Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»

Γράφει η Μίνα Μαύρου
Ένα βαρύτιμο δώρο έχει στις αποσκευές της εδώ και λίγο καιρό η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, τον- για πρώτη φορά- ολοκληρωμένο δίσκο με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε συμφωνική επεξεργασία, ενώ θεωρεί ότι η συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και του Ζουλφί Λιβανελί στη νέα αυτή δουλειά είναι μια “ιερή σκυτάλη στη γενιά της” και νιώθει ευγνώμων γι' αυτή!
Στην πορεία της κουβέντας μας, αποδεικνύεται ότι η συμπαντική ενέργεια του Μίκη οδηγεί την ταλαντούχα ερμηνεύτρια και τον καθ' όλα άξιο μουσικολόγο-ενορχηστρωτή, Γιάννη Μπελώνη, σε ακόμα πιο μεγαλόπνοα σχέδια που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, γιατί όπως υπογραμμίζει η Χαρλαύτη: «… για εμένα ο κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένας κόσμος με αγώνες δίκαιους, ένας κόσμος με τους λαούς ενωμένους!».

Αγαπητή Μπέττυ, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί ο δίσκος «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη». Μιλάμε για τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τραγουδιών του μεγάλου μας συνθέτη με συμφωνικό ήχο! Πες μας πώς προέκυψε…

Σαν σενάριο ταινίας! Τραγουδώ από φοιτήτρια. Προς μεγάλη μου χαρά, κάποια στιγμή προσκλήθηκα απρόσμενα να συνεργαστώ με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Από την μέρα εκείνη και για τα επόμενα 4 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε ο δίσκος, τραγούδησα σε όλες τις συναυλίες της, μία προς μία. Πολλές φορές είχα σκεφτεί πόσο θα ήθελα να ηχογραφήσω και εγώ έναν δίσκο με έργα του, μα δεν τoλμούσα να το εκφράσω. Και να που σε μια πρόβα μας για την παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» που ανέβαινε τότε στο Θέατρο Μπάντμιντον, το πρότεινε ο ίδιος!

Πώς αισθάνθηκες;

Δεν πίστευα στα αυτιά μου και ξεκινήσαμε βεβαίως αμέσως δουλειά! Πρωτίστως αναζήτησα μέσα μου το τι μήνυμα ακριβώς θα ήθελα να δώσω μέσα από εναν τέτοιο δίσκο. Δεν ήθελα έναν δίσκο που απλά θα «έδειχνε» την φωνή μου και την ιδιαίτερη σχέση με το έργο του Θεοδωράκη. Έτσι το σχηματοποίησα και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά! Ένιωσα ότι εδώ που είμαστε, πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ είναι το μήνυμα για Ειρήνη, Ενότητα και Φιλία των λαών, που διέπει ολόκληρο το έργο του. Αυτό θέλησα να συμβολίζει και η δουλειά μου, o νέος αυτός δίσκος.

Ο Γιάννης Μπελώνης, βασικός συνεργάτης εξ' αρχής σε αυτό το ονειρικό, για εμένα, ταξίδι, ως πιανίστας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», συνεργάτης του συνθέτη, μουσικολόγος και ενορχηστρωτής, συνέλαβε την μεγαλειώδη συμφωνική και συνάμα τόσο «θεοδωρακική» απόδοση των τραγουδιών. Έχοντας σε κάθε βήμα στο πλευρό μας τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη και την μαγεία των πολύωρων συναντήσεών μας και, ενώ ήταν ήδη πέρα από κάθε φαντασία το σενάριο, βρέθηκε στον δρόμο του δίσκου η ΕΡΤ, η οποία εξέφρασε το πολύ τιμητικό, για εμένα, ενδιαφέρον, να συμμετάσχει και να ηχογραφηθεί ο δίσκος με τα Μουσικά της Σύνολα! Συμφωνική Oρχήστρα δηλαδή! Φτάνουμε λοιπόν σήμερα να κρατάμε στα χέρια μας την ελληνική εκδοχή του δίσκου. Πρόκειται για μια εμπειρία που θα χρειαζόμουν 1 Giga αρχείο word, φωτογραφιών και βίντεο, για να περιγράψω!

