Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και είναι τα παιδιά! Όλα τα παιδιά του Πειραιά! Ξέρω πόσο τα αγαπάς, φρόντισέ τα λίγο περισσότερο ακόμα, σε χρειάζονται! Πειραιά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!».

Ειλικρινής, εύστοχος, στοργικός, με το κοινό να παραληρεί και να χειροκροτεί ασταμάτητα…

Εξάλλου, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, το είχε πει ξεκάθαρα στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Παναγιώτη Φύτρα, Προϊστάμενο Προγράμματος- Πολιτισμού στο Κανάλι Ένα: «Η τέχνη είναι σκυταλοδρομία! Δεν έχει παρθενογένεση!».

Μία τέτοια ακριβή σκυταλοδρομία, λοιπόν, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε τη βραδιά της Τρίτης 10 Μαϊου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία «Κάτω στον Πειραιά», υπό τη διεύθυνση του εμβληματικού Σταύρου Ξαρχάκου, με αφορμή τον εορτασμό των 35 χρόνων του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Πειραιά, του Καναλιού Ένα, 90,4!

Κατάμεστο το θέατρο από εκπροσώπους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της Εκκλησίας, της Τέχνης, των Γραμμάτων!

«Για μια συναυλία Ξαρχάκου αφιερωμένη στον Πειραιά δεν φτάνουν ούτε δύο γήπεδα Καραϊσκάκη» θα πει ο Προέδρος της ΔΗΡΑΠ, κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, στην αρχή της εκδήλωσης, για να συνεχίσει εμφανώς συγκινημένος:

«Πριν ακριβώς 35 χρόνια η πρωτεύουσα και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη άνοιγαν τον δρόμο της ελεύθερης ενημέρωσης , σπάζοντας το φράγμα του κρατικού μονοπωλίου και του κυβερνητικού ελέγχου στα ΜΜΕ. … Το "Κανάλι Ένα" με εμπνευστή της ίδρυσής του, τον τότε Δήμαρχο Πειραιά, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, βγήκε στον αέρα με σήμα "Τα παιδιά του Πειραιά" και τη φωνή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ».

Παρών στη βραδιά και ο πρωτοπόρος Ανδρέας Ανδριανόπουλος που, λαμβάνοντας αυθόρμητα το λόγο, ομολογεί: «Συγκινούμαι να είμαι εδώ απόψε! Γιορτάζουμε την επιβίωση ενός πράγματος που δημιουργήθηκε πριν από 35 χρόνια. Εύχομαι μετά από 35 χρόνια να μπορούμε να ξαναγιορτάσουμε τα επόμενα 35 και ούτω καθεξής…».

«Περάσανε από το "Κανάλι Ένα" οι πιο αξιόλογοι άνθρωποι της δημοσιογραφίας. Περάσαμε μία δεκαετία βαθειάς εσωστρέφειας, τώρα ήρθε η στιγμή να ανασάνουμε! Εκπέμπουμε δυνατά! Είναι πολύ μεγάλη τιμή για το Κανάλι ο Ξαρχάκος», θα δηλώσει ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης.

Και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9.13' μ.μ. βγαίνει ο μαέστρος. (Δεν ξέρω γιατί πάντα κοιτάζω το ρολόι μου, όταν εμφανίζεται ο Ξαρχάκος στη σκηνή… κάτι σαν αντανακλαστικό…).

Και εκεί ακριβώς ξεκινάει η μαγεία…

Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πλήκτρα να παίζει τη μελωδία από τα «Κόκκινα Φανάρια», η ορχήστρα να ακολουθεί και τα … παιδιά του Πειραιά που έχουν από νωρίς λάβει τη θέση τους επί σκηνής, τα μέλη δηλ. της Ορχήστρας Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, μαζί με την αεικίνητη δασκάλα τους, κ. Σταυρούλα Μέντη, να συμπράττουν!

Για τη συνέχεια Ηρώ Σαϊα και Ζαχαρίας Καρούνης στα καλύτερά τους, να μας χαρίζουν επιτυχίες του Ξαρχάκου, που σηματοδοτούν την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας!

«Το καλντερίμι», «Στης πίκρας τα ξερόνησα», «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς», «Γεια σου χαρά σου, Βενετιά», «Στη Σαλαμίνα», «Βαρκαρόλα», «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Χαμένη αγάπη», «Τα τρένα που φύγαν», «Το δίχτυ», «Ήτανε μια φορά», «Όνειρο δεμένο», «Κάτω στον Πειραιά», «Κάντε υπομονή».

Σαν να πετάχτηκαν οι παρτιτούρες από τα αναλόγια, απέκτησαν σάρκα και οστά, έγιναν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, σκέψη, συγκίνηση, ελπίδα που έχει περάσει στο DNA μας πια…

Τα παιδιά της Ορχήστρας των Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά το είχαν πει εξάλλου στην εκπομπή του Παναγιώτη Φύτρα και της δασκάλας τους, Σταυρούλας Μέντη, στους 90,4… «Γνωρίζαμε και θαυμάζαμε τη μουσική του κ. Ξαρχάκου! Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν μαζί του στη σκηνή, να μας διευθύνει! Είναι μαγικό! Όταν τον ρωτάμε αν θέλει να φωτογραφηθεί μαζί μας, μας απαντά: "Δεν υπάρχει δεν θέλω, υπάρχει μόνο θέλω!"».

