Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη, «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», από τη Φωνή της Ελλάδας

Η «Φωνή της Ελλάδας» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, μεταδίδοντας στους απανταχού ακροατές το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη, «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», σε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, που θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Πέμπτη 25 Μαρτίου και ώρα 5.00 μ.μ.

Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός και ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας.

Διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Η ενορχήστρωση είναι του Χρήστου Τρεσίντση.

Η αναμετάδοση θα γίνει:

Ψηφιακά από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ στην ένδειξη: Voice of Greece και Διαδικτυακά από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Αρωγός στη γνωστοποίηση της μετάδοσης του μουσικού αυτού έργου στις Ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, τις Ομογενειακές Οργανώσεις και τα Ομογενειακά ΜΜΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η ιδέα για τη δημιουργία του νέου συμφωνικού έργου άρχισε να διαμορφώνεται, όταν ήρθε στα χέρια της Πηγής Λυκούδη ένα χειρόγραφο ανάτυπο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» που γράφτηκε στην Κατοχή, το Νοέμβρη του 1941. Το είχε εκδώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 1983 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, έκδοση που από καιρό είναι εκτός εμπορίου.

Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες που κοσμούν τη διαδρομή της μεταβυζαντινής Ελληνικής ιστορίας.

Το συμφωνικό αυτό έργο, διάρκειας 40 περίπου λεπτών, βασίζεται εξ ́ ολοκλήρου στην μελοποίηση του κορυφαίου αυτού ποιήματος και φέρει τον ομώνυμο τίτλο.

Τη δημιουργία του έργου ενίσχυσε ο στόχος της συμμετοχής στον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Ο Μακρυγιάννης χαρακτηρίζεται από την συνετή συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και μετά. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το 1820 και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την καθιέρωση Συντάγματος.

Στα «Οράματα και θάματά» του γράφει «...ένα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω, ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε: έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες».

Ο Σεφέρης στις ΔΟΚΙΜΕΣ του γράφει για τον στρατηγό «Ήταν μία από τις πιο μορφωμένες ψυχές του ελληνισμού. Η μόρφωσή, η παιδεία του, δεν είναι κάτι ξέχωρο ή αποσπασματικά δικό του· είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα, είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του γένους».

Ο Άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς Έλληνες ποιητές, του οποίου το έργο διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

«Άρχοντα της λαλιάς μας» αποκάλεσε ο Σεφέρης τον Άγγελο Σικελιανό, δημιουργό του εξαιρετικού ποιητικού έργου «Μακρυγιάννης».

Το 1946 προτάθηκε δυο φορές από την Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών για το βραβείο Νόμπελ, τη δεύτερη από κοινού με τον Καζαντζάκη. Το 1947 εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και προτάθηκε ξανά αυτή τη φορά από ομάδα Ευρωπαίων συγγραφέων για το βραβείο Νόμπελ.

Στο ποίημά του «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» (9η στροφή) γράφει:

[...] μά σήμερα εἴμαστε στό «ἐμεῖς», κι ἂς μαζωχτοῦμε

σ ́ἓνα σκοπόν, ἂν θέλουμε νά φκιάσουμε χωριό καί κόσμο!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Aθηνά Καμπάκογλου και Χρήστος Νικολόπουλος μαζί στην «Αυλή των χρωμάτων»

    «Η Αυλή των Χρωμάτων», η επιτυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, συνεχίζει και φέτος το τηλεοπτικό...

    Συνέχεια

    Aντίο στο «αηδόνι της Μακεδονίας», Νίτσα Τσίτρα

    Έφυγε από τη ζωή, νικημένη από τον κορωνοϊό, η θρυλική ερμηνεύτρια Νίτσα Τσίτρα, σε ηλικία 91 ετών, σκορπίζοντας θλίψη αλλά και...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Ροζίτα Σώκου - Νοσηλευόταν με κορωνοϊό

    Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 98 ετών η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και συγγραφέας, Ροζίτα Σώκου, ...

    Συνέχεια

    Aφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη το νέο τεύχος του Μετρονόμου

    Αφιερωμένο στην πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι το νέο τεύχος του Μετρονόμου...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Χριστιάνα

    "Έφυγε" η τραγουδίστρια Χριστιάνα, σε ηλικία 68 ετών, το απόγευμα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Χρήστος Κυριαζής

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών άφησε ο μουσικός και τραγουδοποιός Χρήστος Κυριαζής, τα ξημερώματα της Τετάρτης (10/11)...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο συνθέτης Τάκης Μπουγάς

    Μεγάλη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του συνθέτη Τάκη Μπουγά, μέσω της προσωπικής του σελίδας...

    Συνέχεια

    Στην παρουσίαση του δίσκου «Τα μεταξεταστέα» στον ΙΑΝΟ

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Στο χώρο του καφέ του ΙΑΝΟΥ ξαναβρέθηκα μετά από πολύ καιρό το Σάββατο 16...

    Συνέχεια

    «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Φωτογραφίες: Σάκης Ψαρρός Στον «Κόμη»...

    Συνέχεια

    Ο Κώστας Μακεδόνας στην προβολή της κινηματογραφημένης συναυλίας, «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

    Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρευρέθηκε ο Κώστας Μακεδόνας, προκειμένου να παρακολουθήσει την προβολή του...

    Συνέχεια