Επιπλέον, περιέχονται και 2 ανέκδοτα τραγούδια του Μίκη… Μεγάλη η ευθύνη για έναν καλλιτέχνη να ερμηνεύσει και να αποδώσει ανέκδοτο έργο του Θεοδωράκη. Χρειάστηκε να εξελίξεις το ύφος σου;

Είναι πράγματι μεγάλη η ευθύνη της πρώτης εκτέλεσης, αν αναλογιστεί κανείς τις φωνές που το έχουν κάνει έως τώρα… Χρειάστηκε να συγκεντρωθώ, να καταλάβω, να νιώσω τι διοχέτευε ο δημιουργός σε αυτά τα δύο ανέκδοτα τραγούδια που κλήθηκα να ερμηνεύσω πρώτη, (καθώς δεν υπήρχαν εκτελέσεις από τις μεγάλες φωνές του που πάντα ακούω).

Βεβαίως η καθοδήγηση του ίδιου του συνθέτη υπήρξε πολύτιμη! Τη στιγμή που άνοιγε διάπλατα τα χέρια του, καθώς με διηύθηνε στις πρόβες, εισέπραττα κύματα απροσμέτρητης συμπαντικής ενέργειας. Καθοριστική ήταν και η στήριξη του «Προέδρου» βεβαίως, Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο «Θέλω να τραγουδήσω».

Γενικά, η αποδοχή που εισπράξαμε τόσο εγώ όσο και ο Γιάννης Μπελώνης για την δουλειά που κάναμε με το ανέκδοτο υλικό, το οποίο μας έκαναν την τιμή να μας εμπιστευθούν σε πρώτη κυκλοφορία, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη στην πορεία μας.

Μαρία Φαραντούρη, Zulfu Livaneli, Γιώργος Περρής. Συμμετοχές ηχηρές και βαρύνουσες… Αλήθεια, ένιωσες ως οικοδέσποινα ή ως συγκάτοικός τους;

Νιώθω τυχερή πρώτα από όλα! Η εμπιστοσύνη της Μαρίας Φαραντούρη και του Zulfu Livaneli συμβολίζει για εμένα μια ιερή σκυτάλη, που είναι σαν να παραδίδουν στην γενιά μου!

Μεγάλη τιμή να βάλουν το όνομά μου πλάι στο δικό τους οι δυο εμβληματικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες που συνδέθηκαν με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη παγκοσμίως. Αισθάνθηκα για άλλη μια φορά τι θα πει «μεγάλος καλλιτέχνης», με τον τρόπο που εργάζονται και συνεργάζονται, ειδικά με μια νέα φωνή, που απέχει πολύ από τα δεδομένα της καριέρας τους.

Ο Γιώργος Περρής είναι μια συμμετοχή που χάρισε μια διαφορετική διάσταση στον δίσκο, με την φρέσκια προσέγγισή του και τα χαρακτηριστικά μιας εξωστρεφούς καλλιτεχνικής προσωπικότητας, νεαρής μεν αλλά με πλούσια εμπειρία εμφανίσεων στο εξωτερικό.

Φωτό: Γιώργος Τζιτζίκος
Φωτό: Γιώργος Τζιτζίκος

Θέλω να σταθώ σε εκείνη την Τετάρτη, την ημέρα που έγινε η επίσημη παρουσίαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Έχω να θυμάμαι ένα διάχυτο αίσθημα χαράς και ικανοποίησης από τον κόσμο της ΕΡΤ, για την ολοκλήρωση μιας συλλογικής δουλειάς … τι έχει μείνει χαραγμένο στη δική σου μνήμη;

Έγινε κάτι πολύ μεγαλύτερο μάλλον από έναν δίσκο και εμείς αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε στην πορεία. Έτσι κι αλλιώς ο αρχικός στόχος ήταν ένας καλλιτεχνικά άρτιος δίσκος με συμβολισμό, με μήνυμα: ένα μήνυμα Ειρήνης και Φιλίας των λαών! Εξ' ου και οι επιλογές του περιεχομένου του.

