Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη

Όλη η Θεσσαλονίκη πέρασε από το παρθενικό Vinyl is Back το τριήμερο 8, 9, 10 Δεκεμβρίου, που διεξάχθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE». Ατελείωτο και πολυεπίπεδο το κέφι στο Vinyl is Back! Ήταν μια αληθινή γιορτή του βινυλίου και της μουσικής, πετυχημένη και καλά οργανωμένη, στον πιο σύγχρονο και αισθητικά ταιριαστό χώρο της πόλης, που την χάρηκαν όλοι οι μουσικόφιλοι! Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, για να στηθεί ένα τόσο καλά οργανωμένο event με πρωταγωνιστή το βινύλιο στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξένησε για πρώτη φορά μια τέτοιου είδους και επιπέδου εκδήλωση, την οποία αγκάλιασε ο κόσμος με το παραπάνω. Σύμμαχος και ο καιρός που από την παραμονή της έναρξης ήταν πολύ καλός και ηλιόλουστος και έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να συμμετάσχει. Πολλοί επίσης ήταν οι εκδρομείς από διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και πόλεις όπως η Λάρισα, ο Βόλος, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο ακόμη και η Αθήνα!

Δεκάδες πάγκοι με δίσκους βινυλίου πήραν τη θέση τους στον επιβλητικό χώρο του WE, ο οποίος διανύει το τρίτο χρόνο λειτουργίας του και αποδείχθηκε ο πιο κατάλληλος, για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο event. Μεγάλος χώρος και ατμοσφαιρικός που αποτελεί προορισμό για τη νεολαία, καθώς βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη της πόλης, φιλοξενώντας διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και συναυλίες, και ο οποίος ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις του Vinyl is Back.

Χιλιάδες βινύλια διαθέσιμα, όμορφη ατμόσφαιρα, ωραίος κόσμος, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εκπλήξεις, προσεγμένος ήχος και καλή διάθεση απ' όλους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και των συμμετεχόντων.

Μια εκδήλωση που έγινε θεσμός στην Αθήνα ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη, όπου διαδόθηκε η φήμη της πολύ γρήγορα και όλοι ήθελαν να δουν αυτό το κάτι καινούργιο στην πόλη! Στην μία άκρη του χώρου έτρεχαν αθλητές πάνω στον πάγο και από την κύρια είσοδό του ως το stage “έτρεχαν” vinyl maniacs αλλά και η νέα γενιά βινυλιόφιλων, για να ανακαλύψουν δίσκους, το αντικείμενο του πόθου που τους έφερε έως εκεί. Στην άλλη άκρη του χώρου ήταν το stage που φιλοξένησε σημαντικά συγκροτήματα που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Vinyl is Back και έζησαν τη δική τους εμπειρία.

Γνωστή μουσικομάνα κατά παράδοση η Θεσσαλονίκη, άπλωσε το χέρι της στο βινύλιο, δίνοντας και τη δική της διάσταση στην επανάκαμψή του. Το νέο της διεξαγωγής του Φεστιβάλ διαδόθηκε πολύ γρήγορα και ήταν μεγάλη ικανοποίηση για τη διοργάνωση και όσους βρίσκονται πίσω από αυτήν, καθώς όπου κι αν γυρνούσαν στην πόλη, όλοι γνώριζαν για το Φεστιβάλ που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων επί τρεις ημέρες.

Το Φεστιβάλ προσέλκυσε σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής που πέρασαν από εκεί το τριήμερο και είχαν να διηγηθούν ανεκτίμητης αξίας βιωματικές μουσικές ιστορίες. Σε αυτές πρωτοστάτησαν μουσικάνθρωποι της Θεσσαλονίκης, όπως ο Γιώτης Μπάγκαλας που εξιστορούσε ιστορίες από μουσικούς που είχε γνωρίσει όπως οι Harvey Mandel και Paul Lagos, ιστορίες από την εποχή που ήταν ντράμερ, ιδιαίτερα με το σουπερ γκρουπ του Παύλου Σιδηρόπουλου, Εταιρεία Καλλιτεχνών και ιστορίες πίσω από τα βινύλια που έπαιξε στα decks, όπως ένα bootleg τζαμάρισμα των Rolling Stones με τον Jeff Back που κυκλοφόρησε μόνο σε 100 αντίτυπα. Επίσης ο Νίκος Θεοδωράκης και τι δεν είχε να διηγηθεί, καθώς έχει περάσει απ' όλα τα πόστα της μουσικής, επίσης πρώην ντράμερ, ενώ είχε φέρει μαζί του τα αγαπημένα του βινύλια που μοιράστηκε με τον κόσμο όσο ήταν στη θέση του D.j.

