Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε ο Σαρλ Αζναβούρ

Πέθανε, σε ηλικία 94 ετών ο τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ, ο τελευταίος από τους γίγαντες του γαλλικού τραγουδιού.

Αληθινός πρεσβευτής της γαλλικής κουλτούρας, ήταν ο πιο γνωστός Γάλλος τραγουδιστής στο εξωτερικό. Το αληθινό του όνομα ήταν Σανούρ Βαρινάγκ Αζναβουριάν και είχε γεννηθεί στο Παρίσι από Αρμένιους γονείς. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του πούλησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλμπουμ σε 80 χώρες.

Είχε επιστρέψει από μια περιοδεία στην Ιαπωνία, αφού το καλοκαίρι είχε αναγκασθεί να ματαιώσει συναυλίες του, εξαιτίας κατάγματος στον βραχίονα έπειτα από πτώση. Επρόκειτο να εμφανισθεί στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα έκανε μια μίνι περιοδεία στη Γαλλία.

Ο Σαρλ Αζναβούρ άρχισε τη σταδιοδρομία του στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 δίνοντας τα τραγούδια του σε Γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Εντίτ Πιάφ, ο Μορίς Σεβαλιέ και ο Σαρλ Τρενέ.

Ανακάλυψε το ταλέντο του να γράφει τραγούδια, κάνοντας παραστάσεις σε καμπαρέ με τον Πιέρ Ρος. Ο Ρος έπαιζε πιάνο και ο Αζναβούρ τραγουδούσε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Εντίτ Πιάφ ξεχώρισε το ντουέτο και τους πήρε μαζί της σε μια περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τον Αζναβούρ να συνθέτει μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιτυχίες της.

Ο νεαρός Αζναβούρ μεγάλωσε στο Παρίσι, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Ο πατέρας του ήταν τραγουδιστής που εργαζόταν και ως μάγειρας και διευθυντής εστιατορίου, ενώ η μητέρα του ήταν ηθοποιός.

Οι πρώτες δημόσιες παραστάσεις του Αζναβούρ ήταν σε αρμενικές χοροεσπερίδες όπου τραγουδούσαν ο πατέρας του και η μεγαλύτερη αδελφή του, η Αΐντα, ενώ ο νεαρός Σαρλ χόρευε.

Γνωστός για τα μεγάλα τραγούδια του, όπως τα «La Boheme», «La Mamma» ή «Emmenez-moi», αλλά και για τη στράτευσή του υπέρ της Αρμενίας, έγραψε επίσης τραγούδια για τους μεγαλύτερους Γάλλους τραγουδιστές, την Ζιλιέτ Γκρεκό, τον Ζιλμπέρ Μπεκό, την Εντίτ Πιάφ, η οποία τον υποστήριζε θερμά και υπήρξε ένα από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντά (της), μαζί με τον Σαρλ Τρενέ, τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι και τον Μορίς Σεβαλιέ».

Ο Σαρλ Αζναβούρ έκανε επίσης σταδιοδρομία στον κινηματογράφο: έπαιξε σε περίπου 80 ταινίες και τον σκηνοθέτησαν μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Τριφό («Πυροβολήστε τον πιανίστα»), ο Φόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), ο Κλοντ Σαμπρόλ («Τα φαντάσματα του καπελά»).

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν μέγας θαυμαστής του Αζναβούρ και τραγουδούσε πολλές από τις επιτυχίες του σε βραδιές καραόκε με φίλους όταν ήταν φοιτητής, σύμφωνα με πρώην συμφοιτητές του.

Πηγή: www.cnn.gr

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε ο δεξιοτέχνης του παραδοσιακού τραγουδιού, Κώστας Σούκας

    "Έφυγε" ο δεξιοτέχνης του δημοτικού τραγουδιού, Κώστας Σούκας, σε ηλικία 81 ετών.

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Ισαάκ Σούσης

    Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός και ποιητής Ισαάκ Σούσης, σε ηλικία 62 ετών.

    Συνέχεια

    Η σύνθεση «Diaphonies» του Μιχάλη Παούρη γίνεται αντικείμενο διεθνούς έρευνας

    Ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικός και συνθέτης Μιχάλης Παούρης συνεχίζει να κατακτά νέες κορυφές, όχι μόνο στο χώρο...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας

    Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος και αγαπημένος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής.

    Συνέχεια

    Καταχειροκροτήθηκε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του στο Καλλιμάρμαρο

    Κατάμεστο ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο το βράδυ της Τετάρτης (4/9/2023) όπου και πλήθος κόσμου απόλαυσε τη συναυλία «...

    Συνέχεια

    Charles Lloyd: «Η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη με συντάραξε στον ίδιο βαθμό που το έκανε η φωνή της Billie Holiday!»

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Ο Charles...

    Συνέχεια

    Η απόλυτη μαγεία στο Καλλιμάρμαρο με José Carreras και Plácido Domingo

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Οι θρύλοι Jose...

    Συνέχεια

    José Carreras και Plácido Domingo στη συνέντευξη Τύπου πριν από το Καλλιμάρμαρο - video

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Κινηματογράφηση - Μοντάζ - Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Όταν...

    Συνέχεια

    H Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Delaware υποδέχεται τρεις ελληνικές ορχήστρες σε Θεσσαλονίκη, ΑΘήνα και Ηράκλειο

    Μια πρωτοποριακή συνεργασία, μια πολιτιστική και καλλιτεχνική σύμπραξη νέων και ταλαντούχων μουσικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα,...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Mία τεράστια έκπληξη περίμενε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Κηφισιάς...

    Συνέχεια