Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο

«Αν, λόγω της κρίσης, οι νεοέλληνες ξαναχαθούμε στη διασπορά, θα ήθελα να έρθουν στην Ελλάδα ποιητές, διανοούμενοι, επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο και από εδώ να ξεκινήσει μια προσπάθεια διαιώνισης της ζωής πάνω στον πλανήτη, σε ένα ανώτερο επίπεδο». Ακαριαία επίκαιρος λόγος και σκέψη! Αυτό το λόγο, αυτή τη σκέψη αλλά και αυτή τη μουσική συγκεντρωθήκαμε να τιμήσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Όταν πριν από δύο χρόνια έγινε το πρώτο επίσημο κάλεσμα από τη Ναταλία Ρασούλη για μουσική βραδιά αφιερωμένη στον πατέρα της, παρόλο που η παράσταση εξελίχθηκε σε ξέφρενη γιορτή – και πώς όχι- στις προ σκηνής στιγμές υπήρχε η αίσθηση ότι έπρεπε να αποτιναχθεί η αίσθηση του μνημοσύνου… Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά!

Το γιορτινό κλίμα ήταν διάχυτο, πριν ακόμη ξεκινήσει η συναυλία! Ο Ρασούλης ήταν εκεί, στην τεράστια οθόνη της σκηνής και μάς καλωσόρισε με το στοχαστικό του εκείνο χαμόγελο που σήκωνε πάντα πολλές ερμηνείες…Η βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. με τη Ναταλία Ρασούλη, τη Σοφία Παπάζογλου, το Δημήτρη Μπάση και τον, επί 30 χρόνια συνοδοιπόρο του Ρασούλη, Πέτρο Βαγιόπουλο να τραγουδούν το «Να 'μαστε πάλι εδώ Μανώλη» κατά το «Να 'μαστε πάλι εδώ Αντρέα», ενώ αμέσως μετά η Ναταλία ερμήνευσε μοναδικά το «Όλα σε θυμίζουν», καθώς περνούσαν από μπροστά μας φωτογραφίες με το Μανώλη κι εκείνη από το πολύ μακρινό παρελθόν.

Στη συνέχεια γίναμε μάρτυρες μίας μοναδικής τραγουδιστικής σκυταλοδρομίας μεταξύ του ευαίσθητου και πάντα ιδιαίτερου ερμηνευτικά Φοίβου Δεληβοριά, της άριστης μαθήτριας των παλιών καθαρόαιμων ρεμπέτισσων Γιώτας Νέγκα , του πάντα ευαίσθητου και επικοινωνιακού Πέτρου Βαγιόπουλου, της βαθειά λαϊκής Σοφίας Παπάζογλου και του μοναδικού στα μικρότερα του ημιτονίου γυρίσματα Δημήτρη Μπάση. Απολαύσαμε τραγούδια όπως: «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Όλα στη ζωή είναι ρολόι», «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας», «Να 'χα την ξύπνια μηχανή», «Κι εγώ σαν πόλη», «Το βαλς», «Αν πεθάνει μια αγάπη», «Η μοιραία», «Υδροχόος», «Ένα κι ένα».

Μετά το δεκαπεντάλεπτο περίπου διάλειμμα ανέβηκε επί σκηνής ο επί πολλά χρόνια φίλος και συνεργάτης του, Νίκος Ξυδάκης!

«Δεν μπορείς εσύ να γράψεις λαϊκό τραγούδι! Εσύ είσαι για γαλλικά μυθιστορήματα», του είχε πει ο Ρασούλης τότε που έμεναν μαζί και προσπαθούσαν να κερδίσουν με το ταλέντο τους ένα μερίδιο στην πίτα του ελληνικού τραγουδιού… «Έφυγε ο Μανώλης, πήγε τη βόλτα του και μόλις επέστρεψε είχα γράψει την 'Τρελή κι αδέσποτη»!