Εκείνη η ημέρα όμως στο Ραδιομέγαρο επισφράγιζε και κάτι επιπλέον: μια προσπάθεια συλλογική, μαραθώνια και διόλου εύκολη, που όμως πέτυχε.

Τι εννοείς;

Από τις πρώτες στιγμές της προετοιμασίας του δίσκου, οπότε και ξεκινήσαμε τρεις : ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μπελώνης και εγώ, ως εκείνη τη στιγμή που ο Χρήστος Λεοντής (εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ) προλόγιζε τον νέο δίσκο, ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Αναστάσιος Συμεωνίδης, μιλούσε στο πάνελ για το όραμα που πέτυχε, οι «αφανείς ήρωες» ηχολήπτες της ΕΡΤ, Κωστής Γιαννακόπουλος και Νίκος Θεοδωρακόπουλος, καμάρωναν το αποτέλεσμα ενός πραγματικού αγώνα που έδωσαν, με τον κόσμο να καλεί στα τηλέφωνα του Ραδιομεγάρου, για να εξασφαλίσει μια θέση στο ακροατήριο, είχε γίνει ένα μικρό θαύμα! Και το θαύμα ήταν ότι η δουλειά κατάφερε από δική μας να γίνει και δική τους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μας ενώνει! Είναι κάτι που το εισπράττω έντονα, ιδιαιτέρως στις συναυλίες του εξωτερικού. Δεν θα ξεχάσω την ημέρα στην ΕΡΤ που μέσα από το κοινό με πλησίασε ένα κοριτσάκι τάξης Δημοτικού με τη μαμά του! Μου εκμυστηρεύτηκαν ότι είχαν κάνει «κοπάνα» από το σχολείο, για να έρθουν στην παρουσίαση. Το ωραιότερο δε είναι πως, όταν το ομολόγησαν στην δασκάλα, εκείνη συναίνεσε και τους το επέτρεψε με ενθουσιασμό!

Με τον δίσκο αυτό θεωρείς ότι επισφραγίστηκε η θεοδωρακική συνεργασία ή τελικά είναι μέρος της διαδρομής;

Τον Μίκη Θεοδωράκη τον κουβαλά κάθε Έλληνας μέσα του. Πόσο μάλλον αν είσαι ένας καλλιτέχνης, που έχεις την πελώρια τύχη να συνεργαστείς μαζί του. Μικρή σημασία έχει αν θα συνεχιστεί «επισήμως» μια συνεργασία ή όχι. Σίγουρα θα συνεχιστούν οι εμφανίσεις στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας έργα του. Επιπλέον, έχοντας στα χέρια έναν δίσκο σαν αυτόν, ο οποίος συγκεντρώνει τόσες συγκυρίες, αλλά και βιώματα ανεξίτηλα όσο και πολύτιμα πλάι του, η «συμπόρευση» είναι δεδομένη, όπως και αν αυτή εξελίσσεται. Άλλωστε είναι συνειδητή επιλογή.

Πολλές φορές, όταν νέοι ερμηνευτές επιμένουν σε συγκεκριμένο ρεπερτόριο, θεωρούμε ότι εγκλωβίζονται και αργότερα αυτό αποβαίνει εις βάρος τους, καθώς δεν μπορούν εύκολα να αποδεσμευθούν από αυτό. Γιατί στη δική σου περίπτωση νομίζω ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο;

Τραγουδώ πάντα ό,τι αφορά στην ψυχή μου! Θεοδωράκης, Mozart, Bach, Τσιτσάνης ή Queen, όταν με κατακτούν, τους αφοσιώνομαι το ίδιο! Δεν επεδίωξα ποτέ να εστιάσω κάπου, ώστε να έχω αυτό που λένε «ένα στίγμα». Δεν με ενδιαφέρει...

