Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

«...Το βίωμα δύο εκ των πιο ισχυρών ανθρωπίνων συναισθημάτων, εκείνων του ανεκπλήρωτου έρωτα και του επικείμενου θανάτου, που αποτελούν κυρίαρχο μέρος της θεματολογίας του δίσκου, ... έγινε μοίρασμα, μια ιδιότυπη γλώσσα επικοινωνίας, μέσω της μουσικής και του λόγου...» επισημαίνει ο Βασίλης Φλώρος, ένας από τους ταλαντούχους εκπροσώπους της νέας γενιάς τραγουδοποιών, περιγράφοντας το νέο του album «'ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων».

Έχοντας μόλις επιστρέψει από μια επιτυχημένη περιοδεία, καθώς αποφάσισε να παρουσιάσει την καινούργια δισκογραφική του δουλειά πρώτα στην επαρχία, ετοιμάζεται για την επίσημη παρουσίαση και στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου, στο θέατρο ΠΚ.

Βασίλη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε, παρουσιάζοντάς μας την καινούρια δισκογραφική σου δουλειά.

Καταρχάς, μαζί με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία, να ευχηθώ μια όμορφη και δημιουργική Άνοιξη.

Επίσης...

Το «'ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων», αποτελεί το τρίτο δισκογραφικό μου πόνημα. Το υλικό ξεκίνησε να δουλεύεται πριν από περίπου 2 χρόνια και πήρε την τελική του μορφή, ως προς την επιλογή των κομματιών και τον χαρακτήρα της θεματολογίας του, τον Σεπτέμβρη του 2017, όταν και ξεκίνησε η ηχογράφησή του στο Στούντιο "Συν Ένα" στην Αθήνα.

Σε αυτό έχω την χαρά να συμμετέχουν ερμηνευτικά η Μαρία Ευλαβή, ο Δημήτρης Μυστακίδης και στην αφήγηση ο Μανόλης Μπαρδάνης. Είμαι παραπάνω από ευγνώμων σε όλους τους εξαιρετικούς μουσικούς και συνεργάτες, για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές μου προσδοκίες, μιας και το βίωμα δύο εκ των πιο ισχυρών ανθρωπίνων συναισθημάτων, εκείνων του ανεκπλήρωτου έρωτα και του επικείμενου θανάτου, που αποτελούν κυρίαρχο μέρος της θεματολογίας του δίσκου και που χτύπησαν πρόσφατα και τη δική μου πόρτα, έγινε μοίρασμα, μια ιδιότυπη γλώσσα επικοινωνίας, μέσω της μουσικής και του λόγου.

Στα τραγούδια σου ακροβατείς πάντα ανάμεσα στο λόγιο και στο λαϊκό στοιχείο. Πώς καταφέρνεις να ισορροπήσεις και τι είναι αυτό που σε έλκει στο πάντρεμα αυτό;

Η συνύπαρξη των δύο αυτών στοιχείων, του λόγιου και του λαϊκού, εκτός από χαρακτηριστικό της γραφής, είναι και στοιχείο του ίδιου του χαρακτήρα μου. Είναι ο τρόπος έκφρασής μου, ο αισθητικός μου αστρολάβος, με τον οποίο έχω επιλέξει να χαράσσω πορεία. Φιλοσοφία ζωής.

Αφετηρία της, το ρίγος που προκαλεί η κινητήριος δύναμη των λαϊκών πηγών, ο πολιτιστικός πλούτος που φέρνει η προφορική και η γραπτή λαϊκή παράδοση, μέσα στα οποία φωλιάζουν η μαγεία και η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας. Είναι το πρώτο ανεπαίσθητο δημιουργικό τσίγκλισμα, που με ξανακάνει παιδί, έτοιμο να αρχίσει το παιχνίδι των λέξεων και των μουσικών φθόγγων, που γίνονται ρυθμικό και ηχητικό παραμύθι.

Η γέννα είναι ο συνδετικός κρίκος, ανάμεσα στα ερεθίσματα, που έχουν άμεση σχέση με το λαϊκό και στην εξιδανίκευση των εννοιών, τα όνειρα, που σχετίζονται με το λόγιο στοιχείο. Και σ' αυτό το μπαλάντσο δεν χωρά αυτολογοκρισία.