Με τον Φοίβο Δεληβοριά και τη Γιώτα Νέγκα στο πλάι του, τραγούδησαν μερικά από τα τραγούδια της «Εκδίκησης της Γυφτιάς»: «Μετανάστης στην αγκάλη σου», «Βρέχει στην εθνική οδό», «Μη με αποκαλείς τεμπέλη», «Χαβαλεδιάρικο», «Το δασάκι», «Τρελή κι αδέσποτη», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια». Από εκεί και έπειτα οι εναλλαγές ήταν συνεχείς και ο Δεληβοριάς, η Νέγκα, η Ναταλία κάποιες φορές μαζί με τον husband, όπως αποκαλούσε ο Ρασούλης τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Στεφανή, η Παπάζογλου, ο Μπάσης και ο Πέτρος Βαγιόπουλος μας έκαναν μυσταγωγούς της τέχνης και της σοφίας του Ρασούλη με κομμάτια όπως: «Φίλε, αδελφή ψυχή», «Νιώσε με», «Μανιφέστο», «Τίποτα δεν χάνεται», «Με 'σένα πλάι μου», «Έρωτα», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά», «Οι νταλίκες», «Πότε Βούδας πότε Κούδας» με ένα Πέτρο Βαγιόπουλο, να εξομολογείται ότι έγινε δημιουργός κολάζ στίχων του Ρασούλη και ασφαλώς για το τέλος «Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ», με την πάντα σεμνή Βάσω Αλαγιάννη να μάς διηγείται από την τεράστια οθόνη της σκηνής την κοινή στιγμιαία έμπνευση με το Ρασούλη, που τους οδήγησε στους αγώνες τραγουδιού που είχε οργανώσει το '81 στην Κέρκυρα ο Χατζιδάκις.

Τα χαμόγελα των καλλιτεχνών, όχι μόνο των ερμηνευτών αλλά και των εξαίρετων μουσικών, ο ενθουσιασμός του κόσμου, το μεγάλο ηλικιακό φάσμα των θεατών- ακροατών που παρέστησαν στην συναυλία μού δημιούργησαν μία εικόνα στο μυαλό: Ο τελευταίος που άφησε το χώρο του Μεγάρου το βράδυ της Τετάρτης, ήταν ένας άντρας με μακρυά καμπαρντίνα, μαύρη ρεπούμπλικα και άσπρο κοντό μούσι… Είμαι σίγουρη πως ,όταν ο φρουρός της εισόδου τον ρώτησε: «Φεύγετε, κύριε;», εκείνος απάντησε :« Πραίτορες, βράχοι πάνω μου σωρό, μα 'γω θα αναστηθώ. Ι will be back!».

Ρεπορτάζ: Mίνα Μαύρου

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο
    «Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο
    «Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο
    «Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο
    «Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο
    «Εγινε του Ρασούλη» στο Μέγαρο
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Μίκη τους

    Μηνύματα συγκίνησης, ευγνωμοσύνης και απερίγραπτου σεβασμού κατακλύζουν το διαδίκτυο, από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του οικουμενικού...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

    Περνώντας πια στη σφαίρα της αθανασίας μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής, που θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στην καρδιά...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

    Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο γνωστός τραγουδιστής, Τόλης Βοσκόπουλος.  ...

    Συνέχεια

    Φιλιώ Πυργάκη: Πέθανε η σπουδαία ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού

    Πέθανε σε ηλικία 82 ετών η σημαντική εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη.Η τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια έδινε...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Αγγελική Ιωαννάτου που μελοποίησε τη Σαπφώ

    Πέθανε η Αγγελική Ιωαννάτου, γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionatos, Eλληνίδα τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και...

    Συνέχεια

    «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» - To νέο βιβλίο του δημοσιογράφου, Γιάννη Αλεξίου

    Με νέο βιβλίο, που έχει τίτλο «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock», επανέρχεται ο πολυπράγμων δημοσιογράφος και...

    Συνέχεια

    «Led Zeppelin Symphonic» στο Ηρώδειο

    Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους και μετά από το sold out στο εμβληματικό Palladium του West End στο...

    Συνέχεια

    «Πώς να σωπάσω» με τους Θηβαίο, Μπάμπαλη, Ίκαρη, Τριανταφυλλίδη και τον Κώστα Καζάκο

    Η μουσικοθεατρική παράσταση "Πώς να σωπάσω", που δεν πρόλαβε, λόγω καραντίνας, να παρουσιαστεί το Χειμώνα στο ...

    Συνέχεια

    Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021

    Eπανέρχεται για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα...

    Συνέχεια

    Η ζωή του φωτογράφου εν καιρώ πανδημίας

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Οι του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ τούς γνωρίζουμε χρόνια πια... Είναι οι άνθρωποι της...

    Συνέχεια