Με το γνωστό χιούμορ του, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος ρωτούσε αν πωλούνταν δίσκοι των αγαπημένων του Deep Purple, λέγοντας ότι δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι “ιεροσυλία”! Το χιούμορ του μετουσιώθηκε σε ένα D.j. set με απρόσμενες και σπάνιες εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών που συζητήθηκαν. Άλλες μορφές της μουσικής που πέρασαν από το Vinyl is Back της Θεσσαλονίκης ήταν ο Ντίνος Δηματάτης, ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας του ελληνικού ροκ, ο Γιάννης Νέγρης που μας διηγήθηκε 60's ιστορίες, ο μουσικός Θανάσης Ζλατάνος που έκανε και μια ωραία ραδιοφωνική εκπομπή με βινύλια με αφορμή το Φεστιβάλ, όπως και ο Θανάσης Γιώγλου που έπαιξε σπάνια ελληνικά 45άρια, ο μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης στο μπαρ του οποίου (The Residents Bar) έγινε το after opening party του Vinyl is Back την Παρασκευή, η τραγουδίστρια Γεωργία Βεληβασάκη με τον συνεργάτη της, μουσικοσυνθέτη, Κώστα Αθυρίδη και πολλοί ακόμη.

Εντύπωση προκάλεσε στην πρεμιέρα η άφιξη του 80s Athens Legend, Γιώργου Βανάκου που ήρθε από το Άμστερνταμ κατευθείαν στο Vinyl is Back κι έπαιξε μουσική σαν guest την Παρασκευή, αλλά και στη διάρκεια του τριημέρου. Την Παρασκευή επίσης προβλήθηκε σε πρώτη προβολή η ταινία του Θανάση Τσαουσόπουλου «Run Through Fire», για τον μουσικό θρύλο της Θεσσαλονίκης, Έλληνα μουσικό, Gus G., τον κιθαρίστα του Ozzy Osbourne!

Δυναμικό "παρών", βάζοντας ο καθένας τη δική του πινελιά στο Φεστιβάλ, έδωσαν και όλοι οι άλλοι Djs, γνωστοί για τις επιδόσεις τους στη Θεσσαλονίκη, σ' ένα μουσικό πανόραμα από την ηλεκτρονική μουσική έως την rock, το funk, την jazz και τις νέες τάσεις. Κατά σειρά έπαιξαν : Φίλιππος Κοσμάς (aka Porno King), πρώτος στη λίστα αναμονής, ο οποίος αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον Μάνο Τζανακάκη που ένα πρόβλημα υγείας δεν του επέτρεψε να παραστεί, Λάμπρος Παπαλάμπρος (aka Mr. Genie), Στάθης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Θεοδωρίδης (aka Mount Ten), Γιώτης Μπάγκαλας, Απόστολος Κανακάρης, Θωμάς Παπαχρήστου, Έλενα Αγγελίδου, Νίκος Θεοδωράκης, Πηνελόπη Συλλιγνάκη (aka Penelope), Κώστας Καπετανάκης (aka Captain K.), Δημήτρης Παραλικίδης (aka Didis).

Στο Vinyl is Back έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου μουσικού βιβλίου «Οι Κρυμμένες Ιστορίες Πίσω από τα Τραγούδια» (εκδόσεις ΖΗΤΗ) του Τάσου Βαφειάδη, με 100+1 πραγματικές αφηγήσεις για ό,τι δεν διακρίνεται με την ακρόαση. Σε πρώτη επίσης παρουσίαση-διάθεση και το πρώτο βινύλιο της σειράς «Live Sessions», το ζωντανά ηχογραφημένο στο Vinyl is Back συλλεκτικό άλμπουμ του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα, παραγωγή της διοργάνωσης, με διάθεση μόνο στις εκδηλώσεις του.

