Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη, «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», από τη Φωνή της Ελλάδας

Η «Φωνή της Ελλάδας» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, μεταδίδοντας στους απανταχού ακροατές το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη, «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», σε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, που θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Πέμπτη 25 Μαρτίου και ώρα 5.00 μ.μ.

Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός και ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας.

Διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Η ενορχήστρωση είναι του Χρήστου Τρεσίντση.

Η αναμετάδοση θα γίνει:

Ψηφιακά από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ στην ένδειξη: Voice of Greece και Διαδικτυακά από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Αρωγός στη γνωστοποίηση της μετάδοσης του μουσικού αυτού έργου στις Ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, τις Ομογενειακές Οργανώσεις και τα Ομογενειακά ΜΜΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η ιδέα για τη δημιουργία του νέου συμφωνικού έργου άρχισε να διαμορφώνεται, όταν ήρθε στα χέρια της Πηγής Λυκούδη ένα χειρόγραφο ανάτυπο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» που γράφτηκε στην Κατοχή, το Νοέμβρη του 1941. Το είχε εκδώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 1983 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, έκδοση που από καιρό είναι εκτός εμπορίου.

Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες που κοσμούν τη διαδρομή της μεταβυζαντινής Ελληνικής ιστορίας.

Το συμφωνικό αυτό έργο, διάρκειας 40 περίπου λεπτών, βασίζεται εξ ́ ολοκλήρου στην μελοποίηση του κορυφαίου αυτού ποιήματος και φέρει τον ομώνυμο τίτλο.

Τη δημιουργία του έργου ενίσχυσε ο στόχος της συμμετοχής στον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Ο Μακρυγιάννης χαρακτηρίζεται από την συνετή συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και μετά. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το 1820 και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την καθιέρωση Συντάγματος.

Στα «Οράματα και θάματά» του γράφει «...ένα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω, ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε: έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες».

Ο Σεφέρης στις ΔΟΚΙΜΕΣ του γράφει για τον στρατηγό «Ήταν μία από τις πιο μορφωμένες ψυχές του ελληνισμού. Η μόρφωσή, η παιδεία του, δεν είναι κάτι ξέχωρο ή αποσπασματικά δικό του· είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα, είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του γένους».

Ο Άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς Έλληνες ποιητές, του οποίου το έργο διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

«Άρχοντα της λαλιάς μας» αποκάλεσε ο Σεφέρης τον Άγγελο Σικελιανό, δημιουργό του εξαιρετικού ποιητικού έργου «Μακρυγιάννης».

Το 1946 προτάθηκε δυο φορές από την Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών για το βραβείο Νόμπελ, τη δεύτερη από κοινού με τον Καζαντζάκη. Το 1947 εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και προτάθηκε ξανά αυτή τη φορά από ομάδα Ευρωπαίων συγγραφέων για το βραβείο Νόμπελ.

Στο ποίημά του «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» (9η στροφή) γράφει:

[...] μά σήμερα εἴμαστε στό «ἐμεῖς», κι ἂς μαζωχτοῦμε

σ ́ἓνα σκοπόν, ἂν θέλουμε νά φκιάσουμε χωριό καί κόσμο!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Κάτοχος του Βραβείου «Forty Under 40» ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας

    Με το τιμητικό Βραβείο «Forty Under 40» τιμήθηκε ο διεθνής λαουτίστας, Βασίλης Κώστας. Στην...

    Συνέχεια

    Συγκινητική δωρεά από τον Γιάννη Πάριο στο Νοσοκομείο Μεταξά

    Δύο κλίνες Μ.Ε.Θ. παραδόθηκαν και τοποθετήθηκαν στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, δωρεά των Γιάννη Πάριου &ndash...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι» στην ΕΡΤ1-Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα

    Στα μονοπάτια του υπέροχου, του ρομαντικού, του τρυφερού Μάριου Τόκα «περπατά» η εκπομπή "Στα...

    Συνέχεια

    Μνημείο θα κηρυχθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος, στην Ασέα Αρκαδίας

    Μετά τον Κωστή Παλαμά και τον Οδυσσέα Ελύτη, ο Νίκος Γκάτσος θα «αποκτήσει» σύντομα...

    Συνέχεια

    Annual IFPI Chart 2020

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Την 11η Ιανουαρίου 2021, η IFPI κοινοποίησε το Top-100 Annual Sales Chart για το 2020. Ο...

    Συνέχεια

    «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» από τον Δημήτρη Κάσσαρη

    Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του τραγουδοποιού, συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις...

    Συνέχεια

    O Kώστας Θωμαϊδης για τον Θάνο Μικρούτσικο

    28/12/19-28/12/20: Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης...

    Συνέχεια

    Χριστούγεννα στο Κανάλι Ένα 90,4

    Αυτά τα τόσο διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα, που μένουμε σπίτι, το Κανάλι Ένα 90,4 φέρνει στα ραδιόφωνά μας τη μαγεία με τη...

    Συνέχεια

    Αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη από το νέο τεύχος του Μετρονόμου

    Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Μετρονόμου (τχ.75-76) με ένα πλούσιο αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη.

    Συνέχεια

    «Η Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3

    To Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέθεσε το 2017 στον συνθέτη, Δημήτρη Μαραμή, να...

    Συνέχεια