Η μουσική του Θεοδωράκη βέβαια με συγκλόνιζε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να με γνωρίζει από την ειδική, ομολογουμένως, σχέση μου με το έργο του, αλλά τραγουδούσα και τραγουδώ αρκετά ετερόκλιτες και πάντα δελεαστικές για εμένα δημιουργίες.

Το “Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο” του Bach με ανατριχιάζει το ίδιο με ένα “Kλέφτικο” της Πελοποννήσου. Στην Νέα Υόρκη έχω ερμηνεύσει από Whitney Huston μέχρι παραδοσιακό λιβανέζικο ύμνο. Φαντάζομαι ότι ίσως και να περνά αυτό με κάποιο ανεξήγητο τρόπο στο τραγούδι μου. Άλλωστε, αυτό που είμαστε και αυτό που κουβαλάμε στην ψυχή μας δύσκολα κρύβεται από το κοινό. Οπότε χαίρομαι που το εισπράττεις έτσι, Μίνα Μαύρου!

Έχεις την τύχη της προσωπικής επαφής και διδαχής από τον Μίκη Θεοδωράκη, όμως έχεις την ατυχία της μη παρουσίας του στο πόντιουμ, την ώρα που ερμηνεύεις το έργο του… Το έχεις κουβεντιάσει αυτό με τον εαυτό σου; Πώς γεφυρώνεται ένα τέτοιο χάσμα;

Δεν πρόλαβα να αισθανθώ τέτοιο χάσμα. Πρώτον, γιατί το βλέμμα του από τον θώκο του Ηρωδείου, όταν πρωτοανέβηκα στη σκηνή με την Ορχήστρα του και αργότερα τα λόγια του, με αποζημίωσαν.

Και δεύτερον, γιατί μέσα από τις πρόβες για την παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», αλλά κυρίως μέσα από τις πολύωρες συναντήσεις και πρόβες για τον νέο δίσκο, έζησα τον Μίκη να με διευθύνει και μάλιστα, εν μέσω πολύωρων αφηγήσεων, ανεκτίμητων για εμένα! Αν το σκεφτείς δηλαδή, καταγράφω ήδη πολύ περισσότερες ώρες μαζί του από πολλούς παλαιότερους ερμηνευτές, που κατά καιρούς πέρασαν από την Ορχήστρα του, σε καιρό που ο ίδιος την διηύθυνε και είμαι ευγνώμων για αυτό!

Με έναν θεοδωρακικό δίσκο υπό μάλης, αν μη τι άλλο, έχεις βάλει τον πήχη ψηλά! Έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι για τη συνέχεια ή ακόμη;

Θα ακολουθήσω το γνωστό σύστημα: ερμηνεύω ό,τι με εκφράζει! Ό,τι με συνεπάρει στον δρόμο της προσωπικής έκφρασης, της αναζήτησης στον γαλαξία της τέχνης και του πειραματισμού,- γιατί όχι;-, είμαι εδώ, για να το ζήσω! Για να πω την αλήθεια, ετοιμάζονται ήδη κάποιες δουλειές και υπάρχει και αρκετό υλικό με προοπτική στο συρτάρι. Και βέβαια ετοιμάζεται και η κυκλοφορία της διεθνούς εκδοχής του νέου δίσκου!

Λέμε πάντα ότι τα έργα των μεγάλων δημιουργών είναι διαχρονικά. Ο Θεοδωράκης ανήκει αναμφίβολα σε αυτή την κατηγορία. Πώς θεωρείς το περιεχόμενο αυτού του δίσκου αγγίζει τη νέα γενιά;

Το έργο του Θεοδωράκη ήρθε σίγουρα, για να μείνει. Με τον δίσκο αυτόν ή χωρίς. Αυτό είναι αναμφισβήτητο πια, δεδομένου του παγκόσμιου ταξιδιού που ήδη έχει κάνει, δια μέσου τόσων δεκαετιών… Σίγουρα χαίρομαι, γιατί ο νέος δίσκος έχει έναν ήχο σύγχρονο, παρότι συμφωνικό και μια ισορροπημένη πρωτοπορία που κατέκτησε ο Γιάννης Μπελώνης, ως βαθύς γνώστης του έργου του συνθέτη και των μηνυμάτων του.

