Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου - 5 δημοσιογράφοι ΟΝ AIR

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Χρόνια πολλά, ραδιόφωνο! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 5 δημοσιογράφοι καταθέτουν στον αέρα του "Μουσικογράμματος" συναισθήματα, αναμνήσεις, συγκινήσεις, αλλά πάνω απ' όλα την αγάπη που νιώθουν για το τελευταίο δημοσιογραφικό μέσο της αθωότητας!

Γιάννης Παπουτσάκης –Δημοσιογράφος/Ραδιοφωνικός παραγωγός

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- "Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό" (Τρίτη-Τετάρτη- Πέμπτη 6.00 μ.μ. και Κυριακή 4.00 μ.μ.) & "Ηλιοτρόπια" (Δευτέρα 6.00 μ.μ.)

Το ραδιόφωνο είναι για 'μένα ένα διαρκές ταξίδι στη φαντασία, σε γαλήνιες θάλασσες, στη μαγεία! Ένας παντοτινός έρωτας! Με το ραδιόφωνο η ψυχή επικοινωνεί με τα όνειρα, τους δίνει πνοή! Είναι η παρέα των μοναχικών ανθρώπων, των ναυτικών που θαλασσοδέρνονται στους ωκεανούς της οικουμένης, των Ελλήνων της ομογένειας, των εραστών του που δεν το εγκαταλείπουν. Είναι η προσωπική μου επικοινωνία με τους πιστούς ακροατές μου! Ακούω ραδιόφωνο από μικρό παιδί. Μεγάλωσα με τη φωνή της "θείας Λένας", Αντιγόνης Μεταξά, που κάθε πρωί μας καλημέριζε με όμορφα λόγια και παραμύθια! Κι ύστερα με τις μουσικές και τα τραγούδια του, με τις περιγραφές των ποδοσφαιρικών αγώνων τα απομεσήμερα της Κυριακής και των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όταν η τηλεόραση δεν είχε μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Επαγγελματικά ασχολούμαι με το ραδιόφωνο από το 1986. Εργάστηκα σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς: στην ΕΡΑ 4 (σημερινή ΕΡΑ ΣΠΟΡ), στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά Κανάλι 1, στο Ράδιο Βερόνικα, στο Κανάλι 15, στον Polis FM, στο ALPHA SPORT, υπηρετώντας το αθλητικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 εργάστηκα στην ΕΡΤ Open, ενώ από τον Ιούνιο του 2015, μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ, εντάχθηκα στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στο Τρίτο Πρόγραμμα (με εκπομπές για τη μουσική στον κινηματογράφο) και στη Φωνή της Ελλάδας, όπου και συνεχίζω με την πολιτιστική εκπομπή "Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό", που μεταδίδεται κάθε Τρίτη-Τετάρτη και Πέμπτη στις 18.00 και την Κυριακή στις 16.00. Μια εκπομπή με αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, συνεντεύξεις με καταξιωμένους και νεότερους καλλιτέχνες, θεματικές ενότητες, αφιερώματα στον παλιό και τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, διανθισμένα με σπάνια κινηματογραφικά τραγούδια από το προσωπικό μου αρχείο. Επίσης κάθε Δευτέρα στις 18.00 παρουσιάζω την ποιητική εκπομπή "Ηλιοτρόπια", με αφιερώματα στους μεγαλύτερους ποιητές μας αλλά και σε εκπροσώπους της νέας γενιάς, με συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα και ιδιαίτερες μουσικές από τους χώρους της ροκ, της τζαζ, της κινηματογραφικής μουσικής, της έθνικ κ.ά.

Νίκος Μπουρσινός- δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δευτέρα- Παρασκευή "Λαϊκή Αγορά", στις 10 το πρωί, στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά , το ΚΑΝΑΛΙ-ΕΝΑ 90,4fm

Fm, όπως λέμε: Φαντασία Μου!

Αύγουστος, απόγευμα, στα σκαλιά της βεράντας..." Βρε, μπαμπά, τι πάει να πει"«καιτοναυγουστοκολιός;».

Γέλασε! " Δεν είναι μια λέξη, παιδάκι μου!" Μου εξήγησε!

"Και τι είναι κολιός;".

Ήταν το τραγούδι του Ζαμπέτα, "Πατέρα κάτσε φρόνιμα", ήταν ο πατέρας μου, ήταν το ραδιόφωνο! Αυτό, που γιορτάζει σήμερα, σε καιρούς ζόφου! "...να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά", αναφέρεται στο κείμενο της ΟΥΝΕΣΚΟ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Ποιάς είπατε; Της έκφρασης; Όχι, όχι! Την άλλη, την προηγούμενη λέξη, λέω.

