Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και είναι τα παιδιά! Όλα τα παιδιά του Πειραιά! Ξέρω πόσο τα αγαπάς, φρόντισέ τα λίγο περισσότερο ακόμα, σε χρειάζονται! Πειραιά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!».

Ειλικρινής, εύστοχος, στοργικός, με το κοινό να παραληρεί και να χειροκροτεί ασταμάτητα…

Εξάλλου, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, το είχε πει ξεκάθαρα στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Παναγιώτη Φύτρα, Προϊστάμενο Προγράμματος- Πολιτισμού στο Κανάλι Ένα: «Η τέχνη είναι σκυταλοδρομία! Δεν έχει παρθενογένεση!».

Μία τέτοια ακριβή σκυταλοδρομία, λοιπόν, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε τη βραδιά της Τρίτης 10 Μαϊου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία «Κάτω στον Πειραιά», υπό τη διεύθυνση του εμβληματικού Σταύρου Ξαρχάκου, με αφορμή τον εορτασμό των 35 χρόνων του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Πειραιά, του Καναλιού Ένα, 90,4!

Κατάμεστο το θέατρο από εκπροσώπους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της Εκκλησίας, της Τέχνης, των Γραμμάτων!

«Για μια συναυλία Ξαρχάκου αφιερωμένη στον Πειραιά δεν φτάνουν ούτε δύο γήπεδα Καραϊσκάκη» θα πει ο Προέδρος της ΔΗΡΑΠ, κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, στην αρχή της εκδήλωσης, για να συνεχίσει εμφανώς συγκινημένος:

«Πριν ακριβώς 35 χρόνια η πρωτεύουσα και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη άνοιγαν τον δρόμο της ελεύθερης ενημέρωσης , σπάζοντας το φράγμα του κρατικού μονοπωλίου και του κυβερνητικού ελέγχου στα ΜΜΕ. … Το "Κανάλι Ένα" με εμπνευστή της ίδρυσής του, τον τότε Δήμαρχο Πειραιά, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, βγήκε στον αέρα με σήμα "Τα παιδιά του Πειραιά" και τη φωνή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ».

Παρών στη βραδιά και ο πρωτοπόρος Ανδρέας Ανδριανόπουλος που, λαμβάνοντας αυθόρμητα το λόγο, ομολογεί: «Συγκινούμαι να είμαι εδώ απόψε! Γιορτάζουμε την επιβίωση ενός πράγματος που δημιουργήθηκε πριν από 35 χρόνια. Εύχομαι μετά από 35 χρόνια να μπορούμε να ξαναγιορτάσουμε τα επόμενα 35 και ούτω καθεξής…».

«Περάσανε από το "Κανάλι Ένα" οι πιο αξιόλογοι άνθρωποι της δημοσιογραφίας. Περάσαμε μία δεκαετία βαθειάς εσωστρέφειας, τώρα ήρθε η στιγμή να ανασάνουμε! Εκπέμπουμε δυνατά! Είναι πολύ μεγάλη τιμή για το Κανάλι ο Ξαρχάκος», θα δηλώσει ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης.

Και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9.13' μ.μ. βγαίνει ο μαέστρος. (Δεν ξέρω γιατί πάντα κοιτάζω το ρολόι μου, όταν εμφανίζεται ο Ξαρχάκος στη σκηνή… κάτι σαν αντανακλαστικό…).

Και εκεί ακριβώς ξεκινάει η μαγεία…

Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πλήκτρα να παίζει τη μελωδία από τα «Κόκκινα Φανάρια», η ορχήστρα να ακολουθεί και τα … παιδιά του Πειραιά που έχουν από νωρίς λάβει τη θέση τους επί σκηνής, τα μέλη δηλ. της Ορχήστρας Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, μαζί με την αεικίνητη δασκάλα τους, κ. Σταυρούλα Μέντη, να συμπράττουν!

Για τη συνέχεια Ηρώ Σαϊα και Ζαχαρίας Καρούνης στα καλύτερά τους, να μας χαρίζουν επιτυχίες του Ξαρχάκου, που σηματοδοτούν την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας!