Τι σκυτάλη έλαβαν, αλήθεια, αυτοί οι νέοι μουσικοί το βράδυ εκείνης της Τρίτης… Τι εικόνες από το παρελθόν ή και το μέλλον τους να πέρασαν μπροστά από τα αθώα, λαμπερά μάτια τους, μέσα από τις μελωδίες που έπαιξαν;

Και κάπου εκεί ο νους μου γυρνά σε ρεπορτάζ, κουβέντες και ακριβές στιγμές που έχω ευλογηθεί να ζήσω με ένα στυλό και ένα μπλοκάκι στο χέρι, όπως τότε…

Tον Ιούνιο του 2018 στην παρουσίαση του σπουδαίου δίσκου του Ξαρχάκου,«7 Ελεγείες και Σάτιρες», στο κέντρο της Αθήνας… Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης, ο ένας από τους τρεις στιχουργούς του cd, ο αξέχαστος Μάνος Ελευθερίου, μιλώντας για το μαέστρο και απευθυνόμενος σε όλους μας, είπε: «Έχετε τη χάρη και τη χαρά να ζείτε δίπλα του, να μιλάτε μαζί του, να φωτογραφίζεστε μαζί του, να το εξηγείτε στα εγγόνια σας, τι συνέβη εκείνη τη βραδιά, να σας εξηγεί, να σας προστατεύει με τις μελωδίες του».

Σήμερα πια, λοιπόν, ειδικά μετά την εντυπωσιακή συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, αυτή η κουβέντα είναι πιο επίκαιρη και πιο αναγκαία από ποτέ… Στην εποχή που στο όνομα της Τέχνης δημιουργούνται τα χειρότερα έκτροπα από «καλλιτέχνες» της δηθενιάς και του μπότοξ, θα ευχηθώ έργα και μελωδίες, σαν αυτές του Ξαρχάκου, να μας δείχνουν πάντα το δρόμο για τα υψηλά, για τα πολύτιμα, για τα αιώνια!

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με τη λήξη της εκδήλωσης, παρέλαβε από το Δήμαρχο του Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, καθώς και από τον Πρόεδρο του Καναλιού Ένα, κ. Αλέξανδρο Τζεφεράκο, το αναμνηστικό Λιοντάρι του Πειραιά και δύο βιβλία για την ιστορία του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Και κάπου εδώ στο τέλος, συνειδητοποιώ ότι ο Ξαρχάκος έχει πετύχει το δικό του επέκεινα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την Τέχνη και τη στάση ζωής του… Ας το προσπαθήσουμε κι εμείς…

Χρόνια πολλά, αγαπημένο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, 90,4!

Στην ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου έπαιξαν:

Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες

Παντελής Ντζιάλας – κιθάρες

Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν

Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι

Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι

Γιάννης Δίσκος – πνευστά

Χάρης Κελάρης – μπάσο

Στην Ορχήστρα Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά έπαιξαν:

Βιολιά

Κουκουράκη Άρτεμις, Τσιμούρη Αδαμαντία, Χατζηαναστασίου Μαρίνα, Στάθη Άννα, Τάσος Βογιατζόγλου, Μπελιώτης Δημήτρης, Στάμου Σοφία, Γλυνιά Σελήνη, Καράβολος Στέφανος, Κατσαρού Άντζελα, Μωυσόγλου Χριστίνα, Γιαγλή Αθανασία, Ορφανού Μαργαρίτα, Αθανασιά Θεανώ, Κουτσουροπούλου Έλενα, Κάσδαγλη Αγγελική, Παπανικολάου Μελετία, Γιώργος Λαδάς, Καρυδά Κορνέλια, Γλυνιά Αργυρώ, Σεκαϊ Ιζαμπέλα, Κουμιώτη Υακίνθη, Στάδια Μαρία

Βιόλες

Δαβίδ Ζαγκάν, Γλυνιά Πόπη

Βιολοντσέλα

Βιδάλης Αντρέας, Δαρδάλη Κλεοπάτρα, Βασιλείου Νεκτάριος

Mαζί τους και η δασκάλα τους, κ. Σταυρούλα Μέντη

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Annual IFPI Chart 2020

  Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Την 11η Ιανουαρίου 2021, η IFPI κοινοποίησε το Top-100 Annual Sales Chart για το 2020. Ο...

  Συνέχεια

  «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» από τον Δημήτρη Κάσσαρη

  Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του τραγουδοποιού, συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις...

  Συνέχεια

  O Kώστας Θωμαϊδης για τον Θάνο Μικρούτσικο

  28/12/19-28/12/20: Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης...

  Συνέχεια

  Χριστούγεννα στο Κανάλι Ένα 90,4

  Αυτά τα τόσο διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα, που μένουμε σπίτι, το Κανάλι Ένα 90,4 φέρνει στα ραδιόφωνά μας τη μαγεία με τη...

  Συνέχεια

  Αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη από το νέο τεύχος του Μετρονόμου

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Μετρονόμου (τχ.75-76) με ένα πλούσιο αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη.

  Συνέχεια

  «Η Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3

  To Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέθεσε το 2017 στον συνθέτη, Δημήτρη Μαραμή, να...

  Συνέχεια

  Ο Οδυσσέας Ελύτης «θα μείνει» στην Πλάκα

  Στο διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου στην Πλάκα, ιδιοκτησίας...

  Συνέχεια

  Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει τη μουσική παράδοση της Αμοργού

  Το όραμα για τη διάσωση, ψηφιοποίηση και διάδοση της Παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων...

  Συνέχεια

  Έκτακτη χρηματική αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις 4 μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ

  Έκτακτη συμβολική χρηματική αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις τέσσερις μουσικές εκπομπές της («Στα τραγούδια λέμε...

  Συνέχεια

  «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ» στην ΕΡΤ1 – Αφιέρωμα στην οικογένεια Περπινιάδη

  Ανανεωμένη, με φρέσκιες ιδέες, νέα εικόνα, αλλά πάντα με τον ίδιο σκοπό, την ποιοτική ψυχαγωγία και την ανάδειξη, ακόμη περισσότερο, της μουσικής...

  Συνέχεια