Ααα, την ελευθερία; Α, γειά σου! Αυτήν! Εδώ τώρα, γελάνε ή κλαίνε; Το φάντασμα της ελευθερίας, που θα 'λεγε κι ο Μπουνιουέλ! Αν κάτι, είναι αγαθό πολυτελείας εν ανεπαρκείς, είναι ακριβώς, αυτή η στημένη στον τοίχο των πολιτικoεπιχειρηματικών σκοπιμοτήτων, ελευθερία της έκφρασης!

Το ραδιόφωνο, είναι πριν και πάνω απ'όλα, η φαντασία! Οι αποδέκτες των προγραμμάτων, μπορούν... ελεύθερα να φαντάζονται! Να φαντάζονται φωνές, πρόσωπα, χαρακτήρες, τόπους! Να φαντάζονται ήχους!

Πώς φαντάζεσαι έναν ήχο;

"Με την φαντασία", μου απάντησε, κάποτε, η κόρη μου, όταν ήταν στην ηλικία εκείνη, που όλα φαίνονται δυνατά...

Στην χώρα της λογικής, το τοπίο γκριζάρει επικίνδυνα! Η γλώσσα (και) ως φορέας συνείδησης, αυτή που κόκκαλα δεν έχει, αλλά μπορεί να τσακίσει, για πολλούς καλύτερα θα ήταν... κομμένη=ακίνδυνη! Όχι τόσο τα λόγια, αλλά ο Λόγος! Όχι το μπλα- μπλα, αλλά ο συγκροτημένος, λόγος με ... λόγο ύπαρξης! Πολύ περισσότερο, όταν αυτός ο λόγος τολμά να αμφισβητήσει δήθεν παραδεδεγμένες αξίες, νοοτροπίες, συμφέροντα. Εκεί, το γκρίζο, φλερτάρει με τους τόνους του κάρβουνου. Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο, που θα έλεγε κι o Θανάσης Βαλτινός. Η συγκέντρωση σε λίγα, όλο και πιο λίγα χέρια και... τσέπες, των ΜΜΕ και βεβαίως των ραδιοφωνικών σταθμών, τίποτα καλό δεν προμηνύει! Το θέμα είναι ιδεολογικό, πολιτικό και προφανέστατα οικονομικό. Όποιος δεν θέλει, δεν το βλέπει! Είστε ελεύθεροι να πείτε αυτά που θέλουμε, άντε με δυo- τρεις... παρασπονδίες, για να τηρούνται τα προσχήματα και η στάχτη στα μάτια από το κάρβουνο, που λέγαμε πιο πάνω. Και τα τραγούδια; Αχ, αυτά τα τραγούδια, ορφανεμένα, περιπλανώμενα στην έρημη χώρα των play lists... Πού να βρουν τον ίσκιο, τη δροσιά, ν' ανασάνουν, όταν τόσα, μα τόσα αυτιά, έχουν τοίχους; Όταν εκπαιδεύτηκαν ν' ακούν τον εκκωφαντικό ήχο του Τίποτα;

Μα, έτσι γιορτάζεις εσύ, θα πείτε, ένας επαγγελματίας ραδιοφωνατζής, την Παγκόσμια Ημέρα του Μέσου, που δουλεύεις για τριάντα χρόνια και βάλε; Έτσι! Διότι μόνον όταν συνειδητοποιούμε το μη περαιτέρω, μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να ... αποφασίσουμε!!! Αλλαγή πορείας; Αναγκαία! Με ποιούς; Μα, με το κοινό! "Το κοινό, που να βρίσκεται κρυμμένο το κοινό;", που θα 'λεγε κι ο πάλαι ποτέ Σαββόπουλος! Μα, είναι μέρα γιορτής! Θα απαντήσω, με τον γνωστό στίχο "Στα πιο μεγάλα γλέντια μας, μας κυβερνάει η θλίψη"! Φορέστε τις μάσκες σας, παρακαλώ, αλλά όχι Στ' αυτιά και στο μυαλό!

Πέτρος Κουμπλής - Δημοσιογράφος/Ραδιοφωνικός παραγωγός

(Κάθε μεσημέρι 12.00- 3.00 μ.μ. στον RED 96,3)

Το ραδιόφωνο έχει μια ιδιότυπη ιερότητα για 'μένα.

Και δεν το λέω αυτό με μια δήθεν ποιητική διάθεση.

Όντως έχει.

Το εννοώ.

Παράλληλα μ' όσα διαφορετικά έχω κάνει μέσα στα χρόνια, πάντοτε το ραδιόφωνο στέκει εκεί, ψηλά, ως προτεραιότητα – κυρίως προσωπική και μετά επαγγελματική.

Είναι αυτή η καθημερινή ιεροτελεστία του – πριν και κατά τη διάρκεια της εκπομπής – που ό,τι κι αν συμβαίνει τριγύρω το κάνει να μοιάζει πιο υποφερτό.

Και νιώθω πως το χρωστάω να διαφυλάξω αυτήν την ιερότητα μέσα στα χρόνια.

Το χρωστάω στον επτάχρονο εαυτό μου, που ηχογραφούσε τη φωνή του και προλόγιζε παιδικά τραγούδια στο μαγνητοφωνάκι του πατέρα του.

Το χρωστάω στον δεκαπεντάχρονο εαυτό μου, που συνειδητά άφηνε στην άκρη την άλγεβρα και διάβαζε με μανία ιστορίες για τους Pink Floyd και τους Led Zeppelin.

Το χρωστάω στον σημερινό εαυτό μου.

Που όταν ανάβει το ON AIR βρίσκω τον αληθινό εαυτό μου.

Αφροδίτη Παπακαλού - Δημοσιογράφος – Μουσικός Παραγωγός

Σάββατο και Κυριακή «Στον Αέρα» 9 με 10 το πρωί στον Αθήνα 9.84

Ήταν Σεπτέμβριος του 1988 όταν βρέθηκα για πρώτη φορά σε studio ραδιοφωνικού σταθμού. Ούσα μαθήτρια των πρώτων τάξεων του δημοτικού, ήμουν φανατική ακροάτρια μιας Κυριακάτικης εκπομπής στον ραδιοφωνικό σταθμό Top Fm και, αν θυμάμαι σωστά, λεγόταν «Ραδιοπαραμύθια». Σήκωσα λοιπόν το ακουστικό, τηλεφώνησα στους παραγωγούς της εκπομπής και τους ζήτησα να πάω στο studio. Τόσο απλά! Θυμάμαι μετά το τέλος της εκπομπής να λέω στους γονείς μου: «Εγώ αύριο δεν θα πάω σχολείο. Θα έρθω να δουλέψω εδώ».

Από εκείνη την ημέρα είχα αποφασίσει τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Έχω ακόμα εκθέσεις του δημοτικού με θέμα «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» που το επιβεβαιώνουν! Τα χρόνια περνούσαν, εγώ ήμουν – και παραμένω μέχρι σήμερα φανατική ακροάτρια του ραδιοφώνου και στο Γυμνάσιο πια οι έξοδοί μου ήταν να πηγαίνω σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, για να παρακολουθώ από κοντά τις αγαπημένες μου εκπομπές. Τα καλοκαίρια ειδικά, που είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο, οι συμμαθητές μου πήγαιναν για μπάνιο και εγώ σε studio.

Φτάνοντας στο Λύκειο, ήμουν πλέον 100% σίγουρη ότι η δουλειά μου θα ήθελα να είναι στο ραδιόφωνο.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Μάιο του 2000. Στις 15 του μήνα περνώ το κατώφλι του ΣΚΑΪ 100,3, όπου μένω για 11 χρόνια. Αρχίζω με το ελεύθερο ρεπορτάζ, κάνω παραγωγή, ενώ με διαπιστεύουν και στο εκπαιδευτικό ρεπορτάζ.

Παράλληλα, το 2009 και το 2010 συνεργαζόμουν και με τον Freedom 88,9, το ραδιόφωνο που έπαιζε ελληνικό ροκ.

Από το 2011 και μετά απείχα από τα ερτζιανά, κάνοντας εκπομπές σε ιντερνετικά ραδιόφωνα, ενώ άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μουσική δημοσιογραφία.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Δεκέμβριο του 2020. Ο καλύτερος ραδιοφωνικός μήνας της ζωής μου, γιατί αρχίζω τις πρώτες μου εκπομπές στον Αθήνα 9.84. Η χαρά μου δεν περιγράφεται! Ένας σταθμός που άκουγα φανατικά – είμαι και παιδί της πόλης, ενώ συνεργάζομαι με ανθρώπους που θαυμάζω.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή λοιπόν «Στον Αέρα» του Αθήνα 9.84! Πολιτισμός, συνεντεύξεις, μουσική και όσα συμβαίνουν στην πόλη.

Λαμπριάνα Κυριακού - Δημοσιογράφος

Θέμα Radio 104.6 fm- «ΕΣΚΑΣΕ ΘΕΜΑ» κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ.