Εσύ σαν ενδιάμεσος κρίκος πώς λειτουργείς, ώστε η έμπνευση του Μίκη να περάσει άμεσα στους νέους ανθρώπους;

Για τον δικό μου ρόλο, αν υπάρχει και συμβάλλει στην μεταλαμπάδευση του έργου του Θεοδωράκη, δύσκολο να μιλήσω εγώ, καθώς το έργο του το κουβαλούσα ως κυτταρική μνήμη πολύ πριν το επιλέξω συνειδητά και γιατί, όταν τραγουδώ Θεοδωράκη, δεν σκέφτομαι, μόνο νιώθω...

Και αφού εξαντλήσαμε τα πάντα για τον δίσκο… ανθρώπινη περιέργεια… Είθισται εμείς οι απ' έξω – που τις περισσότερες φορές θεωρούμε ότι όλα τα γνωρίζουμε-να έχουμε την αίσθηση της περισχοίνισης μνημείου για τις μεγάλες προσωπικότητες… Μέχρι ποιο βαθμό ισχύει αυτό για τον οικουμενικό Θεοδωράκη;

Από την ώρα που δέχτηκα εκείνο το τηλεφώνημα, για να πάω στο σπίτι του, ως τώρα, ζω κάθε στιγμή σαν να είμαι δύο άνθρωποι:

Ένας που δεν τον γνώρισε ποτέ από κοντά, αλλά λούζεται το φως του έργου και της στάσης ζωής του και ένας που βρέθηκε πλάι του και έχει ζήσει όλες αυτές τις πολύτιμες στιγμές. Κι αυτό στην προσπάθεια να συνειδητοποιήσω καλύτερα καθετί που έχω ζήσει κοντά του.

Από την πρώτη φορά που στάθηκα εμπρός του με δέος ως τότε που πρωτοτραγούδησα στο Ηρώδειο και βρισκόταν στην πρώτη θέση, από τις ατελείωτες ώρες κατά την προετοιμασία του δίσκου ως τις αναμνήσεις που έχω από παιδί, να με συνεπαίρνει η μουσική του. Νιώθω πως ναι, είναι μια συμπαντική προσωπικότητα που την ίδια στιγμή καταφέρνει να είναι Άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Αποπνέει μια μαγική ισορροπία!

Κάποιες προσχεδιασμένες εμφανίσεις μέσα στο 2018 που θα ήθελες να μας αποκαλύψεις;

Έπονται συναυλίες στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Το βασικό είναι η κεντρική συναυλία- ευχή που ετοιμάζεται για την παρουσίαση της δουλειάς που θα δώσουμε με τον Γιάννη Μπελώνη, συνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας. Εκεί πια θα πραγματωθεί η ολοκλήρωση της σύλληψης του νέου CD, «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη». Γιατί αυτός είναι για εμένα ο κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη. Ένας κόσμος με αγώνες δίκαιους, ένας κόσμος με τους λαούς ενωμένους!

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που διαβάζω στην πρώτη σελίδα του δίσκου: «Το ηχογράφημα αυτό, καθώς και η διεθνής εκδοχή του, η οποία θα ακολουθήσει, εμπεριέχει για εμάς συμβολισμούς πλείστους. Κυρίως επιθυμούμε να αποπνέει το μήνυμα Ειρήνης, Ενότητας και Φιλίας των Λαών, το οποίο διαπερνά απ' άκρη σ' άκρη το έργο του οικουμενικού μας Μίκη Θεοδωράκη»;

