Cats»

    Συνέχεια

    «Nα με θυμάσαι»

    Μελίνα Μερκούρη

    Συνέχεια

    «Φραγκοσυριανή»- «Έβαλε ο Θεός σημάδι»

    Μάρκος Βαμβακάρης- Νίκος Ξυλούρης

    Συνέχεια

    «Je suis malade»

    Dalida

    Συνέχεια

    «Ιδανικός κι ανάξιος εραστής»

    Kώστας Καράλης

    Συνέχεια