Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Μια βραδιά με τον Ζακ Μπρελ στον Πειραιά

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Ο Ζακ Μπρελ, λένε, είναι ο ιστορικός της ανθρώπινης ψυχής. Λένε ακόμη ότι όταν ένας Γάλλος φεύγει από την πατρίδα του για ένα μεγάλο διάστημα, στις αποσκευές του θα πάρει μαζί με τα βιβλία και τα προσωπικά του αντικείμενα κι ένα δίσκο με τραγούδια του Ζακ Μπρελ».

Κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο του Μάρκου Δαμασιώτη, «ΖΑΚ ΜΠΡΕΛ. Ζώντας λίγο. Ζώντας δυνατά», μία κατάθεση ψυχής που παρουσιάστηκε, με αφορμή την επανέκδοσή του αλλά και την επέτειο των 40 χρόνων από το μεγάλο ταξίδι του παμμέγιστου Βέλγου καλλιτέχνη, στο ΙΧΝΟΣ του Πειραιά τη βραδιά της 12ης Δεκεμβρίου.

Άπαντες οι φίλοι του Μπρελ αλλά και του Δαμασιώτη παρόντες!

Ο Γιώργος Χρονάς, ο εκδότης του βιβλίου και εκδότης- εδώ και 38 χρόνια- των πάντα προσεγμένων ασπρόμαυρων βιβλίων της «Οδού Πανός», εκεί, για να μιλήσει για τη δική του μπρελική εμπειρία…

«Άκουγα Μπρελ στη Λεύκα του Πειραιά όπου μεγάλωσα, όταν ακόμη τραγουδούσε και δεν αποχαιρετούσε το κοινό του. Χρόνια αργότερα, περπατώντας με τη Σόνια Θεοδωρίδου στις Βρυξέλλες, όπου τραγούδησε σε ένα μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό ναό των της πόλης, αντίκρισα την πόρτα του σπιτιού- μουσείου του Ζακ Μπρελ σε μια πλατεία. Ήταν συγκινητικό να είμαι μαζί της στην πόλη που τραγούδησε και αγάπησε και που δεν σταματάει ποτέ η βροχή.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Μάρκο Δαμασιώτη και τον Παναγιώτη Φύτρα για τα βιβλία που έχουμε κάνει, την «Dalida», την «Πιαφ», και τώρα τον «Μπρελ». Ήταν χαρά μου να συνεργαστούμε…».

Παρούσα και η διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, για να μιλήσει για το δικό της καλλιτεχνικό στοίχημα με τον Ζακ:

«Οι δύο αυτοί κύριοι, ο Μάρκος Δαμασιώτης και ο Παναγιώτης Φύτρας, με σπρώξανε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Είναι πολύ δύσκολο για μια σοπράνο, να τραγουδήσει Μπρελ, να τσαλακωθεί με τέτοιο τρόπο! Πρέπει να αφήσει όλα τα οπερατικά και να καθήσει ταπεινά, να μελετήσει. Προσωπικά, ενώ μιλούσα γαλλικά, αλλά πήγα 2 μήνες στις Βρυξέλλες, για να μάθω "μπριξελέρ"... (ειδική προφορά). Μάλιστα η γυναίκα του Μπρελ, Μις, η οποία πακολουθώντας με στην Όπερα, δεν περίμενε ότι θα ερμήνευα Ζακ Μπρελ. Τον τραγούδησα στις Βρυξέλλες στο Palais de Balzac, με παρούσα την οικογένειά του! Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη και υπερήφανη, που είμαι εδώ απόψε».

Από τη βραδιά- αφιέρωμα στον Ζακ Μπρελ δεν θα μπορούσε να λείψει ο Διευθυντής Προγράμματος στο Κανάλι Ένα στον Πειραιά, Παναγιώτης Φύτρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Πραγματοποιώντας αυτό το αφιέρωμα, σκέφτηκα ότι ο Ζακ Μπρελ ήταν τριπλά τυχερός στη χώρα μας. Πρώτα απ' όλα, γιατί βρήκε τον κατάλληλο Εκδοτικό Οίκο, που επουλώνει τις πληγές των ποιητών με πολλή αγάπη και τους δίνει το χρόνο να συνομιλήσει με τον καιρό τους!

Aπό αριστερά: Γιώργος Χρονάς, Παναγιώτης Φύτρας, Ελένη Σταματάκη (Βουλευτής Α' Πειραιά, ΣΥΡΙΖΑ), Μάρκος Δαμασιώτης, Σόνια Θεοδωρίδου
Aπό αριστερά: Γιώργος Χρονάς, Παναγιώτης Φύτρας, Ελένη Σταματάκη (Βουλευτής Α' Πειραιά, ΣΥΡΙΖΑ), Μάρκος Δαμασιώτης, Σόνια Θεοδωρίδου

Το βιβλίο «Ζώντας λίγο, ζώντας δυνατά» το έχω λατρέψει! Το έχω ζήσει στη δημιουργία του. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αγάπη, τον κόπο και τον ιδρώτα αυτού του ανθρώπου, για να κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο. Θα έλεγα ότι ο Ζακ Μπρελ έχει φωτίσει τον Μάρκο Δαμασιώτη με μία απίστευτα ευαίσθητη ακρίβεια!