Τα συγκροτήματα

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι συμμετοχές σημαντικών συγκροτημάτων, καθώς η live μουσική διαγράφει μια παράλληλη πορεία με το Vinyl is Back.

Το Σάββατο άνοιξαν τα live οι The Banksters, σε μια στιγμή που δεν έπεφτε «καρφίτσα» στο WE από τον πολύ κόσμο και με τον ιδιαίτερο ήχο τους από το ακορντεόν και το κέφι τους έδωσαν μια πραγματικά ιδιαίτερη νότα στο Φεστιβάλ. Ακολούθησε το μοναδικό συγκρότημα από την Αθήνα, οι σπουδαίοι Echo Train, μια μουσική πρόταση του Vinyl is Back, στην πρώτη εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη. Η ψυχεδελική τους μουσική και η σκηνική τους παρουσία, με τα φωνητικά της Ren και την δεξιοτεχνική κιθάρα του Greggy άφησε το στίγμα της και τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό. Η βραδιά όμως ήταν μεγάλη και το ωράριο πήγε… περίπατο, όταν ανέβηκαν στην σκηνή οι Breathless που έφεραν μαζί το κοινό τους, που χόρευε ασταμάτητα rock'n'roll. Έτσι έφθασε η ώρα περίπου 11:30 το βράδυ, μιάμιση ώρα μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο, μέσα σε μια όμορφη και γιορτινή ατμόσφαιρα ταιριαστή με το Σαββατόβραδο.

Την Κυριακή το βράδυ ανέβηκαν στην σκηνή οι δημοφιλείς The Skelters με τον περφόρμερ - τραγουδιστή τους Άγγελο Χαραβιτσίδη που μαζί με τα δικά τους τραγούδια, έπαιξαν ένα αφιέρωμα στους Beatles με “Back In The USSR” και φυσικά το “Helter Skelter” απ' όπου πήραν τ' όνομά τους (το τραγούδησε ο πολύ καλός κιθαρίστας Σταύρος Αμανατίδης) και άλλα κλασσικά rock τραγούδια όπως το Roadhouse Blues. Το τέταρτο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έκλεισε το Φεστιβάλ ήταν οι έμπειροι Free Soul με τον μεστό αμερικάνικο και αέρινο ήχο τους και την πολύ καλή σκηνική τους παρουσία με δικά τους τραγούδια από τους δύο δίσκους τους και τον επερχόμενο τρίτο τους, αλλά και διασκευές, όπως κι ένα αφιέρωμα στα 50s. Το συγκρότημα κράτησε τον κόσμο ως το τέλος που χειροκρότησε το γκρουπ και ρωτούσε επίμονα πότε θα ξαναγίνει το Vinyl is Back στη Θεσσαλονίκη!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη
    Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη
    Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη
    Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη
    Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη
    Ολοκληρώθηκε με ξέφρενο ενθουσιασμό το 1ο «Vinyl is Back» στη Θεσσαλονίκη
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια

    Eυτυχισμένο το 2024

    Καλή χρονιά, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι!

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

    Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

    Συνέχεια

    Καλό ταξίδι, Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη)!

    Με μεγάλη θλίψη η Μύκονος και το σύνολο των Κυκλάδων αποχαιρετούν έναν σπουδαίο σαμπουνιέρη αλλά και οργανοποιό, ένα γνήσιο...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Πυρομάλλης: Ο συλλέκτης που μας μυεί στην τέχνη της Κάλλας

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Δημήτρης...

    Συνέχεια

    Μια Ηπειρώτικη διάσταση του Αισχυλικού «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

    Γράφει ο Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Φωτογραφίες: Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης Αν το...

    Συνέχεια

    Ένα μεγάλο αντίο στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

    Tην τελευταία του πνοή άφησε το αηδόνι της Θράκης, ο μέγας δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης.

    Συνέχεια

    «ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ» - Πώς η Ηπειρώτικη μουσική κατέκτησε την Αθήνα

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο ...

    Συνέχεια