Στο album περιλαμβάνονται δύο ποιήματα ... ένα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ένα του Ινδού ποιητή και φιλοσόφου Rabindranath Tagore. Ποια η σχέση σου με την ποίηση;

Η πηγή των πηγών, η μήτρα του ρυθμού και της αρμονίας, ο σπόρος της δημιουργίας είναι ο ποιητικός Λόγος. Η ποιητική ενυπάρχει στον τρόπο ζωής, ως στοιχείο πολιτισμού. Αυτό την κάνει μια τέχνη λαϊκή, απλή και όχι απλοϊκή. Που πηγάζει από τον άνθρωπο και αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς επίσης και τη δράση του. Στον τρόπο που ο άνθρωπος προσεγγίζει ερμηνευτικά κάθε υλική ή άυλη έννοια. Είναι η αρχική εσωτερική παρόρμηση για ερμηνεία του κοσμικού μυστηρίου, η απορία μπροστά στο δέος του απροσδιόριστου, που γίνεται αυθαιρεσία σε καθετί απόλυτο και αμφισβήτηση σε καθετί απολυταρχικό. Εκκολαπτήριο κοινωνικών αγώνων. Διότι ο ποιητής δεν δείχνει τον λόφο, αλλά πίσω από αυτόν.

Στιχουργός, συνθέτης ή ερμηνευτής; Ποια ιδιότητα από τις τρεις θεωρείς ότι σε εκφράζει περισσότερο;

Και τα τρία αποτελούν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Τα γεννά η ανάγκη της δημιουργίας και του μοιράσματός της. Σε ό,τι με αφορά, ο δημιουργικός πόνος και ακολούθως η γέννα της μουσικής και του λόγου είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά συναισθηματικά μου βιώματα. Μικρές προσωπικές επαναστάσεις κάθε φορά, μια ψευδαίσθηση αφθαρσίας, εξέλιξης και τελειότητος, απόρροια της αυθαιρεσίας πάνω στην τέχνη.

Είσαι και μαθηματικός ... Πού συναντώνται κατά τη γνώμη σου τα μαθηματικά και η μουσική;

Πέρα από το στενά φορμαλιστικό πλαίσιο συνάντησής τους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της θεωρίας του μονόχορδου του Πυθαγόρα ή σε εκείνη της ανώτερης θεωρίας των συχνοτήτων, τα μαθηματικά και η μουσική έχουν τομή τον Λόγο. Τη γενεσιουργό αιτία, τις λαογραφικές πηγές, τη μαθηματική αναλογία. Η μουσική είναι γλώσσα μαθηματική. Κι ο ρυθμός γεννά τον ήχο.

Και η μουσική με τη ζωγραφική ...; Πώς αποφάσισες να συνεργαστείς με τον εικαστικό Λάκη Μουρατίδη και το έργο του να κοσμήσει το εξώφυλλο του cd σου;

Αφορμή της συνάντησής μας με τον ξεχωριστό ζωγράφο, εικαστικό και πλέον φίλο Λάκη Μουρατίδη, στάθηκε μια ζωντανή εμφάνιση στον Βόλο τον Μάρτιο του 2018. Μετά το πέρας της συναυλίας, είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να μου προτείνει ευγενικά να φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο του δίσκου.

Η χαρακτηριστική αποφασιστικότητα του τρόπου του με έκανε να παρατείνω τη διαμονή μου στην πόλη του Βόλου για λίγες μέρες. Βρεθήκαμε στο ατελιέ του, το δημιουργικό του ασκητήριο, όπου συνεργαστήκαμε άδολα και ουσιαστικά, πράγμα σπάνιο στη δουλειά μας, όπου η ματαιοδοξία και ο εγωκεντρισμός των ανθρώπων δεν ευνοούν συχνά ουσιαστικές συμπράξεις. Λίγο καιρό αργότερα, φαντάζεστε την έκπληξή μου στο αντίκρισμα του προσχεδίου του πίνακα, που εν συνεχεία έγινε αυτό το ξεχωριστό εξώφυλλο. Η ζωγραφική του ήταν η παραστατική μορφή, όσων φώλιαζαν στα βάθη της ψυχής μου. Ευγνώμων στον Λάκη που τη διάβασε!

Πώς ενώθηκαν οι δρόμοι σας με την Βορειοελλαδίτισσα ερμηνεύτρια Μαρία Ευλαβή;

Η μοίρα, που ορίζει σχεδόν τα πάντα, όχι πάντως ερήμην της ανθρώπινης δράσης, θυμίζει το μεγαλείο του τυχαίου, που μπορεί να γίνει η πιο κατάλληλη αφορμή, η ικανή σπίθα να αλλάξει όλον τον κόσμο σε μία χρονική στιγμή. Κάποια κομμάτια του δίσκου ζητούσαν το φέρον μέσο, τη γυναικεία φωνή που θα τα ερμηνεύσει και θα τα αναδείξει. Αυτή την βρήκαν, μέσω μιας κοινής φίλης, τυχαία ένα βράδυ του περασμένου Μάη στην πόλη της Καβάλας στο πρόσωπο και τη φωνή της Μαρίας Ευλαβή, με το ξεχωριστό χρωματικό της ιδίωμα. Η κοινή αντίληψη περί τρόπου και αισθητικής ένωσαν, εκτός από δισκογραφικά και συναυλιακά, τους δρόμους μας. Κι είμαι χαρούμενος γι' αυτό.