Ήταν ατέλειωτα τα βράδια που μου κρατούσε συντροφιά. Ήταν ατέλειωτες οι ώρες που καθόμουν με το Walkman στο χέρι και τα ακουστικά στ' αυτιά και περίμενα με λαχτάρα ν' αρχίσουν οι αγαπημένες μου ραδιοφωνικές εκπομπές, αυτές που ήξερα ότι θα έπαιζαν τα λατρεμένα μου τραγούδια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις Κυριακές των παιδικών μας χρόνων που ακούγαμε ραδιοφωνικό θέατρο τα μεσημέρια! Ποιος δεν ένιωσε να χάνεται μέσα από τους ήχους του, αποχαυνωμένος λες και του έκλεβε κάποιος τη σκέψη ή ποιος δεν περίμενε στο αμάξι αρκετή ώρα, να τελειώσει πρώτα αυτό που άκουγε και μετά να κατέβει!… Άμα αυτό δεν είναι μαγεία; Τι είναι, τέλος πάντων…

Τελικά, δεν είναι τυχαίο που ακόμα και στην εποχή της εικόνας, το ραδιόφωνο παραμένει ένα ισχυρό και ζωντανό μέσο ενημέρωσης. Βέβαια για 'μένα είναι ένα ζωντανό μεσο επικοινωνίας, πάνω απ' όλα.

Μολονότι, πολλοί προανήγγειλαν τον θάνατό του, ούτε η τηλεόραση, ούτε το διαδίκτυο δεν είναι ικανά να το νικήσουν.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ήχοι του ραδιοφώνου διαμόρφωσαν στο μυαλό μου τις εικόνες της παιδικής μου ηλικίας. Η δύναμή του κυριάρχησε το μυαλό μου, έγραψε μέσα στο υποσυνείδητό μου το πεπρωμένο που θα συναντούσα πολύ αργότερα στο δρόμο μου. Εμένα πια στο studio και ένα λαμπερό on air να μου φωτίζει τη ζωή.

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, λοιπόν, η σημερινή. Και αυτό που εύχομαι είναι: Να 'ναι για πολλά χρόνια ακόμα στη ζωή μας…

Γι αυτό να ακούτε «ΕΣΚΑΣΕ ΘΕΜΑ» από τη συχνότητα του Θέμα Radio 104.6fm (https://themaradio.protothema.gr/) Ένα ραδιοφωνικό πολιτιστικό μαγκαζίνο που βάζει σε πρώτο πλάνο όλα τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά events της βδομάδας.

Στα μικρόφωνα, Νάσος Λαναράς και Λαμπριάνα Κυριακού, δυο ετερόκλητοι δημοσιογράφοι, με άποψη, αφοπλιστικό χιούμορ και αυθορμητισμό, ενώνουμε τις εμπειρίες μας και για δυο ώρες κάθε Σάββατο 6 – 8 μ.μ, παρέα με σπουδαίους καλεσμένους, ομορφαίνουμε τα απογεύματα των ακροατών μας.

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Πέθανε η Αγγελική Ιωαννάτου που μελοποίησε τη Σαπφώ

  Πέθανε η Αγγελική Ιωαννάτου, γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionatos, Eλληνίδα τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και...

  Συνέχεια

  «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» - To νέο βιβλίο του δημοσιογράφου, Γιάννη Αλεξίου

  Με νέο βιβλίο, που έχει τίτλο «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock», επανέρχεται ο πολυπράγμων δημοσιογράφος και...

  Συνέχεια

  «Led Zeppelin Symphonic» στο Ηρώδειο

  Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους και μετά από το sold out στο εμβληματικό Palladium του West End στο...

  Συνέχεια

  «Πώς να σωπάσω» με τους Θηβαίο, Μπάμπαλη, Ίκαρη, Τριανταφυλλίδη και τον Κώστα Καζάκο

  Η μουσικοθεατρική παράσταση "Πώς να σωπάσω", που δεν πρόλαβε, λόγω καραντίνας, να παρουσιαστεί το Χειμώνα στο ...

  Συνέχεια

  Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021

  Eπανέρχεται για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα...

  Συνέχεια

  Η ζωή του φωτογράφου εν καιρώ πανδημίας

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Οι του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ τούς γνωρίζουμε χρόνια πια... Είναι οι άνθρωποι της...

  Συνέχεια

  «Καπετάν Μιχάλης» - «Παλιγγενεσία»: Τα δύο νέα μουσικά έργα του Δημήτρη Μαραμή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

  Τα δύο νέα μουσικά έργα του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, η λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένη στο...

  Συνέχεια

  O Κώστας Μακεδόνας συναντάει τη Γιώτα Τσιμπρικίδου στο Art Podcast #22

  Ο Κώστας Μακεδόνας συγκροτημένος, μετρημένος στα λόγια του και ταυτόχρονα φιλικός, με χιούμορ και με διάθεση να ζωντανέψει θύμησες...

  Συνέχεια

  Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το καλοκαίρι 2021

  Περισσότερες από 80 παραγωγές έχει σχεδιάσει να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2021...

  Συνέχεια

  O Σπύρος Παπαδόπουλος για τους τίτλους τέλους του «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ»

  Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια επιτυχίας, η μουσική εκπομπή «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ» ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσει...

  Συνέχεια