«Το καλντερίμι», «Στης πίκρας τα ξερόνησα», «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς», «Γεια σου χαρά σου, Βενετιά», «Στη Σαλαμίνα», «Βαρκαρόλα», «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Χαμένη αγάπη», «Τα τρένα που φύγαν», «Το δίχτυ», «Ήτανε μια φορά», «Όνειρο δεμένο», «Κάτω στον Πειραιά», «Κάντε υπομονή».

Σαν να πετάχτηκαν οι παρτιτούρες από τα αναλόγια, απέκτησαν σάρκα και οστά, έγιναν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, σκέψη, συγκίνηση, ελπίδα που έχει περάσει στο DNA μας πια…

Τα παιδιά της Ορχήστρας των Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά το είχαν πει εξάλλου στην εκπομπή του Παναγιώτη Φύτρα και της δασκάλας τους, Σταυρούλας Μέντη, στους 90,4… «Γνωρίζαμε και θαυμάζαμε τη μουσική του κ. Ξαρχάκου! Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν μαζί του στη σκηνή, να μας διευθύνει! Είναι μαγικό! Όταν τον ρωτάμε αν θέλει να φωτογραφηθεί μαζί μας, μας απαντά: "Δεν υπάρχει δεν θέλω, υπάρχει μόνο θέλω!"».

Τι σκυτάλη έλαβαν, αλήθεια, αυτοί οι νέοι μουσικοί το βράδυ εκείνης της Τρίτης… Τι εικόνες από το παρελθόν ή και το μέλλον τους να πέρασαν μπροστά από τα αθώα, λαμπερά μάτια τους, μέσα από τις μελωδίες που έπαιξαν;

Και κάπου εκεί ο νους μου γυρνά σε ρεπορτάζ, κουβέντες και ακριβές στιγμές που έχω ευλογηθεί να ζήσω με ένα στυλό και ένα μπλοκάκι στο χέρι, όπως τότε…

Tον Ιούνιο του 2018 στην παρουσίαση του σπουδαίου δίσκου του Ξαρχάκου,«7 Ελεγείες και Σάτιρες», στο κέντρο της Αθήνας… Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης, ο ένας από τους τρεις στιχουργούς του cd, ο αξέχαστος Μάνος Ελευθερίου, μιλώντας για το μαέστρο και απευθυνόμενος σε όλους μας, είπε: «Έχετε τη χάρη και τη χαρά να ζείτε δίπλα του, να μιλάτε μαζί του, να φωτογραφίζεστε μαζί του, να το εξηγείτε στα εγγόνια σας, τι συνέβη εκείνη τη βραδιά, να σας εξηγεί, να σας προστατεύει με τις μελωδίες του».

Σήμερα πια, λοιπόν, ειδικά μετά την εντυπωσιακή συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, αυτή η κουβέντα είναι πιο επίκαιρη και πιο αναγκαία από ποτέ… Στην εποχή που στο όνομα της Τέχνης δημιουργούνται τα χειρότερα έκτροπα από «καλλιτέχνες» της δηθενιάς και του μπότοξ, θα ευχηθώ έργα και μελωδίες, σαν αυτές του Ξαρχάκου, να μας δείχνουν πάντα το δρόμο για τα υψηλά, για τα πολύτιμα, για τα αιώνια!

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με τη λήξη της εκδήλωσης, παρέλαβε από το Δήμαρχο του Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, καθώς και από τον Πρόεδρο του Καναλιού Ένα, κ. Αλέξανδρο Τζεφεράκο, το αναμνηστικό Λιοντάρι του Πειραιά και δύο βιβλία για την ιστορία του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Και κάπου εδώ στο τέλος, συνειδητοποιώ ότι ο Ξαρχάκος έχει πετύχει το δικό του επέκεινα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την Τέχνη και τη στάση ζωής του… Ας το προσπαθήσουμε κι εμείς…

Χρόνια πολλά, αγαπημένο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, 90,4!

Στην ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου έπαιξαν:

Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες

Παντελής Ντζιάλας – κιθάρες

Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν

Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι

Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι

Γιάννης Δίσκος – πνευστά

Χάρης Κελάρης – μπάσο

Στην Ορχήστρα Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά έπαιξαν:

Βιολιά

Κουκουράκη Άρτεμις, Τσιμούρη Αδαμαντία, Χατζηαναστασίου Μαρίνα, Στάθη Άννα, Τάσος Βογιατζόγλου, Μπελιώτης Δημήτρης, Στάμου Σοφία, Γλυνιά Σελήνη, Καράβολος Στέφανος, Κατσαρού Άντζελα, Μωυσόγλου Χριστίνα, Γιαγλή Αθανασία, Ορφανού Μαργαρίτα, Αθανασιά Θεανώ, Κουτσουροπούλου Έλενα, Κάσδαγλη Αγγελική, Παπανικολάου Μελετία, Γιώργος Λαδάς, Καρυδά Κορνέλια, Γλυνιά Αργυρώ, Σεκαϊ Ιζαμπέλα, Κουμιώτη Υακίνθη, Στάδια Μαρία

Βιόλες

Δαβίδ Ζαγκάν, Γλυνιά Πόπη

Βιολοντσέλα

Βιδάλης Αντρέας, Δαρδάλη Κλεοπάτρα, Βασιλείου Νεκτάριος

Mαζί τους και η δασκάλα τους, κ. Σταυρούλα Μέντη

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  «Σπίτι του Ρεμπέτικου» ο ιστορικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου

  Ο ιστορικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου αναγεννιέται και «ξαναζωντανεύει», καθώς μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και με...

  Συνέχεια

  «Έφυγε» ο συνθέτης Νίκος Αντύπας

  Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Αντύπας, οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν σε άσχημη κατάσταση τις τελευταίες μέρες...

  Συνέχεια

  «Η Αυλή των Χρωμάτων» καλωσορίζει τον Τάκη Σούκα

  Στον σπουδαίο Τάκη Σούκα έχουν αφιερώσει την "Αυλή των Χρωμάτων" η δημοσιογράφος Αθηνά...

  Συνέχεια

  «Η Αυλή των Χρωμάτων» με εκπομπή - αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς

  Με ένα αφιέρωμα στα "Τραγούδια της ξενιτιάς" συνεχίζει η "Αυλή των Χρωμάτων" ...

  Συνέχεια

  Έφυγε από τη ζωή ο αρχιμουσικός Κάρολος Τρικολίδης

  Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε τον θάνατο του αρχιμουσικού Κάρολου...

  Συνέχεια

  Aναβάλλεται η παράσταση του Γιώργου Νταλάρα στο Christmas Theater για το Ρεμπέτικο

  Η παράσταση ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 στις 9.00 μ...

  Συνέχεια

  Καλώς όρισες, 2022! Για άκου λίγο...

  Στολιστήκατε; Βάλατε τα καλά σας;... (πόσους δεν καταδιώκει αυτή η έκφραση από το Προνήπιο ακόμα)...

  Συνέχεια

  Τέλος στη μουσική και στους όρθιους σε εστίαση και διασκέδαση - Μέχρι τις 2 π.μ. το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

  Την επίσπευση εφαρμογής της νέας δέσμης περιοριστικών μέτρων προς ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας επιφέρει η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων...

  Συνέχεια

  Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια με το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά

  Ένα ευχάριστο, γιορτινό αλλά και γεμάτο συγκινήσεις πρόγραμμα, έχει δημιουργήσει το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ένα 90...

  Συνέχεια

  Aθηνά Καμπάκογλου και Χρήστος Νικολόπουλος μαζί στην «Αυλή των χρωμάτων»

  «Η Αυλή των Χρωμάτων», η επιτυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, συνεχίζει και φέτος το τηλεοπτικό...

  Συνέχεια