Ναι, αυτή ήταν η ιδέα. Την κουβέντιασα με τον Μπελώνη και την ενστερνίστηκε, την έκανε δική του. Μήνυσα στον Μίκη Θεοδωράκη για αυτό που ο ίδιος μου ενέπνευσε και έλαβα την πολυπόθητη απάντηση όπου μεταξύ άλλων έγραφε: «…Φαίνεται ότι η ύπνωση που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '80, τερματίζει τις άθλιες μέρες της και ένα δροσερό αεράκι δύναμης αρχίζει να κατακτά εσάς τους νεότερους. Συμφωνώ και σε συγχαίρω για τα ωραία σου σχέδια...» ( Σου εύχομαι καλή δύναμη. Με αγάπη. Μίκης Θεοδωράκης) Και τότε άρχισε το ταξίδι…

Φαντάσου μας μετά από 2 χρόνια να ξαναπίνουμε τον καφέ μας στο ίδιο σημείο. Πες μου 2 στόχους σου που θέλεις να έχεις πραγματοποιήσει μέχρι τότε…

Να καταφέρω να ταξιδέψω το μήνυμα Ειρήνης μέσα από τον δίσκο μου και το έργο του Μίκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα που το ξαναχρειάζεται τόσο…

Να έχω γυρίσει όλα τα νησιά που αναφέρονται στο «Άξιον Εστί» του Ελύτη τουλάχιστον από 3 φορές!

Κάθε επιθυμία σου ευχή μου! Καλή δύναμη για τη συνέχεια…

Ευχαριστώ πολύ!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Φωτό: Γιώργος Τζιτζίκος
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μπέττυ Χαρλαύτη: «Ειρήνη και Ενότητα των λαών, το μήνυμα του Μίκη στο νέο μου δίσκο»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η Πένυ Ξενάκη #μένει σπίτι#, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να βγούμε νικητές

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Η Πένυ Ξενάκη είναι μια ερμηνεύτρια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις!...

    Συνέχεια

    O Κώστας Λειβαδάς #μένει σπίτι# και συνιστά να κρατήσουμε ζωντανά τη φλόγα και το πείσμα!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το ότι ο Κώστας Λειβαδάς κάθεται καθημερινά στο πιάνο του και συνθέτει με...

    Συνέχεια

    Ο Παναγιώτης Φύτρας #μένει σπίτι# και... επαναπροσδιορίζει τα τετραγωνικά που ζει επί της ουσίας

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φύτρας, ραδιοφωνικός παραγωγός και προϊστάμενος...

    Συνέχεια

    Ο Παντελής Ντζιάλας #μένει σπίτι#, γιατί: «Oι δυσκολίες ποτέ δεν σταματούν τα όνειρα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το "Μαρόκο", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Αλεξίου #μένει σπίτι#, γιατί «η υπευθυνότητα θα μας κάνει δυνατότερους την επόμενη μέρα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αλεξίου, γνωστός για την αστείρευτη μουσική του γνώση...

    Συνέχεια

    Χρυσούλα Kεχαγιόγλου: «Ο σεβασμός, οι ξεκάθαροι ρόλοι και η εμπιστοσύνη έχουν κρατήσει δεμένο το σχήμα Chrysoula K. & Púrpura»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Club, την Τετάρτη...

    Συνέχεια

    Άννα Ψαρρά:«Τα τραγούδια της παράστασης τα αισθάνομαι σαν προέκταση του ρόλου μου»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου "Όρκος στο παρόν" ονομάζεται η θεατρική παράσταση, που φέρει την...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Kάσσαρης: «Ο Έλληνας έχει στο DNA του το τραγούδι»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τον ερμηνευτή, συγγραφέα και τραγουδοποιό Δημήτρη Κάσσαρη έχουμε πολλές...

    Συνέχεια

    Ζαχαρίας Καρούνης: «Επιλέγω πάντα να πειραματίζομαι, μόνο έτσι νιώθω πως εξελίσσομαι»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Τον συναντάς πίσω από το...

    Συνέχεια

    Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Πατημασιές στο χιόνι» έχει...

    Συνέχεια