Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη

Η πρόσκληση από την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» σε μια μουσική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τον άκρως επίκαιρο τίτλο «Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ» αποτέλεσε και μια επιπλέον πρόκληση για όλους εμάς που είχαμε παρακολουθήσει την πρώτη δράση τους ...
Το εντυπωσιακό μουσικό video του Ερωτόκριτου, με την συμμετοχή 77 αγαπημένων καλλιτεχνών και γυρίσματα σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011.

Το συγκεριμένο video αγαπήθηκε, βραβεύθηκε, ζητήθηκε από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για να ενσωματωθεί στη διδακτέα ύλη του, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα το είχαν επιλέξει ως εργασία για τους μαθητές τους, με στόχο να φέρουν πιο κοντά αυτό το λογοτεχνικό αριστούργημα στους νέους, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση.

Πριν από δύο χρόνια η ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» αποφασίζει να προχωρήσει στην παραγωγή του δεύτερου video, ενός αφιερώματος στη μουσική της Σμύρνης. Στην πόλη αυτή που υπήρξε ένα από τα πιο φωτεινά παραδείγματα διαπολιτισμικής κοινωνίας.

Στόχος τους, όπως δηλώνουν, είναι να μιλήσουν με τον τρόπο τους – μέσα από την μουσική – για τον σεβασμό στην πολιτισμική ετερότητα ... για το σεβασμό στον συνάνθρωπό μας. Η είδηση ότι αυτή τη φορά συμμετέχουν εθελοντικά περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες και τα γυρίσματα έχουν γίνει σε 70 διαφορετικές τοποθεσίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη προσμονή!

Έτσι, τα δύο αυτά videos – ο “Ερωτόκριτος" και η “Σμύρνη” - αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα, για να δημιουργηθεί μια παράσταση, που στόχο έχει να προβάλλει δύο τόπους με έντονους ιστορικούς δεσμούς – την Κρήτη και τη Σμύρνη, σταθμούς της δράσης «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση οδήγησε τους υπεύθυνους να προσθέσουν μια μέρα ακόμη. Έτσι στον αρχικό προγραμματισμό για τις 19 Φεβρουαρίου προστέθηκε και η προηγούμενη μέρα, 18 Φεβρουαρίου 2016.

Η παράσταση ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από το «Μυθιστόρημα» του Σμυρνιού Γιώργου Σεφέρη, σε αφήγηση του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη, ως εισαγωγή στο video του Ερωτόκριτου που ακολούθησε, μέσα σε χειροκροτήματα!

Και καθώς έσβηναν τα φώτα στην οθόνη και άρχισε να φωτίζεται διακριτικά η σκηνή, οι ήχοι από το κανονάκι του Πάνου Δημητρακόπουλου, η λύρα του αγαπημένου Χαϊνη, Δημήτρη Αποστολάκη και η αισθαντική φωνή της Σμυρνιάς Fide Kοksal, που τραγούδησε τον Ερωτόκριτο στα τούρκικα, πλημμύρισαν την αίθουσα, δημιουργώντας μια ονειρική στιγμή …

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού η Κρήτη με ταμπαχανιώτικα, μαντινάδες και γνωστά κρητικά τραγούδια.

Συνοδοιπόροι μας ο σπουδαίος μουσικός και τραγουδιστής Κωστής Αβυσσινός, γιος του θρυλικού βιολάτορα Γιώργη Αβυσσινού, ο σύγχρονος λυράρης και τραγουδοποιός Μάνος Πυροβολάκης, ο βαθειά λαϊκός ερμηνευτής με τις βυζαντινές καταβολές Δημήτρης Μπάσης και η Fide Koksal.

Δυναμική η παρουσία του εμπνευσμένου, ανήσυχου δημιουργού Χαϊνη, Δημήτρη Αποστολάκη, στο πρώτο μέρος του προγράμματος, ο οποίος μαζί με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης ανέλαβε να μας οδηγήσει στο διάλειμμα με το συρτό, «Η λεβεντιά είναι μια πληγή», ξεσηκώνοντας το κοινό του Μεγάρου!

Λεπτομέρεια που μας εξέπληξε ευχάριστα το ότι οι χορευτές δεν φορούσαν παραδοσιακές στολές, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο μια φολκλορική προσέγγιση, που σίγουρα δεν ταιριάζει στο ύφος της ομάδας.

Και φθάνει το δεύτερο μέρος ... Η ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» μιλούσε για μια μεγάλη έκπληξη που μας περίμενε και εμείς ελπίζαμε ότι αυτή θα ήταν η προβολή του καινούριου video της Σμύρνης. Και πραγματικά παρακολουθήσαμε την πρώτη ανεπίσημη προβολή του, σαν ένα δώρο στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

16 λεπτά (όση είναι και η διάρκειά του) που μας καθήλωσαν, απολαμβάνοντας ένα καταιγισμό συναισθημάτων, μέσα από συνεχείς εναλλαγές καλλιτεχνών, τραγουδιών, ηχοχρωμάτων, εικόνων, σκίτσων, τοποθεσιών!

Θα αποφύγουμε να αποκαλύψουμε τους συμμετέχοντες, καθώς η επίσημη παρουσίαση του video θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες στην Αθήνα.

Το «δύσκολο» πέρασμα από την οθόνη στη σκηνή ανέλαβαν η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, που τραγούδησαν a capella, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το ”Μάνα μου μάνα”!

