Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!

Γράφει η Ιλένια Χρίστου
Συνηθίζουμε να λέμε για τους καλλιτέχνες που έχουν φύγει από κοντά μας ότι η μουσική και τα τραγούδια τους έχουν μείνει πίσω, για να μας τους θυμίζουν.
Πηγαίνοντας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στη «Σφίγγα», για να παρακολουθήσω τη μουσική παράσταση- αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη, ήξερα ότι αυτό θα ήταν αυταπόδεικτο. Αυτή τη φορά όμως ανακάλυψα κάτι καινούργιο… Τον τρόπο με τον οποίο ο στίχος, η μουσική και η «ευθύβολη» σκέψη του Ρασούλη υπάρχουν στο τώρα και μπολιάζουν το αύριο… Θα καταλάβετε!

Αφού μας καλησπέρισε από το video-wall, με εκείνο το πάντα χαμογελαστό πρόσωπό του, ακούσαμε το «Να 'μαστε πάλι εδώ, Ανδρέα-(Μανώλη)» από τη Ναταλία Ρασούλη, τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Στεφανή- φορώντας την μπλούζα του πεθερού του, τον επιστήθιο φίλο του, Πέτρο Βαγιόπουλο και την Κορίνα Λεγάκη. Aμέσως μετά Ναταλία Ρασούλη και Πέτρος Βαγιόπουλος μάς θύμισαν το «Όλα στη ζωή είναι ρόλoι» και την «Ξύπνια μηχανή», με εκείνο το φοβερό "Να ζήσω γι' άλλη μια ζωή/και να

καθυστερήσω,/ ν' αργήσει η δόλια η στιγμή/για να σε μεταπείσω”!

«Ενας άνθρωπος-ποιητής με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και έχει εισβάλλει στο DNA μας, νιώθω ότι τα τραγούδια του τα περιείχα πάντα», ήταν τα λόγια της νεοφερμένης στην παρέα, Κορίνας Λεγάκη, η οποία ερμήνευσε με τη δροσερή και ιδιαίτερα εκφραστική της φωνή κομμάτια, όπως «Κι εγώ σαν πόλη αφήνομαι», «Αν πεθάνει μια αγάπη», αλλά και το όχι ίσως τόσο συνηθισμένο σε συναυλίες του Ρασούλη «Χαράματα Ομόνοια». «Φίλε αδελφή ψυχή» μάς χάρισε ο «husband», όπως συνήθιζε να λέει ο Ρασούλης, Κωνσταντίνος Στεφανής, ενώ στη συνέχεια παρέα με τον Πέτρο Βαγιόπουλο τραγούδησαν το «Μη φοβάσαι».

Η παρουσία του Μάνου Πυροβολάκη με την κρητική λύρα ανά χείρας έδωσε έναν πιο ζωηρό αλλά και ταυτόχρονα αυθεντικό τόνο στη βραδιά, καθώς αντικρίσαμε δρόμους και σεργιανίσαμε σοκάκια της Κρήτης, που είχε περπατήσει ο Μανώλης με τα «Σφίγγα της ερήμου», «Στη ρωγμή του χρόνου» και «Βρέχει στην Εθνική οδό».

Ο «εθνικός μας νταλικέρης», όπως συνήθιζε να λέει ο Ρασούλης, Γιώργος Σαρρής, με τα τραγούδια «Σαν το φονιά», «Χαβαλεδιάρικο», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» αλλά και «Σουξεδιάρικο» απογείωσε άπαντες- μέχρι που μερικοί ανέβηκαν και στις καρέκλες τους!

Το δεύτερο μέρος, πιο ζωηρό και με περισσότερα σημεία “κρεσέντο” ίσως, άνοιξε με τον Μάνο Πυροβολάκη και τη λύρα του, για να μας χαρίσει το «Κόσμε χρυσέ».