Έχεις δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σου ότι το αντάμωμά σου με τον Γιώργο Νταλάρα ήταν ό,τι πιο σημαντικό είχε συμβεί στην πορεία σου. Να υποθέσω ότι στάθηκε γενναιόδωρος μαζί σου;

Σαφώς, η συνάντησή μου με τον κύριο Γιώργο Νταλάρα και η καθ' όλα άδολη, ουσιαστική, ανθρώπινη και δημιουργική σύμπραξη μαζί του, ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα, μια προίκα ανεκτίμητη που κουβαλώ και θα κουβαλώ στην μετέπειτα πορεία μου. Ως μουσικός και ερμηνευτής υπήρξε δάσκαλος, ως άνθρωπος έγινε φίλος. Πράγμα σπάνιο στο χώρο μας, μιας και η εκτίμηση και ο σεβασμός δεν απονέμονται, αλλά κατακτώνται. Κι όπως όλοι οι φίλοι, μπορεί να έχουμε τις επί μέρους διαφωνίες μας, ακόμη και διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες και επιλογές, αυτά αποτελούν ταυτόχρονα όμως και την επισφράγιση της υγιούς και καθαρής σχέσης μας.

Έχεις να θυμάσαι κάποια άλλη σημαντική συνεργασία που σου άφησε θετικό πρόσημο;

Η σύμπραξη με δημιουργικούς ανθρώπους – φορείς ενός ξεχωριστού αισθητικού Σύμπαντος κάθε φορά, μόνο θετικό πρόσημο έχει να μου αφήσει έως τώρα, μιας και μέσω της αλληλεπίδρασης αυτής διευρύνονται οι δημιουργικοί ορίζοντες. Η γνώση και η εμπειρία με όλους τους ξεχωριστούς μουσικούς και συνεργάτες με εξελίσσει δημιουργικά και ανθρώπινα. Σίγουρα όμως, πήρα και μοιράστηκα πολλά από την συνεργασία μου με ανθρώπους όπως ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο λαογράφος Γιώργος Θωμάς, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Ανδρέας Τσεκούρας και ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Έχεις τη δική σου εταιρεία παραγωγής, την "Αγάντα". Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν στην απόφαση να μη συνεργαστείς με κάποια από τις υπάρχουσες εταιρείες ή καλύτερα labels και να προχωρήσεις σε κάτι δικό σου;

Τον Ιούνιο του 2017, η ανάγκη υλοποίησης μιας συναυλίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού» στο Βύρωνα, με ώθησε στην δημιουργία της δικής μου ανεξάρτητης εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο «Αγάντα Μουσικές Παραγωγές».

Κύριες δραστηριότητές της είναι η κάθετη ενασχόληση με όλους τους τομείς υπηρεσιών παραγωγής μουσικού υλικού, καθώς επίσης και η παραγωγή και διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η ανάγκη μου για ελεύθερη και ανεξάρτητη καλλιτεχνική έκφραση, έξω από την μέγγενη των μεγάλων δισκογραφικών, που αισχροκερδούν από την υπεραξία του κόπου των δημιουργών, προσφέροντας πλέον, απλά και μόνο, φορολογική στέγη, γέννησε την «Αγάντα», ορολογία απολύτως στοχευμένη ως προς τη σημειολογία της , (όρος ναυτικός ιταλ. agguanta: πιάσου γερά, κράτα / αγάντα καδένα: κράτα γερά την αλυσίδα / η αγάντα: πάσσαλος πρόσδεσης του σκάφους / αγαντάρω: υπομένω, αντέχω).

Κάτω από τη στέγη της κυκλοφόρησε ο καινούργιος μου δίσκος («'ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων») και ετοιμάζεται να στεγάσει, εκτός από τα επόμενα δικά μου δισκογραφικά σχέδια και δουλειές άλλων δημιουργών, με συγκεκριμένο αισθητικό προσανατολισμό, μιας και ζητούμενο είναι ο χαρακτήρας.