Ο τρίτος λόγος που ευτύχησε ο Μπρελ στην Ελλάδα είναι, γιατί ερμηνεύτηκε από την τεράστια Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία έκανε κάτι μοναδικό! Ενσάρκωσε τον ίδιο τον Μπρελ, αλλά ταυτόχρονα και όλους τους τύπους των γυναικών που αγάπησε ο Μπρελ.

Όταν ανέλαβα τη διεύθυνση προγράμματος στο Κανάλι Ένα, έβαλα σκοπό, με τη βοήθεια του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, να γινόμαστε χορηγοί επικοινωνίας σε περιπτώσεις που αφορούν πιο πολύ στον Πολιτισμό».

Ο εισηγητής του Ζακ Μπρελ στην ελληνική γλώσσα, όπως χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γιώργος Χρονάς τον Μάρκο Δαμασιώτη, πήρε το λόγο τελευταίος! Εξομολογήθηκε το γιατί της επιλογής του προσώπου:

Από αριστερά: Άννα Γαβαλά (Πρόεδρος Ένωσης Καταπολιανών Αμοργού), Σοφία Γαβαλά, Σόνια Θεοδωρίδου, Μίνα Μαύρου
Από αριστερά: Άννα Γαβαλά (Πρόεδρος Ένωσης Καταπολιανών Αμοργού), Σοφία Γαβαλά, Σόνια Θεοδωρίδου, Μίνα Μαύρου

«Aυτό το βιβλίο είναι το δικό μου “σ'αγαπώ” σε αυτόν τον άνθρωπο. Ήθελα αυτή την αγάπη να την μεταφέρω και σε άλλους ανθρώπους, γιατί του αξίζει να αγαπηθεί… Είναι πυλώνας του ευρωπαϊκού Πολιτισμού ο Μπρελ. Είναι συνέχεια του Πολιτισμού μας και είναι πάντα παρών!

Ήθελα να τον κάνω να γίνει κατανοητός όσο μπορούσα εγώ, όχι μόνο μέσα από την αφήγηση της ζωής του, που είναι σημαντική να τη γνωρίζει κάποιος, αλλά κυρίως μέσα από τα πίσω από τη ζωή του, μέσα από τα τραγούδια του που είναι η ζωή του! Ο Μπρελ είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου που τραγούδησε έτσι όπως έζησε, αλλά και έζησε, όπως τραγούδησε!

Ο Μπρελ έχει έναν κόσμο πολύ δικό του, ακόμα και στις λέξεις, ακόμα και στη γλώσσα. Φτιάχνει λέξεις, για να δώσει αυτά που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις. Παράλληλα, ήθελα να έχω μαζί μου και τους ανθρώπους που ήταν γύρω από αυτόν, κυρίως τη γυναίκα του. Προσπάθησα πάρα πολύ να την πείσω, για να της πάρω τη συνέντευξη που υπάρχει μέσα στο βιβλίο.

Ο Δαμασιώτης τη βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον προσωπικό του ήρωα –ίσως αυτή είναι τελικά η πιο σωστή διαπίστωση- απάντησε και στα πώς της τέχνης του Μπρελ, απαγγέλοντας στίχους από την κορύφωση του «Αββά», από το “Ce gens la”, στίχους που καίνε με την ειρωνεία και τον ακαριαίο λόγο τους. Απήγγειλε, συγκίνησε, εξήγησε και, όπως παρατήρησε εύστοχα μία φίλη, «πήρε την πλατεία και έφυγε»…

Ανάμεσα στο κοινό, διακρίναμε τους αγαπημένους ερμηνευτές Πένυ Ξενάκη και Γιάννη Πετρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο από το Κανάλι Ένα του Πειραιά, Στέλιο Μπρατσόλη, τον ραδιοφωνικό παραγωγό του "Κόκκινο 105,5", Αλέξη Βάκη και τον τραγουδοποιό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας "Καθρέφτης ήχων αληθινών", Μωϋσή Ασσέρ.

Το συντονισμό της παρουσίασης είχε αναλάβει, με περίσσια αγωνία αλλά και ενθουσιασμό, η υπογράφουσα, ενώ στη μουσική ενότητα εκστασιαστήκαμε με την πανάκριβη στην ερμηνεία Σόνια Θεοδωρίδου στα "Ne me quitte pas", "Voir un ami pleurer", "Les Bonbons" και βεβαίως τον εξαίρετο Δημήτρη Κίκλη στο πιάνο.

Στο τελείωμα αυτής της βραδιάς, ένιωσα πως ο Μπρελ ήταν κάπου εκεί μαζί μας και μάς χάρισε το υπέροχο χαμόγελό του!

Μάρκο, Παναγιώτη, ευχαριστώ για όλα, a bientot!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Μια βραδιά με τον Ζακ Μπρελ στον Πειραιά
    Μια βραδιά με τον Ζακ Μπρελ στον Πειραιά
    Aπό αριστερά: Γιώργος Χρονάς, Παναγιώτης Φύτρας, Ελένη Σταματάκη (Βουλευτής Α' Πειραιά, ΣΥΡΙΖΑ), Μάρκος Δαμασιώτης, Σόνια Θεοδωρίδου
    Από αριστερά: Άννα Γαβαλά (Πρόεδρος Ένωσης Καταπολιανών Αμοργού), Σοφία Γαβαλά, Σόνια Θεοδωρίδου, Μίνα Μαύρου
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια

    «ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ» - Πώς η Ηπειρώτικη μουσική κατέκτησε την Αθήνα

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο ...

    Συνέχεια