Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε ο «άρχων της Columbia»,Τάκης Λαμπρόπουλος

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας, Τάκης Λαμπρόπουλος, ο πρωτοπόρος εκείνος νους που στα 28 του χρόνια ανέλαβε τη διεύθυνση της Columbia.

Τον Τάκη Λαμπρόπουλο αποχαιρέτησε μέσα από τη σελίδα του στο facebook ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς:

«Από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι "έφυγε" ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, ό,τι ποιοτικότερο υπήρξε στο ελληνικό τραγούδι από το 1960. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν η ψυχή και η υπόσταση της Columbia, ο ενορχηστρωτής, παραγωγός και κύριος χρηματοδότης, ο άνθρωπος που στην ουσία ανέδειξε και παρήγαγε αυτό που λέμε έντεχνο τραγούδι, αναδεικνύοντας πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν και άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο, μέσω της δικής του αρωγής. Όποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος. Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες. Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Copumbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος. Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε "Αξιον Εστί", δεν θα είχαμε τίποτα απολύτως απ ότι γράφτηκε με χρυσές σελίδες. Γιατί ο Λαμπρόπουλος προσέφερε τόσα στον ελληνικό πολιτισμό, όσα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αθροιστικά μαζί, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού.

Με θλίβει βαθύτατα η "φυγή" του και νιώθω κι εγώ προσωπικά υποχρεωμένος για τη συμβολή του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές και τη βοήθεια ενός ανθρώπου που οι επαφές του και οι προσωπικές του φιλίες είχαν να κάνουν με ανθρώπους του διαμετρήματος, ενός Μίκη Θεοδωράκη, ενός Σταύρου Ξαρχάκου, ενός Μάνου Χατζιδάκι που ήταν οι φίλοι του...

Εάν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι σε ανθρώπους με τέτοιο ειδικό βάρος, το μόνο που μπορεί να λείψει είναι η φυσική παρουσία. Γιατί κατά τα άλλα, πάντα θα παρίστανται μέσω της κολοσσιαίας χωρίς υπερβολή προσφοράς τους. Καλό ταξίδι Κύριε Τάκη.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν ο άνθρωπος που έφερε τα πάνω κάτω στην ελληνική δισκογραφία. Ο «άρχων της Columbia», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1930 και ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρίας το 1958 σε ηλικία 28 χρονών. Ως μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, έκανε μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Προσκάλεσε στην εταιρεία του σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη), νέους μουσικούς, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο κ.ά. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακάλυψε νέες φωνές, όπως της Βίκυς Μοσχολιού, του Μανώλη Αγγελόπουλου, του Στράτου Διονυσίου, της Γιώτας Λύδια, της Μαρίας Φαραντούρη, της Δήμητρας Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη. Εισήγαγε ηθοποιούς στη δισκογραφία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν, Μελίνα Μερκούρη.

Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη. Σύστησε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες, διαφυλάσσοντας το κύρος των πρώτων εκτελέσεων και επανέφερε στο προσκήνιο το ρεμπέτικο τραγούδι, με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Πάνο Γαβαλά, Γιώτα Λύδια.

Μέχρι και την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων άλλαξε, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων: Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη.

Στήριξε τους δημιουργούς που τον εμπιστεύθηκαν απέναντι στον συντηρητισμό της τότε Ραδιοφωνίας, αλλά και στη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του λαϊκού τραγουδιού και την άνθιση του έντεχνου κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος εδώ και πολλά χρόνια ζούσε μεταξύ Κέρκυρας, Λονδίνου και Ελβετίας...

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ - Αφιέρωμα στους Θεσσαλούς δημιουργούς

    Τους Θεσσαλούς δημιουργούς τιμά η εκπομπή, "Στα Τραγούδια Λέμε Ναι", με τη Ναταλία...

    Συνέχεια

    Έρχεται το «Mέσα από τις φωνές των φίλων» των Πυξ Λαξ

    Με αφορμή τα τριάντα χρόνια πορείας των Πυξ Λαξ, κυκλοφορεί τη Παρασκευή 16 Απριλίου ένα εξαιρετικό album «...

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ - Αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο

    Στον Αλέκο Σακελλάριο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ», με τη Ναταλία...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» από κορωνοϊό ο τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος

    Πέθανε από κορωνοϊό σε ηλικία 75 ετών ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ένας από τους σπουδαίους τραγουδιστές της δεκαετίας του...

    Συνέχεια

    «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ»- Αφιέρωμα στον Κώστα Μακεδόνα

    Στον Κώστα Μακεδόνα, τον δημοφιλή ερμηνευτή με την ξεχωριστή διαδρομή στον καλλιτεχνικό χώρο, είναι...

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ- Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

    Tα χνάρια του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου ακολουθεί η εκπομπή "Στα Τραγούδια Λέμε Ναι" αυτό το...

    Συνέχεια

    Ενημέρωσαν τον Γ. Σγουράκη πως κόβουν το «Μονόγραμμα» από την ΕΡΤ!

    Με 39 χρόνια παρουσίας στην ελληνική Τηλεόραση, η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπομπή “Μονόγραμμα” σταματάει...

    Συνέχεια

    Η Γλυκερία στην Αυλή των χρωμάτων

    Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στους Μικρασιάτες συνθέτες, Τούντα, Παπάζογλου και Σκαρβέλη με την...

    Συνέχεια

    Καραϊνδρου για Αναστασία Ζαννή: «Η επιλογή δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στην τέχνη»

    Με ένα βίντεο της Μαρίας Κάλλας να ερμηνεύει την Casta Diva του Βellini και ένα συνοπτικό...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «O τραγουδιστής Τάκης Καρναβάς»

    Στον δημοτικό τραγουδιστή Τάκη Καρναβά είναι αφιερωμένο το επεισόδιο της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ την Τρίτη 23...

    Συνέχεια