Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Πατημασιές στο χιόνι» έχει τίτλο η νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Γιώργου Χατζηπιερή που, μετά τον πολύ επιτυχημένο «Τεμπέλη Δράκο», έρχεται αυτά τα Χριστούγεννα, για να σιγοτραγουδηθεί από μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά! Σαββόπουλος, Αρβανιτάκη, Παπάζογλου, Ρίζος, Λεγάκη, Κούμαρης χαρίζουν φωνή στους πασπαλισμένους με χιόνι ήρωες και η αντίστροφη μέτρηση για το χριστουγεννιάτικο όνειρό του καθενός μας έχει ξεκινήσει...

Κύριε Χατζηπιερή, στα χέρια μου κρατώ ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο εξώφυλλο cd, που αναβλύζει ζεστασιά παιδικών χρόνων. Πρώτη μου σκέψη ήταν να το στολίσω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας… Πού να το τοποθετήσω… Στην κορυφή, στο κέντρο ή δίπλα στη φάτνη;

Στολίσαμε χτες το δέντρο μας, ένα κυπαρίσσι, που μας έφερε από το χωράφι του ο κ. Νίκος. Στο τέλος είχα κι εγώ την ίδια παρόρμηση. Το ακούμπησα στη βάση του δέντρου δίπλα από τη φάτνη και ήταν μια χαρά. Οπότε κάπου εκεί να το βάλετε κι εσείς. Έτσι απλά και ήσυχα.

Πάμε όμως και στο περιεχόμενο: «Πατημασιές στο χιόνι»!… 6 τραγούδια για τα Χριστούγεννα, 6 τραγούδια που έχουν αντικρίσει τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που γελά, ονειρεύεται και πάνω απ' όλα νιώθει… Ας μιλήσουμε λίγο για το πώς γεννήθηκε αυτή η δουλειά.

Τα Χριστούγεννα ήταν πάντα για 'μένα μια ξεχωριστή γιορτή. Με συγκινούσε και με συγκινεί το θεολογικό νόημα της γέννησης του Χριστού. Παράλληλα όλο το παραμύθι και η ατμόσφαιρα που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό το γεγονός με συνεπαίρνει και με γοητεύει. Έτσι, όταν μου πρότειναν πριν από 2 χρόνια από το «Ελληνικό Σχέδιο» να συνθέσω 3 τραγούδια – κάλαντα για τα Χριστούγεννα για μια παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, δέχτηκα με χαρά. Μου άρεσε η διαδικασία τόσο πολύ, που τη συνέχισα μέχρι που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος των 6 τραγουδιών.

Οι συντελεστές ένας κι ένας: Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος, Κορίνα Λεγάκη, Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους, όταν τους προτείνατε να συμμετάσχουν στις «Πατημασιές στο χιόνι»;

Να διευκρινίσουμε κατ' αρχάς ότι το τραγούδι του Σαββόπουλου είναι από πιο παλιό δίσκο του "Τεμπέλη Δράκου" και το προσθέσαμε, αφού ταιριάζει με το πνεύμα αυτής της δουλειάς.

Οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Παπάζογλου και Απόστολος Ρίζος έχουν συμμετάσχει φιλικά σε όλες τις δισκογραφικές δουλειές του "Τεμπέλη Δράκου", είναι δηλαδή κάτι σαν μόνιμα μέλη της ομάδας και περίπου το περιμένουν ή και … απαιτούν ότι θα τους φωνάξω σε κάθε νέα μου δουλειά.

Τον Μάρκο Κούμαρη τον έψαξα και τον βρήκα μέσα από κοινούς γνωστούς. Του πρότεινα το τραγούδι και δέχτηκε αμέσως να το πει. Η όλη του δε παρουσία και ερμηνεία ήταν ενθουσιώδης, γεμάτη θετικότητα αλλά και επαγγελματισμό. Την Κορίνα Λεγάκη μού τη συνέστησε ο Θωμάς Κοντογεώργης, εξαιρετικός μουσικός – πιανίστας, πολύ καλός φίλος και ο διευθύνων τη χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία μας και η ερμηνεία των χιονονιφάδων ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.

Η διανομή των κομματιών και – γιατί όχι;- των ρόλων έγινε από τους ίδιους ή ήταν ανάθεση δική σας;

Αυτό γίνεται πάντα με συγκεκριμένη διαδικασία. Ολοκληρώνεται το τραγούδι και μετά ακολουθούν αρκετές ακροάσεις, μέχρι που το ίδιο το τραγούδι να μου πει ποιον θέλει για ερμηνευτή.

Πού μπορούμε να βρούμε το cd;

Υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή σε όλες τις πλατφόρμες (Spotify, Itunes YouTube …) και σε CD σε όλα τα καταστήματα Public.