«Ο Ρασούλης, εκτός όλων των άλλων, είναι ο πρώτος που πήρε τους δύσκολους έρωτες και τους έκανε τραγούδι! Με χιούμορ και με γενναιοδωρία!». Λόγια διά στόματος Αφροδίτης Μάνου, η οποία ερμήνευσε μοναδικά τα «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας» και «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

Από εκεί και έπειτα τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα: «Με 'σένα πλάι μου», «Νιώσε με», «Ρώσικα μάτια», «Άιντε μάτια μου γλυκά», «Πες μου πώς γίνεται», «Υδροχόος», «Τρελή κι αδέσποτη», «Νταλίκες», «Πότε Βούδας πότε Κούδας» και ασφαλώς για το τέλος το πάντα τραγουδισμένο πριν της ώρας του και προφητικό «Αχ, Ελλάδα».

Τι σημασία έχει ποιος τραγούδησε ποιο; Η βραδιά της 12ης Νοεμβρίου στη «Σφίγγα» απέδειξε ότι ο Ρασούλης είχε ρουφήξει την εποχή του και μπόλιασε την επόμενη! Η Ναταλία και ο Κωνσταντίνος Στεφανής ως παιδιά του σαφώς και το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Ο Πέτρος Βαγιόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιώργος Σαρρής ως παλαιότεροι συνεργάτες και πολύ καλοί φίλοι το ανακάλυψαν στο νεανικό παρελθόν τους, ο Μάνος Πυροβολάκης και η Κορίνα Λεγάκη μπολιάζονται και βαδίζουν με συνέπεια, γιατί έτσι προστάζει ο ιδιαίτερος και συγκεκριμένος τρόπος του Ρασούλη! Εμείς οι νεώτεροι αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε και εν τέλει να εμπνεόμαστε από τον αιώνια έφηβο και τόσο μα τόσο μεγαλόψυχο κυρ Μανώλη!

Το αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη θα έχει συνέχεια και το επόμενο Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη «Σφίγγα» με ερμηνευτές τους: Γιώτα Νέγκα,Θοδωρή Κοτονιά, Αγγελική Τουμπανάκη, Κωνσταντίνο Στεφανή, Ναταλία Ρασούλη και Πέτρο Βαγιόπουλο. Την επιμέλεια της ορχήστρας θα έχει και πάλι ο Τάκης Φραγκούς! Ξεκινήστε τις κρατήσεις από τώρα!

Φωτογραφίες: George Stergiou

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Ο διαχρονικός Ρασούλης τα είπε όλα στη «Σφίγγα»!
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Charles Lloyd: «Η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη με συντάραξε στον ίδιο βαθμό που το έκανε η φωνή της Billie Holiday!»

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Ο Charles...

    Συνέχεια

    Η απόλυτη μαγεία στο Καλλιμάρμαρο με José Carreras και Plácido Domingo

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Οι θρύλοι Jose...

    Συνέχεια

    José Carreras και Plácido Domingo στη συνέντευξη Τύπου πριν από το Καλλιμάρμαρο - video

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Κινηματογράφηση - Μοντάζ - Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Όταν...

    Συνέχεια

    H Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Delaware υποδέχεται τρεις ελληνικές ορχήστρες σε Θεσσαλονίκη, ΑΘήνα και Ηράκλειο

    Μια πρωτοποριακή συνεργασία, μια πολιτιστική και καλλιτεχνική σύμπραξη νέων και ταλαντούχων μουσικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα,...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Mία τεράστια έκπληξη περίμενε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Κηφισιάς...

    Συνέχεια

    Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος

    Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι πλέον ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος, γεγονός που...

    Συνέχεια

    Eurovision 2024: Η Ελβετία μεγάλη νικήτρια - Στην 11η θέση η Ελλάδα

    H Ελβετία αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια της φετινής Eurovision σε μια ψηφοφορία που εξελίχθηκε σε θρίλερ με το...

    Συνέχεια

    Μαγικές στιγμές στο αφιέρωμα για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο με την Μπέττυ Χαρλαύτη στο Ολύμπια

    Μια ανεπανάληπτη βραδιά προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου έζησε το κατάμεστο θέατρο "Ολύμπια" ...

    Συνέχεια

    Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μπάμπης Βελισσάριος στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

    Σε μια εντυπωσιακή τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος...

    Συνέχεια

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια