Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ξαρχάκος για Μενδώνη: «Η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο που εγώ το λέω βλαπτική έπαρση»

Photo: George Spanos
Photo: George Spanos

Κατακεραύνωσε ο εμβληματικός Σταύρος Ξαρχάκος την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον καλλιτεχνικό κόσμο που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την καραντίνα, εν μέσω κορονοϊού. Όλα αυτά το πρωί της Τρίτης 5 Μαϊου στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Ξυδάκη "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5".

Συγκεκριμένα, τον ακούσαμε να λέει τα ακόλουθα:

«Ας μιλήσουμε για Πολιτισμό. Αλλά όπως ξέρετε ο Πολιτισμός είναι μια γενική έννοια και ενίοτε παρεξηγημένη. Νομίζω ότι Πολιτισμός είναι η εκτός σχολείου μόρφωση δηλαδή η καθεαυτή μόρφωση. Και χωρίς αυτή τη μόρφωση τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ας μιλήσουμε για ένα τομέα του Πολιτισμού, την Τέχνη κι ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Ξαναδιάβασα τους περίφημους 16 προεκλογικούς πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας και με θλίψη μου διαπίστωσα για μια ακόμα φορά ότι είχαν κάνει λάθος. Δεν υπήρχε ούτε μια λέξη για τον Πολιτισμό. Δηλαδή καμία πρόνοια για τους ανθρώπους της τέχνης, παντελής έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανής απαξία.

Δεύτερον. Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού προχτές στην πρωτολογία του στη Βουλή. Διαπίστωσα γενικότητες, προχειρότητα και μου φάνηκε σαν κάποιος ή κάποια να τον ανάγκασε την τελευταία στιγμή να κάνει μια αναφορά και για τους επαίτες καλλιτέχνες.

Τρίτον. Διάβασα με περισσή προσοχή την συνέντευξη πού έδωσε το περασμένο Σάββατο η κυρία Μενδώνη. Μια συνέντευξη, μεταξύ μας, άνευ ουσίας, άκρως τεχνοκρατική και κυρίως δυσκοίλια. Και έβγαλα ένα συμπέρασμα-όχι μόνον από τα συνέντευξη, αλλά και με τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα της ΑΕΠΙ, δηλαδή τα πνευματικά μας δικαιώματα. Έβγαλα λοιπόν το συμπέρασμα ότι αυτή η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο που εγώ το λέω "βλαπτική έπαρση". Και ξέρετε κάτι; Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία. Ως υπουργός και μάλιστα σ' αυτό το ταλαίπωρο υπουργείο, πρέπει κάποιος να είναι και λίγο υπερβατικός. Διότι, για να λύσει θέματα που αφορούν την τέχνη, πρώτον,πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη του φαινομένου Τέχνη και δεύτερον να μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Όλα τα άλλα μπορούν να τα κάνουν κάλλιστα οι γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι. Η κυρία Μενδώνη οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε και είναι μια πολύ αποτελεσματική Γενική Γραμματέας. Αλλά, τον υπουργό αναζητάμε. Τον εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε.

Η λειτουργία της Τέχνης δεν εξυπηρετεί ιδεολογικές ανάγκες, αλλά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγής μιας χώρας.

Η δημιουργική Τέχνη είναι άχρονη, ενώ η πολιτική είναι έρμαιο του χρόνου. Η τέχνη είναι παρηγοριά της αιωνιότητας. Ζούμε σε εποχές πολιτιστικής αναιμίας. Γιατί; Διότι εχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού. Και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Πρωθυπουργός; Αυτός θα έπρεπε να ήταν μάλλον ο πρώτος από τους εξαγγελθέντες πυλώνες.

Έχω δυο μηνύματα για τον Πρωθυπουργό.

Το πρώτο είναι ότι προτείνω την άμεση δημιουργία Ταμείου Ανεργίας. Προσωπικά ο κύριος Πρωθυπουργός πρέπει να απευθυνθεί στα δυο ιδρύματα τα οποία τροφοδοτούνται από καλλιτέχνες, δηλαδή σε Νιάρχου και Ωνάση, αλλά και σε άλλα ευαγή, ευάερα και ευήλια ιδρύματα, τα οποία, έχω την αίσθηση, ότι ευχαρίστως θα χορηγήσουν και θα συντηρούν το ταμείο, ώστε η μεγάλη μερίδα των ανθρώπων της τέχνης να μπορέσει να ανακουφιστεί και να διαπιστώσει ότι για μια φορά επιτέλους η Πολιτεία στάθηκε αρωγός. Αυτό θα λύσει πολύ μεγάλο πρόβλημα και θα είναι πολύ εύκολο να γίνει χωρίς τις τεχνοκρατικές λεπτομέρειες του πως θα μοιρασθούν τα χρήματα,αυτά είναι δυο γαϊδουριών άχυρα.

Και το δεύτερο που θέλω να πω στον πρωθυπουργό είναι ότι πρέπει να προσέχει. Διότι η Τέχνη είναι σαν το κάρβουνο που, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις, καίγεσαι κι, όταν είναι σβηστό και το πιάνεις, μουτζουρώνεσαι. Αυτό θα πρέπει να το προσέξει. Θα μου επιτρέψετε και μια υστερολογία.

Θα σας πω ένα περιστατικό που συνέβη στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο. Κάποιοι επιτελείς του Τσώρτσιλ τού εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το Κράτος με τους καλλιτέχνες και γενικά με την Τέχνη. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική και βέβαια ιστορική. "Μα γιατί τότε κάνουμε πόλεμο;" τους είπε».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε ο δεξιοτέχνης του παραδοσιακού τραγουδιού, Κώστας Σούκας

    "Έφυγε" ο δεξιοτέχνης του δημοτικού τραγουδιού, Κώστας Σούκας, σε ηλικία 81 ετών.

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Ισαάκ Σούσης

    Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός και ποιητής Ισαάκ Σούσης, σε ηλικία 62 ετών.

    Συνέχεια

    Η σύνθεση «Diaphonies» του Μιχάλη Παούρη γίνεται αντικείμενο διεθνούς έρευνας

    Ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικός και συνθέτης Μιχάλης Παούρης συνεχίζει να κατακτά νέες κορυφές, όχι μόνο στο χώρο...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας

    Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος και αγαπημένος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής.

    Συνέχεια

    Καταχειροκροτήθηκε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του στο Καλλιμάρμαρο

    Κατάμεστο ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο το βράδυ της Τετάρτης (4/9/2023) όπου και πλήθος κόσμου απόλαυσε τη συναυλία «...

    Συνέχεια

    Charles Lloyd: «Η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη με συντάραξε στον ίδιο βαθμό που το έκανε η φωνή της Billie Holiday!»

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Ο Charles...

    Συνέχεια

    Η απόλυτη μαγεία στο Καλλιμάρμαρο με José Carreras και Plácido Domingo

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Οι θρύλοι Jose...

    Συνέχεια

    José Carreras και Plácido Domingo στη συνέντευξη Τύπου πριν από το Καλλιμάρμαρο - video

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Κινηματογράφηση - Μοντάζ - Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Όταν...

    Συνέχεια

    H Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Delaware υποδέχεται τρεις ελληνικές ορχήστρες σε Θεσσαλονίκη, ΑΘήνα και Ηράκλειο

    Μια πρωτοποριακή συνεργασία, μια πολιτιστική και καλλιτεχνική σύμπραξη νέων και ταλαντούχων μουσικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα,...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Mία τεράστια έκπληξη περίμενε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Κηφισιάς...

    Συνέχεια