Αν βάλω στη σειρά τα τραγούδια με τα μουσικά θέματά τους, μού είναι εύκολο σαν εικόνα όλο αυτό να το φανταστώ ανεβασμένο στο θέατρο… Με βρίσκετε υπερβολική;

Καθόλου! Πάντα προσπαθώ να περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα. Ίσως σε κάποια στιγμή στο μέλλον να αποτολμήσουμε μια θεατρικοποίηση. Προς το παρόν μπορείτε να παρακολουθήσετε το φιλμάκι animation που φτιάξαμε για το "Δέντρο των Χριστουγέννων" στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=POCrExbUh7I&t=14s

Στο Cd μετατρέψατε τους ερμηνευτές σε βοσκό, χριστουγεννιάτικο δέντρο, πατημασιές στο χιόνι, χιονονιφάδες, καινούργιο χρόνο και Φώτα… Στον εαυτό σας τι ρόλο θα δίνατε;

Ξυλοκόπος σε μια καλύβα στο δάσος που την παραμονή των Χριστουγέννων χτυπάει το τζάμι μια τραυματισμένη αρκούδα. Τη βάζω δίπλα στο τζάκι και της δένω την πληγή, της φτιάχνω σούπα να φάει και της στρώνω να ξαπλώσει. Το τέλος της ιστορίας μπορεί να είναι ότι μεταμορφώνεται σε πριγκίπισσα ή ότι με οδηγεί στη σπηλιά της που είναι γεμάτη θησαυρούς ή ότι το πρωί έρχονται 3 μικρά αρκουδάκια και περνάμε όλοι μαζί τα καλύτερα Χριστούγεννα.

Μεγαλώνοντας, κάποιες φορές, όταν επαναπροσεγγίζουμε γεγονότα, το κάνουμε ή για να εξαγνίσουμε τη σκοτεινιά ή για να ξαναζήσουμε το φως της χαράς που έφυγε… Στην προκειμένη περίπτωση, εσείς τι κάνετε;

Έμαθα να μη νοσταλγώ. Η ζωή μπορεί να σου προσφέρει τόσα καινούργια αυθεντικά συναισθήματα και εμπειρίες. Φτάνει να ασκηθείς στο να ζεις το παρόν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έκανα βουτιά βαθειά εντός μου, για να αποκωδικοποιήσω την πηγή των συναισθημάτων μου και να τα ανασυνθέσω με στίχους και μουσική.

Ποια είναι η δική σας ευχή για τα φετινά Χριστούγεννα;

Υγεία πάνω απ' όλα και κάθε άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα να ζει στον τόπο του σε αρμονία με τα εντός του και τα γύρω του.

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»
  Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»
  Γιώργος Χατζηπιερής:«Πάντα περιγράφω ζωντανά τις ιστορίες μου, για να υπάρχει αμεσότητα»
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Ζαχαρίας Καρούνης: «Επιλέγω πάντα να πειραματίζομαι, μόνο έτσι νιώθω πως εξελίσσομαι»

  Γράφει η Ιλένια Χρίστου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Τον συναντάς πίσω από το...

  Συνέχεια

  Μανόλης Ανδρουλιδάκης: «Για να ερμηνεύσω τους μεγάλους δημιουργούς, συνδυάζω τον παιδιόθεν θαυμαστή με τον επαγγελματία μουσικό»

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, πολυπράγμων κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής...

  Συνέχεια

  Aπόστολος Σιδέρης: «Η ομορφιά της μουσικής είναι η ικανότητά της να αλλάζει, όπως οι άνθρωποι από την επαφή τους με διαφορετικές κουλτούρες»

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Μια ματιά στο βιογραφικό του μπασίστα και συνθέτη Απόστολου Σιδέρη ...

  Συνέχεια

  Γιάννης Mπελώνης: «Κάνω μία νέα πρόταση, η οποία ευελπιστώ να έχει αποδέκτες»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Βαμβακάρης, Παπαϊωάννου, Σκαρβέλης,...

  Συνέχεια

  Οι δεξιοτέχνες μουσικοί Σοφία Λαμπροπούλου και Βασίλης Κετεντζόγλου συνομιλούν με την Αρετή Κοκκίνου

  Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Οι μουσικοί με τους οποίους συνομίλησα στη συγκεκριμένη περίσταση ανήκουν σίγουρα στην αφρόκρεμα...

  Συνέχεια

  Κωνσταντίνα Πάλλα: «Κάθε τραγούδι που ερμηνεύω, το ζω»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Την Κυριακή 12 Μαϊου η τραγουδοποιός Κωνσταντίνα Πάλλα θα εμφανιστεί στη...

  Συνέχεια

  Γιώργος Λιάρος: «Η ταυτότητα και η δύναμη μιας κοινωνίας κρύβονται στον παραδοσιακό χορό»

  Γράφει η Λένα Λουλούδη «…Εάν δούμε την παράδοση μόνο σαν μουσειακό είδος, μένει να μπούμε σε...

  Συνέχεια

  Αργυρώ Καπαρού: «Το βαθύ μου όνειρο είναι να καταφέρω να αφήσω ένα αποτύπωμα για τους επόμενους»

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" ετοιμάζεται να ανέβει...

  Συνέχεια

  Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»

  Γράφει η Ιλένια Χρίστου «...Το βίωμα δύο εκ των πιο ισχυρών ανθρωπίνων συναισθημάτων, εκείνων του...

  Συνέχεια