Πού θα σε δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα;

Έπειτα από μία πρώτη παρουσίαση του δίσκου σε χώρους πολιτισμού σε πόλεις της επαρχίας ( Βόλος, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη), την Κυριακή 31 Μαρτίου έχουμε την επίσημη παρουσίαση του δίσκου στην Αθήνα, σε έναν εξαιρετικό και φιλόξενο χώρο, το Θέατρο ΠΚ στο Νέο Κόσμο. Ο ερχόμενος Απρίλης θα μας βρει στη συνέχιση της περιοδείας μας σε Αθήνα και επαρχία, ενώ στις αρχές του Μάη θα έχω τη χαρά να παρουσιάσουμε το μουσικό μου Σύμπαν στο εξωτερικό, επισκεπτόμενοι τη Σουηδία για δύο εμφανίσεις σε Γκέτεμποργκ και Ουπσάλα.

Και κλείνοντας, να ξαναγυρίσουμε στο καινούργιο album σου ... Ποιες είναι οι βαθύτερες σκέψεις σου πίσω από το «'ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων»;

Σ' έναν κόσμο, όπου την αφή και την οσμή του χαρτιού ενός βιβλίου έχει αντικαταστήσει το άνοστο και άοσμο του «έξυπνου τηλεφώνου», ο σύγχρονος άνθρωπος αποζητά την επαφή με το αγνό, το απλό και το γήινο ρίγος, το πρώτο δημιουργικό ανατρίχιασμα, το ερέθισμα που συγκινεί και κινητοποιεί, συναισθηματικά, δημιουργικά και κοινωνικά. Τον άφθαρτο και αμόλυντο σπόρο, την πηγή της αίσθησης, τη μήτρα της δημιουργίας, το «'ρῖγος της ψυχῆς των φορεμάτων - δημιουργημάτων» του.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»
    Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»
    Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»
    Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»
    Βασίλης Φλώρος:«Η συνύπαρξη του λόγιου και του λαϊκού είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Μανόλης Ανδρουλιδάκης: «Για να ερμηνεύσω τους μεγάλους δημιουργούς, συνδυάζω τον παιδιόθεν θαυμαστή με τον επαγγελματία μουσικό»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, πολυπράγμων κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής...

    Συνέχεια

    Aπόστολος Σιδέρης: «Η ομορφιά της μουσικής είναι η ικανότητά της να αλλάζει, όπως οι άνθρωποι από την επαφή τους με διαφορετικές κουλτούρες»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Μια ματιά στο βιογραφικό του μπασίστα και συνθέτη Απόστολου Σιδέρη ...

    Συνέχεια

    Γιάννης Mπελώνης: «Κάνω μία νέα πρόταση, η οποία ευελπιστώ να έχει αποδέκτες»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Βαμβακάρης, Παπαϊωάννου, Σκαρβέλης,...

    Συνέχεια

    Οι δεξιοτέχνες μουσικοί Σοφία Λαμπροπούλου και Βασίλης Κετεντζόγλου συνομιλούν με την Αρετή Κοκκίνου

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Οι μουσικοί με τους οποίους συνομίλησα στη συγκεκριμένη περίσταση ανήκουν σίγουρα στην αφρόκρεμα...

    Συνέχεια

    Κωνσταντίνα Πάλλα: «Κάθε τραγούδι που ερμηνεύω, το ζω»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Την Κυριακή 12 Μαϊου η τραγουδοποιός Κωνσταντίνα Πάλλα θα εμφανιστεί στη...

    Συνέχεια

    Γιώργος Λιάρος: «Η ταυτότητα και η δύναμη μιας κοινωνίας κρύβονται στον παραδοσιακό χορό»

    Γράφει η Λένα Λουλούδη «…Εάν δούμε την παράδοση μόνο σαν μουσειακό είδος, μένει να μπούμε σε...

    Συνέχεια

    Αργυρώ Καπαρού: «Το βαθύ μου όνειρο είναι να καταφέρω να αφήσω ένα αποτύπωμα για τους επόμενους»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" ετοιμάζεται να ανέβει...

    Συνέχεια

    Kατερίνα Ντίνου:«Στη μουσική μου διαδρομή έχω κάνει αυτό που ταιριάζει στον χαρακτήρα και την ηθική μου»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Όταν πριν από λίγο καιρό άκουσα στο ραδιόφωνο το κουπλέ: "Κι αν δε σ´...

    Συνέχεια

    O Δημήτρης Μαραμής μιλά για τους «Στοιχειωμένους»- video

    Συνέχεια