Έτσι, με μια μικρή στάση στο Λίβανο, φθάνουμε στη Σμύρνη, που πλέον έχει την τιμητική της με το κοινό του Μεγάρου να έχει ξεσηκωθεί, συμμετέχοντας ενεργά.

Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του Θεσσαλονικιού ερμηνευτή, Γιώργου Μπαγιώκη, που η φωνή και το πάθος του μας ρίγησε, τραγουδώντας το «Ξενιτεμένο μου πουλί».

Ξεχωριστές νότες στη βραδιά έδωσαν η Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της, αλλά και την εξαιρετική ερμηνεία της, που κινήθηκε με ιδιαίτερη άνεση σε ένα μουσικό χώρο που γνωρίζει πολύ καλά, αλλά και η Fide Kοksal με το σμυρνιώτικο ταμπεραμέντο της, τραγουδώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα τούρκικα.

Οι σολίστες Τάσος Αθανασιάς στο ακορντεόν, Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, Γιώργος Παππάς στα νυκτά, Tigran Sargsyan στα πνευστά και ο μαέστρος,Τάκης Φραγκούς, στο κοντραμπάσο, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η μουσική, τα τραγούδια, οι δυνατές ερμηνείες αλλά και το πλούσιο οπτικό υλικό ανέσυραν βαθιές μνήμες των δύο πατρίδων, της Κρήτης και της Σμύρνης, σε μια παράσταση που συγκίνησε και συνεπήρε το κοινό του Μεγάρου, που άλλοτε σιγοτραγουδούσε, άλλοτε χειροκροτούσε, άλλοτε έδινε το ρυθμό στους καλλιτέχνες επί σκηνής και άλλοτε δάκρυζε με τις εικόνες, τους ήχους και τα videos που παρακολουθούσε στην οθόνη, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα!

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε ο Κοραής Δαμάτης, ενώ τα σκίτσα ήταν του Soloup.

Μια πολυσυλλεκτική βραδιά με πολλές εκπλήξεις, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που παρευρέθηκε και ολοκληρώθηκε με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδούν μαζί με το κοινό «Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ», καθώς στην οθόνη ενώθηκε η προσφυγιά του χθες και του σήμερα, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο της παράστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Aziz Kocaoglu και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Orhan Yalman Okan, μαζί με όλα τα μέλη της τούρκικης αντιπροσωπείας, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ειδική τελετή για την παρουσίαση της Σμύρνης ως τουριστικού προορισμού.

Όπως μας ενημέρωσε η ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά», η παράσταση «Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ - η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη» θα ταξιδέψει σε επιλεγμένα σημεία και πόλεις, με πολλές και διαφορετικές συμμετοχές, μέσα από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν εθελοντικά στα δύο βίντεο.

Ένας κύκλος που θα ολοκληρωθεί με την επίσημη παρουσίαση του video της Σμύρνης σε λίγους μήνες στην Αθήνα. Εμείς, ως «Μουσικόγραμμα», θα είμαστε εκεί για τη μεγάλη αυτή γιορτή!!!

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Σμύρνη
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  EΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Το κανονάκι»

  Αφιερωμένη ταξίδι στην ιστορία και στο χαρακτήρα του μουσικού οργάνου «κανονάκι», από τα δεξιοτεχνικά χέρια των...

  Συνέχεια

  «Female Faces» - Ένα καλλιτεχνικό project με επίκεντρο τη γυναίκα, που ξεκίνησε από δύο Ελληνίδες!

  Το project “Female Faces” είναι μία σειρά ταινιών μικρού μήκους, που δημιουργήθηκε από συνθέτες και σκηνοθέτες από...

  Συνέχεια

  «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ»- Aφιέρωμα στον Τάκη Σούκα

  Αφιερωμένη στον Τάκη Σούκα, τον σπουδαίο συνθέτη, που πλουτίζει τον κόσμο μας με το έργο του, είναι η εκπομπή «...

  Συνέχεια

  ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Της Ρόδου ο λυράρης - Γιάννης Κλαδάκης»

  «Χαρά στο' νε που το κρατά της λύρας το δοξάρι, του φαίνεται 'πο μακριά...

  Συνέχεια

  ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Νύχτες στην παραλιακή»

  Στη νυχτερινή Αθήνα μιας άλλης εποχής και στα θρυλικά κέντρα διασκέδασης θα είναι αφιερωμένο το επεισόδιο της...

  Συνέχεια

  «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ»- Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

  Στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, την ανατρεπτική, την πηγαία, την πιο ευθύβολη στιχουργό του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού είναι...

  Συνέχεια

  Το «ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ MEGA» υποδέχεται την Ελένη Βιτάλη

  Η σπουδαία Ελένη Βιτάλη μάς προσκαλεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. στο «ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ MEGA»...

  Συνέχεια

  Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου - 5 δημοσιογράφοι ΟΝ AIR

  Γράφει η Μίνα Μαύρου Χρόνια πολλά, ραδιόφωνο! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 5 δημοσιογράφοι...

  Συνέχεια

  Το Κανάλι Ένα γιορτάζει….ραδιοφωνικά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

  Με ένα ολοήμερο έκτακτο πρόγραμμα γεμάτο πολιτισμό, μουσική και σπουδαίους προσκεκλημένους γιορτάζει το Κανάλι Ένα 90,4 ...

  Συνέχεια

  ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ- «Aφιέρωμα στον Μάνο Αχαλινωτόπουλο»

  Αφιερωμένο στον Μάνο Αχαλινωτόπουλο θα είναι το επεισόδιο της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ την Τρίτη 16...

  Συνέχεια